Lucrările de reabilitare a centrului vechi sunt aproape de start. Potrivit informaţiilor furnizate de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, s-a făcut deja predarea amplasamentului către constructorul care a câştigat lictaţia de lucrări, în prezent realizându-se organizarea de şantier.
Constructorul a făcut şi câteva demersuri vizibile deja. La Clădirea Preparandiei, care urmează să fie transformată în muzeu, a fost delimitat deja şantierul şi pus sub pază. „Din punctul nostru de vedere, lucrarea este deja începută. Firma îşi face aprovizionarea, iar în momentul în care încep efectiv lucrările ne vor anunţa. Calendarul de lucrări nu a fost stabilit încă”, ne-a declarat Corina Drăghici.
După ce în urmă cu o lună, Primăria anunţa câştigătorul licitaţiei de lucrări, acum se caută alte firme care să asigure consultanţa şi supervizarea derulării lucrărilor efective. Primăria ne-a informat ieri că pregătirile pentru asigurarea permanenţei transportului în comun, în perioada în care se va lucra la modernizarea liniilor de tramvai, pe străzile Preparandiei şi Dornei. Se estimează, însă, că lucrările vor începe după Paşti. Va fi afectată atât circulaţia tramvaielor, cât şi a autovehiculelor pe diferite tronsoane şi pe diferite durate de timp. Corina Drăghici ne-a informat că „pe străzile Preparandiei şi Dornei se va lucra alternativ. Tramvaiele vor circula pe o singură linie, dus-întors, pentru a nu se întrerupe transportul public în zonă. Atunci, circulaţia maşinilor va fi interzisă, deoarece nu este permis să circule în sens invers cu tramvaiul”.
Doi consultanţi!
Primăria caută nu un consultant, ci doi, pentru supervizarea tuturor lucrărilor, pe toată durata execuţiei lor, la proiectul „ReabilitareaCentrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”. Specialiştii Primăriei au împărţit ampla lucrare în două loturi (lucrările la durmuri şi la Podul Traian, respectiv, cele de reabilitare a liniilor de tramvai), pentru fiecare dintre ele fiind solicitate respectivele servicii. Pentru servicii de arhitectură, de inginerie, proiectare urbanistică şi peisagistică şi pentru servicii consultanţă ştiinţifică, testări şi analize tehnice, Municipalitatea este dispusă să aloce o sumă de până la 3.472.200 lei. De ieri, la Primărie, au început deja procedurile de adjudecare a licitaţiei.
Pentru consultanţă, asistenţă tehnică şi supervizare la obiectivul Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad s-ar putea plăti până la 3.154.500 lei, pe o perioadă de 35 de luni de la semnarea contractului, iar pentru asistenţa tehnică la obiectivul Reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Piaţa Sârbească – Piaţa Romană şi pe Podul Traian (lucrare adiacentă proiectului „Reabilitarea Centrului Istoric Vechi al Municipiului Arad”) – 317.700 lei, pe o perioadă de doi ani de la semnarea contractului.
58 de milioane lei
Valoarea totală a proiectului este de peste 58 de milioane lei, din care valoarea eligibilă este 45,6 milioane lei. Din valoarea eligibilă, 85% sunt fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% – fonduri neramburabile de la bugetul naţional şi 2% sunt plătiţi de Primărie. Investiţia presupune reabilitarea Podului Traian (inclusiv ridicarea unui pod provizoriu peste Mureş, pentru a nu paraliza circulaţia în zonă), reabilitarea a 10 străzi din centrul vechi şi a clădirii Preparandiei, respectiv, reabilitarea liniilor de tramvai.
Muncitori din Arad
Lucrările vor fi realizate de consorţiul format din SC Tehnodomus şi SIRD, cu susţinerea Hidepito Ungaria. Vor lucra aici circa 250 de persoane, majoritatea din Arad, informa, cu câtva timp în urmă, conducerea Tehnodomus.
S.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!