ARAD. Asociația Peisagiștilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest a transmis o scrisoare deschisă Primăriei Municipiului Arad, Agenției pentru Protecția Mediului Arad, Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Arad, dar și Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice și Ministerului Dezvoltări Regionale și Administrației Publice pe problema Parcului Eminescu. Specialiştii cer anularea licitaţiei pentru proiectarea unei parcări pe amplasamentul actualului parc şi amenajarea unui spaţiu de promenadă, pe o placă de beton, amplasată la nivelul digului.
„Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest îşi exprimă public dezacordul cu privire la întocmirea de către Primăria Municipiului Arad a studiului de fezabilitate – Regenerarea urbană zona Enescu – Palatul de Justiţie din municipiul Arad – considerând că întreg demersul cât şi tema de proiectare încalcă flagrant reglementările existente la nivel internaţional şi european în domeniul protecţiei şi managementului patrimoniului natural şi cultural şi de amenajare a teritoriului, şi care sunt ratificate şi transpuse în legislaţia naţională”, se precizează însă de la bun început în scrisoare.
Inginerii peisagişti consideră că „dreptul constituţional al cetăţenilor – la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic – este pe cale să fie încălcat, iar acţiunea autorităţilor în acest sens, cu atribuţii specifice de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător, condamnabilă”.
Legislaţie europeană
„Intervențiile solicitate prin tema de proiectare interferează și cu recomandările Convenției Europene a Peisajului, act ratificat de România în anul 2002, (prin Legea nr. 451/8 iulie 2002, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 536 din 23/07/2002) prin nerespectarea prevederilor generale „de conservare şi menținere a aspectelor semnificative sau caracteristice ale unui peisaj, justificate prin valoarea sa patrimonială derivată din configurația naturală şi/sau de intervenția umană”.
Legislaţie românească
Prin prevederile temei de proiectare de la punctul 2. OBIECTUL CONTRACTULUI INVESTIȚIEI, respectiv paragraful: „-asigurarea spaţiilor de parcare la nivelul solului pe amplasamentul actual al Parcului Eminescu şi amenajarea la nivelul 1 al acesteia a unei zone destinată promenadei şi respectiv petrecerii timpului liber, prin amenajarea de zone verzi, alei pietonale şi spaţii specifice unor astfel de activităţi. Cota nivelului 1 se solicită a fi pe cât posibil la nivelul cotei digului” Primăria Municipiului Arad încalcă grav articolul nr.71, paragraful (1) din Ordonanța de urgență nr.114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, respectiv:„Art.71.- (1) – Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora„ ,dar și a articolul nr.96, paragraful (2), punctul 11 „obligaţia autorităţilor publice locale de a nu schimba destinaţia terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, de a nu reduce suprafeţele acestora ori obligaţia de a nu le strămuta”, se precizează în scrisoare.
„Se ridică întrebarea: cum poate fi amenajată o parcare pe amplasamentul Parcului Eminescu, fără a afecta arborii maturi ai acestuia (a căror rădăcină uneori poate ajunge la mai mult de 10 m adâncime), păstrând intactă integritatea parcului? Este limpede că toată vegetația existentă în parcul Eminescu urmează a fi defrișată!”, precizează aceştia.
Cer anularea licitaţiei
„AsoP Vest solicită Primăriei Municipiului Arad anularea licitației, având în vedere că tema de proiectare încalcă grav Ordonanța de urgență nr. 114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 privind protecția mediului, instituțiilor de avizare – Agenția pentru Protecția Mediului Arad – neacordarea avizului de mediu, respectiv – Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Arad, monitorizarea demersului. Solicităm totodată instituțiilor naționale guvernamentale – Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Agenția Națională pentru Protecția Mediului, prin birourile de control – urmărirea modului în care legislația este respectată în teritoriu”, se precizează în scrisoarea deschisă semnată de Consiliul Director al Asociaţiei Peisagiştilor din România – AsoP, Filiala Teritorială Vest: președinte, ing.peis. Andrei Condoroș, vicepreședinte, ing.peis. Raluca Rusu, membrii ing.peis. Alexandru Ciobotă şi ing.peis. Paula Simion Pop şi secretarul ing.peis. Rebecca Bedelean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!