Arad. Nori de praf se ridică zi de zi de la zecile de camioane ale societății SylcConTrans, care merg cu viteze amețitoare spre balastiera de lângă fosta cărămidărie de unde încarcă nisip. Dar nu doar aceste camioane sunt problema, ci și autoturismele care merg și ele cu viteze mari, tot pe aici. Strada Mărului, pleacă din colțul Cimitirului Pomenirea, în drept cu primul bloc de lângă linii, și merge paralel cu strada Pădurii, până sub autostradă. Praful ridicat de camioane și autoturisme care circulă pe această stradă parcă fără limită de viteză îi exasperează pe arădenii ce locuiesc la blocuri. Aceștia spun că nu pot ține geamurile toată ziua deschise din cauza norilor de praf.
Cu praful în plămâni
Iată ce ne spune pensionarul Ioan Țeudan, care vorbește în numele celor aflați în această situație: „Cam toți cei care locuim în cartierul Alfa, la blocurile de pe strada Pădurii, și care avem geamurile înspre autostradă sunt disperați. Autoturismele, dar mai ales camioanele circulă cu viteză pe strada Mărului și fac un praf de nedescris. Oare cei de la SylcConTrans nu au semnat să și reabiliteze acest drum dacă tot vin să încarce nisip de la balastieră? Circul începe de dimineață și ține cât e ziua de lungă, până seara pe la 20:00. Din cauza prafului, nu putem să ținem geamurile deschise. Stropesc de vreo patru ori pe zi, dar este insuficient, iar după ora 16:00 deloc. Eu sunt pensionar și am timp să văd. Am făcut sesizare la Garda de Mediu, m-au trimis la Consiliul Județean Arad. De ce, nu știu? Am făcut sesizări și la primărie, dar nimic. Oare când se va termina cu acest circ? Îi pasă cuiva că sute de arădeni inhalează acest praf, zi de zi?”
Promisiuni pentru anul viitor
Până în a doua parte a anului viitor această stradă nu va fi însă reabilitată, totul din cauza procedurilor, spun reprezentanții Municipalității. Mai în glumă, mai în serios se pare că doar iarna, care își va intra în curând în drepturi va opri praful să ajungă în plămânii celor din Alfa.
„În cadrul proiectului de revitalizare a zonei Mărului se vor amenaja mai multe străzi. Se va reabilita drumul de acces spre amplasamentul propus pentru proiect. Drumul va fi de categoria a IV-a și va face legătura între strada Pădurii și strada Mărului. Drumul va fi marcat de trotuare și zona de acostament. Se va realiza un drum nou de acces cu aceleași caracteristici și pe latura de vest, a cartierului, pentru asigurarea accesului la parcare și la terenurile de sport. Ca orizont de timp până când vor fi efectuate aceste lucrări, cel mai sigur lucrările vor începe în a doua parte a anului viitor”, a declarat pentru Jurnal arădean/Aradon, Ralu Cotrău – purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.
Nu le pasă de calvar
Calvarul locuitorilor din Alfa pare a fi neînsemnat în comparație cu proiectele încă pe hârtie ale Primăriei Arad. Ce contează că, până la realizarea unei investiții aici, cei care au de suferit mult, prea mult, spunem noi, sunt cei pentru care se propun lucrările din viitor? Dacă praful și indiferența autorităților nu-i va omorî pe locuitorii din Alfa până atunci, vor avea parte de investiții pe Mărului, deși problema lor nu are nicio legătură cu acea investiție. Dar cine să asculte ce au de spus locuitorii orașului?
Trimite articolul
XPai la cate taxe trebuie sa plateasca cei cu camioanele ca sa intre in oras pentru a ajunge la autostrada, asfalta de 10 ori primaria acea starda.
Sigur nu se platesc taxe la primarie, se plateste doar spaga…
Alo Pilitia Locala Arad se aude?
Strada Mărului e o strada publica, de ce nu o asfaltează proprietarul, adică primăria Arad?? S-ar rezolva problema imediat.
Cei de la garda de mediu sunt inexistenti, a nu, sunt pentru salarii si spagi
“se pare că doar iarna, care își va intra în curând în drepturi”… se pare, nu se pare, e sigur! Si chiar de iarna nu-i ca vara, dar praf e! Ca praf e toata administratia!
Ar trebui si garda de mediu sa se autosesizeze, sau asteapta si ei anul viitor revitalizarea zonei.
Nici in Vlaicu pe Predeal nu e deloc mai bine …tin sa mentionez ca tot molozul din Arad se depoziteaza in fostul parc de dupa blocurile noastre in capatul strazii…toate camioanele incarcate cu mizerile acestea trec prin fata blocului nostru de n ori pe zi la fel de rapid ca pe autostrada….vreau sa vina cineva sa vada daca asa ceva este posibil…si din cate am inteles locul lor de depozitare nu este la noi la bloc ci in afara orasului dar din economie e mai aproape sa vina pana in Vlaicu…
Comisarul sef de la garda de mediu ar trebui sa plece imediat. A ajuns dadaca firmelor care polueaza Aradul. Rusine. Nu este un caz singular. Am facut si eu demersuri si a refuzat sa faca controale. Pe motiv de… Incompetenta. Ba chiar m-a amenintat! Alo, Prefectura, nu credeti ca ar trebui schimbat?
Pe lângă praf și un nor cenușiu cu miros de bitum încins se lasă mai ales noaptea peste cartier și tot de pe Mărului vine. Dar nu interesează pe nimeni. Dacă au fost în stare să facă o autostradă la 10 metri de blocuri îți dai seama că puțin le pasă aleșilor noștrii de plămânii și copiii noștri.
Am facut 2 sesizari la Primarie si 2 la Garda de mediu!De la primarie aceiasi poveste cu reabilitarea,de la mediu absolut nimic.Locuiesc pe strada paralele cu Marului si intr-adevar este inuman!!!Chiar isi bat joc de noi toti.O sa-i actionez in instanta probabil,cu sanse de castig 0 dar nu mai merge asa,ne omoara
Draga Valentin, felicitari pentru tema aleasa ,pentru interesul cetatenilor,ce ne-am face fara voi ,jurnalistii care cand in cand ne permiteti sa ne spunem ofurile comentand pe marginea articolelor voastre ,a celor ce au curajul ,ca nu torti isi risca pozita sociala,locul de munca sau chear viata publicand astfel de subiecte pentru autoritatile locale,care in loc sa ia masuri de urgenta pentru stoparea fenomenelor de intoxicare cu praf ziua, fum nocturn de cauciucuri,gunoi de la fer vechii de pe aceasta strada,cei ce indraznesc sa faca sesizari sunt amenintati ,ulterior raziilor teritoriale,zonale asa numai sa faca ceva,nu pentru ca vezi Doamne sunt suparati ca sunt scosi la plimbare in teren,cum sa se supere cand in baza acestor sesizari ei invartesc sute de mii de euro de la interlopii zonei care sunt bine cunoscuti de catre toate institutiile abilitate ale statului ,iar cand nu mai au venituri ei vin si provoaca pe fosti reclamanti sa mai faca sesizari,perpetuindu-si afacerile.