ARAD. Cu voia lor sau împinși de pandemie, producătorii locali din Arad și din zona de Vest s-au mutat în mediul virtual. Tarabele s-au transformat în mesaje publicate pe grupuri dedicate vânzării de produse și fotografiile au menirea de le aduce aminte cumpărătorilor de gustul produselor autentice. Producătorii de brânzeturi, legumicultorii, cofetăresele și chiar și crescătorii de animale au început să își promoveze produsele pe grupurile dedicate acestora. Și pentru că mediul virtual este mult mai permisiv decât piața tradițională, la nivelul Aradului au apărut mai multe astfel de grupuri. Două dintre ele, însă, adună peste 20 de mii de membri, astfel că producătorii au un vad comercial considerabil.
Reguli chiar și în online
În primul rând, grupurile de pe platformele de socializare au și ele, de cele mai multe ori, reguli făcute de cei care le administrează. Printre regulile care se regăsesc pe mai toate aceste platforme se numără: prețul estimativ al produsului – care ar trebui să fie cât mai vizibil; sunt interzise pozele cu animalele vii – aici explicația fiind că Facebook nu mai permite publicarea pozelor cu animale vii sau sacrificate, iar publicarea unor astfel de poze poate duce la ștergerea grupului; respectarea principiului cerere-ofertă – fiecare producător e liber să își seteze propriile prețuri, iar fiecare cumpărător e liber să accepte sau nu acel preț. În plus pentru a încerca să se ofere o șansă egală tuturor celor care doresc să își vândă produsele se recomandă ca producătorii „să se limiteze la o singură postare/săptămână per gamă de produse oferite”. Desigur, nu se acceptă anunțurile cu băuturi alcoolice și se recomandă tuturor celor participă activ să aibă un limbaj civilizat.
Trecând peste regulamentele prin care administratorii grupurilor încearcă să menține ordinea în „piața virtuală”, producătorii arădeni vin cu oferte dintre cele mai variate. Scanând anunțurile se poate observa un interes extrem de crescut pentru produsele alimentare „făcute în casă” – de la gemuri la compoturi, zacuscă sau alte conserve, la prăjituri sau chiar preparate din carne. Gospodinele și-au găsit în aceste grupuri un mijloc eficient de a-și promova bunătățile pe care le știu prepara. Iar cumpărătorii nu întârzie să apară, fiind cunoscut apetitul tot mai mare pentru produse „ca la bunica acasă”. Pe lângă această categorie de vânzători, mai apar și legumicultorii din județ, sau cei care fel de fel de meșteșuguri. În mare parte în aceste grupuri se încearcă să se evite promovarea unor afaceri de tip piramidal sau a unor produse de tip tele-shopping, accentul fiind pus, după cum le spune și numele pe „producătorii locali”.
„Am creat acest grup pentru a veni în ajutorul oamenilor în vârstă și nu numai, pentru ca să ne putem proteja mai bine cu toții și să nu mai ieșim atât de mult din case. Desigur scopul grupului este promovarea producătorilor locale, un mijloc de intermediere pentru ca aceștia să ajungă la cât mai mulți oameni și să aibă o vizibilitate cât mai mare, totul în condițiile situației pandemiei”, a declarat inițiatorul unuia dintre grupurile de pe Facebook.
Platformă pentru legumicultori
În ceea ce îi privește pe legumicultori, aici a intervenit la începutul pandemiei chiar și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Așadar, legumicultorii au la dispoziție o platformă națională prin care își pot vinde produsele, doar că față de grupurile de pe rețelele de socializare, Ministerul a impus și câteva condiții pentru publicarea ofertelor. Pe platforma „Oferte sector legumicol” – rndr.ro/legume – pot fi publicate doar anunțurile persoanelor fizice care au atestat de producător și Carnet de comercializare vizat pe anul 2020, precum și cele ale PFA , II , IF sau SRL care dețin Certificat de Înregistrare emis de ONRC și care au cod CAEN principal 0113 Cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor. Practic, platforma națională este o reprezentare virtuală a piețelor de legume – fructe din întreaga țară, fiind deschisă producătorilor autorizați și certificați.
Trimite articolul
Xbai ziarist de tot cacatul,nu consideri necesar sa dai si un link sau ceva nume de grupuri? daca tot te-ai ostenit sa scrii
-
Complet de acord cu Stefan51!