Debranşaţii de la sistemul de încălzire centralizat vor plăti sume importante la CET, după ce o Ordonanţă prevede cote exacte aferente părţilor comune între 30 şi 50% din valoarea facturii pentru încălzire pentru iarna 2010-2011, aşa cum vă informam de curând în Jurnal arădean.
Reprezentanţii conducerii Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (preşedintele Dorina Lupşe şi vicepreşedintele Vasile Arion) au făcut marţi o prezentare a legislaţiei care prevede modalitatea de calcul a părţilor comune la încălzire.
Fără inventar – 50%
Noile prevederi legale iau în considerare mai multe situaţii distincte. În cazul blocurilor contorizate individual cu repartitoare, „în cazul nefinalizării inventarierii suprafeţelor echivalente termice pe părţile comune până la începutul sezonului de încălzire 2010-2011, se admite numai pentru acest sezon utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente părţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% în celelalte luni”, informează Vasile Arion, vicepreşedintele ULALA.
Mai mult decât atât, conform legii „cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în condominii se repartizează proporţional cu cota indiviză şi se achită de toţi proprietarii, indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice”.
Cu inventar – formulă
În cazul în care s-a făcut inventarierea, Ordinul 343 „stabileşte repartizarea consumurilor de energie termică având la bază determinarea exactă a instalaţiilor, a puterii şi capacităţii acestora aşa cum a reieşit din inventarierea lor cuprinzând toate modificările la zi. Inclusiv coloanele care s-au izolat ţinând cont de materialele şi modul de izolare efectivă. În acest mod, cota comună nu mai este determinată de adunarea generală, ci este o rezultantă exactă din calcule”, subliniază reprezentanţii ULALA, estimând că o astfel de inventariere costă până la 1.000 de lei pentru un imobil.
Fără repartitoare
Pentru repartizarea consumurilor de energie în cazul imobilelor fără repartitoare, „avem Ordinul 483/2008 a A.N.R.S.C. privind aprobarea Contractului Cadru de furnizare a Energiei Termice”. Una dintre prevederile acestuia, însă, nu este luată în seamă la Arad, spun reprezentanţii ULALA: „Există posibilitatea ca autorităţile publice locale să poată stabili închiderea instalaţiilor individuale de utilizare a energiei termice, în cazul neplăţii utilităţii în cel mult 30 de zile de la scadenţa facturii”.
Despre pierderi
„Modalităţile de facturare în prezent practicate de CET Arad sunt defavorabile consumatorilor astfel: pe încălzire – pierderi la transport de 30 % încălzind pământul, date exacte necomunicate nici acum de CET, deşi ne-am adresat în patru rânduri acestora; mod de calcul netransparent la preţul de producţie, lipsa diagramei de reglaj, la apa caldă – neinvestirea în contoare acc. care să facă posibilă plata numai a apei calde şi nu a volumului de apă ce circulă pe coloana de apă caldă”, subliniază conducerea ULALA.
„Primăria trebuia să investească în contoare performante la apa caldă” – Vasile Arion
JA – S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!