ARAD. Un proiect de hotărâre guvernamentală prevede scoaterea din inventarul centralizat a unor bunuri imobile aparținând domeniului public al statului aflate în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Arad, respectiv retrocedarea acestora proprietarilor de la care au fost preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989. Bunurile sunt, de fapt, terenurile și clădirile fostelor tabere școlare de la Săvârșin, Odvoș, Păuliș, Dezna și Ilteu, care au fost deja retrocedate în ultimii ani, însă nu au fost încă scoase din inventarul centralizat.
Tabăra Săvârșin este situată în comuna Săvârșin, la numărul 135 A-C, fiind formată din terenuri în suprafață de 3.426 de metri pătrați și șase construcții. Aceste terenuri și construcții au fost, de fapt, predate Majestății Sale Regelui Mihai I al României încă din 2005, an în care au fost și scoase din evidențele contabile ale DJST-ului. Conform anexei hotărârii guvernamentale, tabăra de la Săvârșin era compusă, la momenutl predării, din trei clădiri cu 43, 45, respectiv 40 de paturi, o bibliotecă și două săli de lectură, o anexă, o cantină, o spălătorie, un atelier-magazie, pivniță, cocină, trei magazii și un grup social, valoarea totală de inventar a acestora fiind de 556.600 lei.
Retrocedată în 2006
Tabăra de la Păuliș, situată la numărul 699, este compusă din două construcții, curte și grădină în suprafață de aproape 20 de mii de metri pătrați. Acestea au fost retrocedate și predate în 2006 foștilor proprietari, în persoana doamnei Goga Anamaria Flaminia Elena Ghizela, conform notei de fundamentare a proiectului de hotărâre guvernamentală. Conform anexei, tabăra era formată din clădirea cu 70 de paturi, un dormitor cu 30 de paturi, un grup social, o sală de mese din lemn și un spălător din cărămidă. Valoarea totală de inventar se ridica la 443.649 lei.
Dezna și Ilteu
Tabăra din Dezna are o clădire și un teren în suprafață de 17.368 de metri pătrați, fiind restituite în natură foștilor proprietari, în persoana lui Călinescu Dan Păun, în 2006. Fosta tabără este situată în localitatea Dezna, pe strada Avram Iancu, la numărul 72. Formată din clădire internat cu 38 de paturi, sală de mese și magazie, tabăra din Dezna avea o valoare de inventar de 678.256 lei.
Tabăra din Ilteu are o suprafață de 26.260 de metri pătrați și este situată în localitatea Ilteu, comuna Petriș, la numărul 37. Aceasta a fost predată în 2007 fostului proprietar, Moldovan Florin Dimitrie Nicolae. Tabăra era formată dintr-o clădire cu 100 de paturi, bloc alimentar și sală de mese și o căsuță de camping cu 10 paturi, valoarea de inventar fiind de 130.588 lei.
Cheltuieli de judecată
Și Tabăra Odvoș a fost retrocedată, din anul 2007. Cu o suprafață de 1.483 de metri pătrați, tabăra a ajuns, prin cumpărare, în proprietatea lui Sorinca Răzvan și Sorinca Mihaela-Florentina. Formată dintr-o clădire cu 80 de paturi, spălător, grup social și castel apă, tabăra se ridica la valoarea de 5.610 lei. În nota de fundamentare a hotărârii se arată că în urma unei sentințe civile din 2007, Autoritatea Națională pentru Tineret, prin Direcția Județeană pentru Tineret Arad, a fost obligată să plătească cheltuieli de judecată în valoare de aproape patru mii de lei.
Tot de la „Tabere”
Tot de la Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret („părintele” Direcției Județene pentru Sport și Tineret”) au fost predate și taberele de la Căsoaia și de la Moneasa. Acestea au suprafața totală de peste 60 de mii de metri pătrați și au fost predate către Consiliul Județean Arad în 2011. Autoritățile județene administrează cele două tabere prin Centrul Cultural Județean Arad, fiind de altfel singurele tabere școlare publice din județul Arad care încă funcționează.
Trimite articolul
XTaberele astea o sa stea goale si unele in paragina ani multi.
f bine la ce ne trebuie tabere pt copii? copiii sa stea in vacante in fata blocului cu cheia in gat ca e mai bine. ca asa e fain ! Nu toti parintii au bani sa isi trimita copiii la munte sau la mare ! Taci ca-i bine.!
-
Dupa 30 ani de la o simulare de schimbare de regim in ROMANIA se retrocedeaza;inca se mai retrocedeaza!!! Adica jaful este de NEOPRIT!!! “Casa regala”a RO. este si ea, un cancer pentru TARA!De unde,si de ce ATATA GENEROZITATE DIN PARTEA UNUI POPOR NAPASTUIT???!!! DE CE ATATA RESURSE PENTRU NISTE CAPUSE INFECTE???!!??
Ba nenorociti galbeni, ce aveti cu bietii copii?! I
Fiind majoritar fara posibilitati materiale, acesti copii se simteau bine in asezamintele pentru ei, iar acum le interziceti asta?? Doamne, de v-ar bate Dumnezeu, asa cum voi va bateti joc de poporul roman!
-
ai stat prea mult la soare?
asta inseamna ”privatizare” daca nu stiai . Asta plus distrugerea industriei si a agriculturii plus vanzarea bogatiilor solului si subsolului / gaz petrol etc/unor straini, asta au vrut unii in dec 89 asta avem asa ca .mucles…!
Tabara de la Savarsin a venit astia din clanul hohenzollern cu ea de afara , sau cum ? atatea retrocedari acestor lipitori care in momentul venirii in RO aveau doua geamantane si trei papornite , acum mii de hectare de teren si padure , castele si case toate date de miloaga acestor straini de neam si tara , de ce ?