Proiectul a fost realizat în colaborare cu Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară, Asociaţia Studenţilor Medicinişti Arădeni şi Asociaţia Absolvenţilor UVVG – ALUMNI.
Partenerii Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad în cadrul acestui proiect au fost Primaria Municipiului Arad, Centrul Judetean de Voluntariat Arad, Fundaţia Alpema, Asociaţia Educaţio, Rotaract Arad, Liga Studenţilor UVVG, ASI UVVG şi Activ Club Arad.
La proiect au participat peste 300 de studenţi medicinişti, români şi străini, medici şi cadre universitare ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” care au desfăşurat acţiuni de prevenie, conştientizare şi depistare precoce a unor afecţiuni medicale. Peste 2100 de arădeni, de toate vârstele, au beneficiat de consultaţii gratuite, determinarea tensiunii arteriale, a valorii glicemiei şi a indicelui de masă corporală şi au primit informaţii cu privire la consumul de alcool, tutun, droguri, alimentaţie sănătoasă, igienă oro-dentară, educaţie fizică, educaţie sexuală şi prevenire a cancerului la sân.
Managerul proiectului Dr. Sebastian Popescu, absolvent al Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul UVVG, ne-a declarat că „Numărul mare al voluntarilor implicaţi şi ai beneficiarilor acestui proiect îi conferă amploarea şi totodată importanţa. Pe lângă analizele medicale şi asistenţa primară oferită arădenilor, am pus şi de această dată accentul pe caracterul preventiv al acestei acţiuni, explicându-le pacienţilor de ce consumul de alcool, fumatul, stresul, obezitatea, sedentarismul lipsa activităţilor fizice împreună cu alimentaţia nesănătoasă sunt factori favorizanţi ai unor afecţiuni grave, precum hipertensiunea arterială sau diabetul. De asemenea, cu ocazia acestei ediţii a „Săptămânii Sănătăţii în Arad” au fost oferite materiale promoţionale şi informaţii cu privire la prevenirea cancerului la sân, în special grupului de pacienţi cel mai probabil de a-l dezvolta şi anume persoanele de sex feminin cu vârsta de peste 40 de ani, acestora fiindu-le explicată simptomatologia – apariţia unui nodul la nivelul sânului, modificarea formei, mărimii sau a pielii de pe sâni, apariţia unor cruste la nivelul mamelomului – dar şi factorii de risc ai acestei maladii, care poate afecta una din şapte femei – menstruaţia precoce, radioterapia, vârsta înaintată la naşterea primului copil, dieta şi stilul de viaţă, ereditatea”.
În urma chestionării confidenţiale a pacienţilor, studenţii medicinişti au realizat şi un studiu statistic, datele acestuia, prezentate grafic pe eşantioane de varstă, evidenţiind obiceiurile vicioase (consumul de alcool, tutun, droguri), stilul de viaţă şi alimentaţia, data ultimului control medical, dar şi rezultatele investigaţiilor medicale efectuate – valoarea tensiunii arteriale şi a glicemiei.
Astfel, din totalul de 2149 de pacienţi investigaţi, 1361 au fost de sex feminin, iar 788 de sex masculin, aproape jumătate dintre aceştia având vârsta cuprinsă între 50 si 69 de ani, iar 15%, respectiv 18% având peste 70 de ani. Grupele de vârstă cuprinse între 19 şi 29 de ani, 30 şi 39 de ani au însumat valori aproximativ egale pentru ambele sexe, 9-10% fiecare, în timp ce grupa de vârsta 40 – 49 de ani a însumat 16%, respectiv 13% din totalul pacienţilor.
În ceea ce priveşte fumatul, 479 de pacienţi s-au declarat fumători a cel puţin 2-3 ţigări pe zi, peste jumătate dintre aceştia fiind de sex feminin. Din cele 1361 de femei chestionate, 796 (58%) au susţinut că nu consumă alcool niciodată şi doar 4% consumă alcool mai des (cel puţin o dată pe lună), comparativ cu doar 29% dintre subiecţii de sex masculin chestionaţi care declară că nu consumă alcool niciodată, 46% ocazional, 4% o dată pe lună, 11% o dată pe săptămână şi 11% în fiecare zi.
Doar 95 de persoane de sex feminin au declarat că au o alimentaţie vegetariană sau vegană, un procent similar constatându-se şi în rândul bărbaţilor – 8%.
Aproximativ unul din cinci pacienţi intervievaţi în cadrul „Săptămânii Sănătăţii în Arad” susţine că are o viaţă sedentară şi doar 2 din cinci fac mişcare în mod constant.
Persoanele de sex feminin cu vârsta de peste 50 de ani au arătat o mai mare frecvenţă în ceea ce priveşte hipertensiunea arterială, deşi aceasta a fost întâlnită la toate grupele de vârstă chestionate – 29%. O pondere mare a fost constatată şi în rândul bărbaţilor, 34% dintre subiecţi fiind depistaţi cu tensiunea arterială peste valorile normale, o statistică sumbră care demonstrează de ce, în România, aproape două din trei decese sunt cauzate de boli cardiovasculare.
În urma determinării valorii glicemiei (a jeun), 76% dintre paciente şi 72% dintre pacienţi au prezentat o valoare normală, cuprinsă între 80 şi 120, un sfert din subiecţi prezentând hipo şi cel mai frecvent hiperglicemie, uneori cu valori de 2-3 ori mai mari decât limita superioară normală. Unul din trei subiecţi nu a mai trecut pe la medic de mai bine de un an de zile (33% dintre femei şi 28% dintre bărbaţi).
Citiți principiile noastre de moderare aici!