Vă invităm într-o lume cu totul aparte, o lume în care nici lumina şi, în cele mai multe cazuri, nici măcar omul obişnuit nu pot să ajungă. O lume încremenită în timp, o lume în care formațiunile calcaroase, apa și vietățile ascunse luminii au format parcă un alt „univers” plin de labirinturi, „camere spațioase”, cascade, locuri înguste, râuri subterane, stalagtite și stalagmite etc. Așadar, vă invităm să vizionați, pe gratis, un exercițiu regional de salvare speologică ce a avut loc sâmbătă, 22 aprilie, în arealul localității Izbuc din județul Bihor. Pe scurt, vă invităm alături de echipa formată din cei 27 de membri ai Echipelor Judeţene Salvaspeo din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad și al Serviciului Județean Salvamont-Salvaspeo Bihor, plus 2 medici de urgență, cât și alți speologi din județele Arad, Bihor și Timiș.
Evacuarea prin pasaje verticale
Acțiunea a constat în simularea unui accident și evacuarea unei persoane din Peştera Câmpeneasca, una din cele mai spectaculoase peșteri din România, la intrarea căreia se află o cascadă subterană de peste 40 metri. Da, ați auzit bine, 40 de metri, aproape cât un bloc cu 12 etaje.
Pe unde a trebuit transportată „victima”?
Evacuarea din subteran a fost efectuată pe o serie de pasaje verticale care, însumate, depășesc 100 metri diferență de nivel, traversarea tărgii pe o tiroliană (tehnică de alunecare pe o coardă întinsă cu ajutorul unui scripete) deasupra unui puț cu un diametru de circa 20 metri și o cascadă de peste 40 metri, dar și de pe o galerie cu pasaje foarte înguste în care abia încăpea targa. „Luând în calcul complexitatea peșterii și dificultățile întâmpinate de salvatori la evacuarea victimei din subteran, acțiunea este considerată o reușită”, au declarat speologii.
Speologii se pregătesc încontinuu
„Această acțiune face parte dintr-un program de pregătire periodică a echipelor de salvare speologică din România, fiind organizată cu scopul omogenizării și creșterii gradului de operativitate al echipelor de salvare spelogică. Echipele de intervenţie salvaspeo sunt formate în mare parte din salvatori voluntari, civili, pregătiţi şi formaţi pentru salvări din zone greu accesibile şi dificile, care necesită o pregătire tehnică specifică, antrenament continuu şi echipamente de intervenţie speciale”, a declarat Mihai Besesek, șeful Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!