ARAD. S-a terminat cu vorba bună, s-a terminat cu pliantele de promovare împărţite în localităţile cuprinse în perimetrul EX-6 Curtici. Companiile Panfora Oil&Gas şi Prospecţiuni anunţă că intră pe terenurile arădenilor. Indiferent dacă aceştia acceptă sau nu. Recent, mai multe primării din zonă, printre care se numără Sântana şi Curtici, au primit notificări de la Prospecţiuni SA, notificări în care se arată faptul că încep lucrările de achiziţii ale datelor geofizice. Indiferent dacă proprietarii de terenuri sunt de acord sau nu.
Iar, pentru a fi acoperiţi, cei de la Prospecţiuni au invocat „Legea petrolului”. „Vă aducem la cunoştinţă că pe parcursul anului 2015 subscrisa Prospecţiuni SA, la solicitarea societăţii Panfora Oil&Gas, va efectua lucrări de achiziţie de date geofizice, în numele şi pe seama Panfora, în perimetrul aflat pe teritoriul administrativ al judeţului Arad, şi anume în zona localităţilor Curtici, Macea, Iratoşu, Arad, Pecica, Zimandu Nou, Şofronea, Chişineu-Criş, Şimand, Olari, Sântana, Şiria, Vladimirescu, Livada, Dorobanţi, Lipova, Păuliş”, se arată în documentul care a ajuns la primării.
După ce, luni întregi, cei de la Panfora şi de la Prospecţiuni au încercat să înduplece oamenii să dea semnătură pentru accesul utilajelor pe terenurile lor, acum companiile petroliere intră fără a mai cere acordul pe pământurile arădenilor. Şi, pentru a nu avea nicio emoţie, cei de la Prospecţiuni se folosesc de „legea petrolului” pentru a avea acces nemijlocit la terenuri.
„În conformitate cu Legea 238/2004 (n.r. <legea petrolului>), Panfora are un drept de servitute legală asupra terenurilor necesare accesului precum şi desfăşurării oricăror activităţi implicate de activităţile de explorare în cadrul perimetrului. Durata acestui drept de servitute legală este cea a operaţiunilor petroliere”, se arată în documentele semnate de Marius Milea, director de operaţiuni în cadrul Prospecţiuni SA.
Toţi proprietarii de terenuri au fost trimişi, prin notificarea celor de la Prospecţiuni, la un cabinet de avocatură. „În conformitate cu prevederile legale, Prospecţiuni SA, în numele şi pe seama Panfora, va plăti către dumneavoastră, în calitate de proprietar al terenului, o rentă (sumă de bani) stabilită de comun acord. Aşadar, vă invităm să contactaţi Cabinetul de Avocatură…. în vederea programării datei şi orei pentru întâlnirea în scopul negocierii rentei şi semnării înţelegerii”, se arată în acte. Proprietarii sunt ameninţaţi din nou cu procese dacă nu vor merge de bunăvoie pentru a stabili renta. „În cazul în care nu vom ajunge la o înţelegere cu privire la cuantumul rentei în termen de 60 de zile, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor judecătoreşti competente în vederea stabilirii cuantumului rentei”, mai spun cei de la Prospecţiuni SA. Am luat legătura şi cu responsabilii de relaţia cu presa a celor de la Prospecţiuni pentru a le solicita informaţii suplimentare, însă, până la închiderea ediţiei, aceştia nu au trimis o poziţie oficială.
Nu se lasă
Ecologiştii din perimetrul EX-6 Curtici anunţă, însă, că nu se lasă intimidaţi nici de aceste notificări. „Indiferent de ce tertipuri se folosesc cei de la Prospecţiuni, nu îi vom lăsa să intre pe terenurile noastre. Pot să vină cu Poliţie, cu Jandarmerie, nu îi vom lăsa pe pământuri. Vom proceda asemeni locuitorilor din Pungeşti, ne vom opune. În plus, nu au bază legală să intre pe terenuri, cu tot cu <legea petrolului>. În acest sens, avocatul nostru pregăteşte un răspuns la notificări către Prospecţiuni, răspuns în care să se arate ilegalitatea pe care o comit dacă intră pe terenuri fără acordul proprietarilor”, a spus Andrei Moţ, preşedintele Asociaţiei Salvăm Câmpia de Vest.
Unii… cu referendumul
Aceeaşi asociaţie, care a luat fiinţă în judeţul nostru pentru a combate exploatarea gazelor de şist, s-a implicat în lupta contra gazelor de şist şi în judeţul Timiş. Acolo lupta a fost mult mai aprigă, iar autorităţile locale s-au implicat mult mai mult decât la noi. Primăria din Săcălaz a organizat un referendum local în cadrul căruia a chemat populaţia să îşi dea cu părerea referitor la fracturarea hidraulică. Dintre cele 2.144 de persoane care au participat la referendum, 2.085 de votanţi au decis că nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei lor. Din păcate, autorităţile de la noi nu par să tragă la aceeaşi căruţă cu locuitorii comunelor şi oraşelor din perimetrul EX-6 Curtici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!