Dimineața zilei de marți, 28 iunie, i-a adus la aceiași masă din cadrul Prefecturii Arad pe reprezentanții instituțiilor arădene, dar și ai ONG-urilor, comunității de migranți din județ și, nu în ultimul rând, pe cei interesați de subiect. Totul pentru a prezenta proiectul „Servicii de integrare pentru beneficiarii unei forme de protecție și pentru străinii cu ședere legală în România, Regiunea de Vest”, finanțat de Uniunea Europeană și Inspectoratul General pentru Imigrări, în valoare totală de 1.005.621 lei, ce va fi implementat pe o perioadă de 12 luni în județele Bihor, Arad și Hunedoara. Grupul țintă al proiectului este reprezentat de resortisanții țărilor terțe cu drept de ședere pe teritoriul României, precum și beneficiarii unei forme de protecție internațională care necesită sprijin în vederea acomodării și integrării pe teritoriul României.
În Timiș, cei mai mulți
Per total, în toată România, în 30 septembrie 2015, au fost înregistrați 59.264 de persoane cu drept de ședere – RTT, respectiv 2.542 de persoane beneficiare a unei forme de protecție – BP. Sunteți curioși câți străini, cu ședere legală, avem în acest moment în Arad? Conform datelor transmise de Inspectoratul General pentru Imigrări, în 30 septembrie 2015, în Arad erau înregistrați 1.101 străini cu acte în regulă.
Timișul are cei mai mulți străini înregistrați în Regiunea de Vest: 3.576 străini, în timp ce în Bihor sunt 979, în Hunedoara figurează 575 de străini, în Mehedinți 338, iar în Caraș Severin, cei mai puțini, 387 de imigranți.
Servicii specializate
„În cadrul proiectului vor fi oferite servicii specializate de consiliere socială și juridică, asistență materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română și acomodare culturală, activități de petrecere a timpului liber pentru migranți, acțiuni specifice pentru beneficiarii minori ai grupului țintă și medierea relației migranților cu instituțiile implicate în proiect. În cadrul proiectului vor fi formați și angajați șase mediatori interculturali. Vor fi create rețele județene de voluntari și se vor organiza cursuri de formare pentru reprezentanții instituțiilor publice din cele șase județe cu atribuții în domeniul asistenței migranților”, au declarat reprezenții Asociației Filantropia Oradea. Proiectul este implementat de AIDRom – Asociația Ecumenică a Bisericilor din România în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație – Biroul din România și Asociația Filantropica Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!