Comitetele Consultative Cetăţeneşti vor avea un regulament de funcţionare în cel mai scurt timp. Este vorba, practic, despre acele comitate ce se constituie în fiecare cartier, pe anumite zone delimitate într-un proiect de hotărâre a adminstraţiei locale. Proiectul, fiind supus unei dezbateri publice, a fost amendat de către societatea civilă, dar şi de către politicieni locali, cu scopul de a realiza un regulament cât mai clar, fără echivoc, şi care să vină în sprijinul cetăţenilor.
O propunere ce a iscat discuţii a fost cea venită din partea Mişcării arădeane. Aceştia au propus ca din comitetele consutative să nu facă parte persoane implicate într-un partid politic ce are reprezentanţi în Consiliul Local: „Consilierii îi reprezintă pe arădeni, iar dacă un partid are consilieri locali, problemele din cartiere pot ajunge mult mai uşor în dezbaterile administraţiei. Tocmai de aceea am considerat că aceste comitete sunt o oportunitate pentru arădenii care nu fac parte din vreun partid politic să se implice în viaţa societăţii”, a punctat Mihnea Iuga.
De cealaltă parte, politicianul Radu Rădulescu a considerat că o astfel de prevedere ar putea aduce atingere libertăţii persoanei.
Caracterul public
O altă problemă a şedinţelor comitetelor consultative este carterul public al acestora. Dacă în proiectul iniţial al Primăriei se preciza că şedinţele „pot fi publice”, asociaţia AradID a venit cu modificarea punctului 6 al articolului 5 după cum urmează: „Şedinţele Comitetelor Consultative Cetăţeneşti, conduse de preşedinte, care nu poate fi membrul unei formaţiuni politice, sunt publice şi se desfăşoară în prezenţa presei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!