În bogăţia şi diversitatea de activităţi pe care „Şcoala Altfel” le-a oferit elevilor, s-a regăsit şi oportunitatea de a cunoaşte oameni… altfel. Copiii din clasa a VI-a de muzică de la Liceul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad au profitat de o astfel de ocazie. Programul lor „altfel” a cuprins (şi) o vizită la sediul Asociaţiei Nevăzătorilor, unde au întâlnit mai multe persoane cu probleme de vedere. Preşedintele organizaţiei, Florin Atimuţ, le-a oferit elevilor câteva repere din istoria Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Dar, fără doar şi paote, momentul cel mai interesant al întâlnirii l-a constituit prezentarea unor materiale cu care nevăzătorii reuşesc să-şi îndeplinească activităţile de zi cu zi.
Dacă de bastonul alb ştie mai toată lumea, celelalte obiecte au reuşit să le capteze atenţia copiilor. Ei au aflat, astfel, de ruleta cu sintetizator vocal, ce are în carcasă un soft care citeşte cât s-a măsurat, dar şi de cititorul de coduri cu care nevăzătorii pot eticheta anumite obiecte (cum ar fi, de exemplu, borcanul cu gem de caise din cămară). De asemenea, elevii au făcut cunoştinţă cu piesele de şah sau table adaptate nevăzătorilor, dar şi cu scrierile în Braille – alfabetul tactil al persoanelor care nu văd să citească.
În semn de mulţumire pentru informaţiile primite din partea nevăzătorilor, elevii le-au oferit gazdelor lor un mini-concert instrumental, la clarinet şi vioară. A fost o întâlnire de la care fiecare participant a plecat mai bogat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!