ARAD. A merge la psiholog (nu la psihiatru!) a devenit o practică obişnuită în ţările lumii civilizate. La noi sunt multe reticenţe, majoritatea dintre ele determinate de lipsa de informaţie sau de informaţia incorectă. La psiholog nu te duci pentru că eşti nebun sau suferi de vreo boală. Te duci pentru că ai nişte probleme existenţiale: nu mai reuşeşti să comunici cu partenerul de viaţă, eşti foarte stresat, ţi-e imposibil să-ţi revii după ce ai pierdut pe cineva drag, nu te mai ascultă copilul, ai fost anunţat că suferi de o boală gravă… etc. etc.
Îţi dai seama că trebuie să se schimbe ceva în viaţa ta, dar nu ştii de unde să începi… Aici intervine psihologul. Trebuie doar să conştientizezi că ai nevoie de el. Psihologul nu îţi rezolvă problema, te ajută să o rezolvi singur, sub asistenţa sa. El te îndrumă, te sprijină să evaluezi corect situaţia în care te afli, să-ţi conturezi opţiunile şi să iei deciziile cele mai bune. Nu se-ntâmplă de azi pe mâine, e nevoie de cel puţin 6-8 şedinţe de consiliere sau psihoterapie pentru rezolvarea problemei. Şi, desigur, e nevoie de bani, pentru că astfel de servicii psihologice nu sunt cuprinse în niciun program naţional gratuit.
Potrivit datelor furnizate de preşedintele filialei arădene a Colegiului Psihologilor din România, Olimpia Diaconescu, în prezent, în judeţul nostru, există aproape 300 de psihologi şi aproximativ 50 de cabinete psihologice (unele dintre ele nefuncţionale).
Studiu
Conform unui studiu al Colegiului Psihologilor din România (CPR), 68,8% dintre români nu au fost niciodată la psiholog, cu toate că mulţi dintre ei se confruntă cu probleme de ordin psihologic. Oamenii par a refuza sprijinul autorizat al specialiştilor, preferând să apeleze la vrăjitoare, vraci sau bioenergeticieni, pentru rezolvarea problemelor lor psihologice. Studiul solicitat de CPR a fost realizat de AB Research Group România, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de respondenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care s-au exprimat cu privire la situaţia serviciilor psihologice în România.
Motive
Din ce cauză/ cauze evită oamenii să se adreseze psihologului? Am încercat să trecem în revistă câteva posibile motive, cu ajutorul psihologului Tiberiu Dughi: „Unul dintre aceste motive îl constituie lipsa resurselor financiare sau resursele financiare reduse, costurile fiind destul de ridicate pentru serviciile psihologice de tip consiliere sau psihoterapie (între 50 şi 150 de lei/ şedinţă – n.r.). Un alt motiv care-i împiedică pe oameni să vină la psiholog este lipsa informaţiilor privind serviciile psihologice. Trebuie ştiut că, dacă mergi la psiholog, nu înseamnă că eşti bolnav, înseamnă doar că ai o problemă de relaţionare, de comunicare, care poate fi gestionată mult mai uşor sub asistenţa psihologului. Existenţa prejudecăţilor este, iarăşi, o problemă a celor care evită să se adreseze cabinetului psihologic. «Nu mă duc pentru că nu sunt nebun» – auzim adesea spunându-se în mod eronat. Aşa cum precizam anterior, nu e vorba de nebunie, nu e vorba de boală. Nu e niciun motiv să te ruşinezi că mergi la psiholog. El te va ajuta să-ţi rezolvi problema. În cât timp? Răspunsul la această întrebare poate fi, din nou, descurajant pentru unii… mai exact, pentru cei care doresc să obţină rezultate imediate, soluţii rapide. O problemă de natură comportamentală sau relaţională nu se poate rezolva de la o zi la alta, într-o singură şedinţă. În funcţie de fiecare caz în parte, e nevoie de cel puţin 6-8 întâlniri cu psihologul” – susţine Tiberiu Dughi.
Efort personal
Psihologul mai atrage atenţia asupra efortului personal pe care trebuie să îl depună fiecare om care se adresează cabinetului psihologic. „Nu psihologul rezolvă problema, ci omul însuşi rezolvă problema, asistat de psiholog. E nevoie de implicarea sa masivă în demersul psihoterapeutic, dar şi satisfacţiile vor fi pe măsură. E vorba de un efort personal sistematic, care va produce modificări de lungă durată, de care persoana se va bucura în viitor” – susţine psihologul Tiberiu Dughi.
Determinare!
Arădeni din toate categoriile sociale (de la simpli comercianţi la manageri) decid să se adreseze psihologului. Cel mai important lucru pe care îl au de făcut cei cu probleme de ordin psihologic este să renunţe la prejudecăţi şi să recunoască nevoia de a fi asistat de psiholog. Apoi, e nevoie de foarte multă hotărâre şi determinare în ceea ce priveşte decizia de schimbare a comportamentului considerat disfuncţional.
Tiberiu Dughi: Nu psihologul rezolvă problema, ci omul însuşi, asistat de psiholog
Citiți principiile noastre de moderare aici!