Să nu fie chiar atât de grav? Să-i fi acordat noi mai multă importanţă decât i se cuvine? Să nu fie vorba, de fapt, de niciun semn al învierii lui? Mai e Ştrandul Neptun, căci despre acesta vorbim, pe lista de priorităţi a arădenilor? Dacă nu, atunci putem spune că a murit unul dintre cele mai frumoase obiective ale Aradului. Dacă da, atunci arădenii au demonstrat încă o dată că nu ştiu să-şi apere drepturile şi nici să-şi facă auzită vocea, ci preferă să se plângă, prea târziu, pe la colţ de stradă, după ce legea s-a aplicat şi le-a umblat bine prin buzunare.
O concluzie dureroasă (mereu aceeaşi) la care am ajuns după dezbaterea publică organizată de Primăria Arad pe subiectul creşterii tarifelor la Ştrandul Neptun şi Patinoar (cel din urmă obiectiv neinteresând chiar pe nimeni).
Câţi arădeni s-au decis să ia atitudine faţă de propunerea de a majora tarifele de acces şi de parcare de la ştrand, în condiţiile în care vara bate la uşă iar salariile arădenilor sunt cu mult sub media pe ţară? Unul singur, care s-a plâns de faptul că, având o familie cu doi copii, cei 13 lei (suma propusă drept tarif întreg de intrare în zona bazinelor mari) se vor dovedi prea mulţi pentru a alege să-şi petreacă timpul liber la baza de agrement a Municipalităţii.
Desigur, aceasta nu a fost singura intervenţie la dezbaterea publică de joi. Au fost, de toţi, 14 vorbitori, cu tot cu administratorul Claudia Macra, cea care a moderat evenimentul şi cu directorul Recons. Toţi ceilalţi au fost politicieni cu ţintă clară, comercianţi de pe ştrand prezenţi să-şi apere afacerea şi căsuţari, în căutarea de a obţine facilităţi în plus. Per total, 46 de persoane au fost prezente în sală, aici incluzând şi staff-ul Primăriei şi pe noi.
Ca să fim mai exacţi, 50, dar asta doar pentru vreo 5 minunte, cât primarul Gheorghe Falcă a asistat la dezbatere şi până când viceprimarul Levente Bognar a venit însoţit de o delegaţie oficială din Ungaria şi l-a „răpit”. Nu au lipsit din grupul stabil al celor 46 prezenţi la dezbatere consilierii Geanina Pistru, Marin Lupaş, Ionel Ciupe, Gheorghe Săplăcan, Florin Galiş şi Sergiu Bîlcea. O prezenţă care, datorită intervenţiilor aleşilor Opoziţiei, Lupaş şi Ciupe, şi a reacţiei consilierului Puterii, Geanina Pistru, i-au dat dezbaterii şi un iz politic.
Intenţia noastră nu este, nici pe departe, aceea de a critica intervenţiile celor 13 care au avut ceva de spus pe subiect, pentru că e normal ca fiecare să vrea să-şi apere interesul, ci mai degrabă să atacăm lipsa de reacţie a arădenilor de rând şi a societăţii civile, la momentul la care au fost, cu adevărat, invitaţi să vorbească.
Marea majoritate a celor care au vorbit au cerut un lucru aşteptat: eliminarea tarifelor din zona comercială a ştrandului. Poate doar doi sau trei dintre cei care au luat cuvântul au omis sau nu au dorit să ceară acest lucru. Şi s-a cerut eliminarea tarifelor din zona comercială a ştrandului cu trimiteri la legi care ar face ilegală această taxare (vezi cazul lui Leontin Aslău, combătut de secretarul CLM, Lilioara Stepănescu), sau pur şi simplu pentru că e un spaţiu ca oricare altul din municipiu, care nu a beneficiat de nimic în plus comparativ cu o stradă oarecare din Arad (o intervenţie care i-a aparţinut lui Călin Costea şi care a fost preluată şi de alţii).
Ce s-a mai solicitat dincolo de principala cerere de eliminare a taxei în zona comercială? Un tarif unic pe întregul ştrand (în cazul în care taxa amintită mai sus nu va cădea), o explicaţie a faptului că Recons (societatea care deţine ştrandul) a estimat că vor fi vândute în acest an doar 20 de abonamente cu tarif întreg(!), organizarea de festivaluri aici, aşa cum s-a întâmplat în trecut (când ştrandul a reuşit să adune într-o singură seară 40.000 de arădeni), să cadă dar şi să fie menţinute gardurile, să se menţină dar şi să se elimine taxa de parcare şi… mai multe facilităţi pentru cei care au în chirie sau în proprietate căsuţele din zona de agrement.
S-au ridicat şi câteva probleme organizatorice cu greutate. Călin Costea s-a întrebat aproape retoric dacă există salvamari la ştrand şi serviciul de asistenţă (fiind convins că acestea lipsesc), doar pentru a indica faptul că, în timp ce în zona comercială regulile dure sunt aplicate cu stricteţe comercianţilor, în zona bazinelor cei care administrează ştrandul uită să le respecte.
S-a cerut şi prezentarea unui plan de revigorare a ştrandului şi o explicaţie de ce acesta nu a fost modernizat pe fonduri europene (Ionel Ciupe), afirmaţie care a primit replică de la consilierul Pistru (care a spus că doar de acum se pot obţine fonduri pe ape termale). S-a făcut chiar afirmaţia că, la ora actuală, Ştrandul Neptun e cel mai mic din Arad (Iosif Forton), acuză care a făcut-o pe Geanina Pistru să se înscrie la cuvânt, pentru a o contracara şi a adăuga, printre altele, că Ştrandul Neptun e cel mai ieftin dintre toate. Şi s-au mai spus multe. S-a vorbit, de pildă, destul de mult, pe tema Ordonanţei 71 din 2002, invocată şi de cei care spuneau că taxa de intrare la ştrand în zona comercială e ilegală (şi că o societate comercială nu poate percepe taxă în dauna altei societăţi comerciale, aşa cum se întâmplă acum pe ştrand) şi de cei care au spus că tariful la ştrand e perfect legal.
Sigur am omis din prezentare o serie de cereri şi sigur subiectul este, în viziunea celor prezenţi, mult mai dureros decât l-am descris noi aici. Cum sigur, însă, dacă sunt nereguli grave pe temă doar justiţia va decide definitiv cum stă treaba aici. Aşa cum justiţia ar trebui să decidă odată pentru totdeauna cât de legal e tariful de intrare la ştrand, majorat sau nu, pentru a trece în sfârşit mai departe. De pildă, la dezvoltarea ştrandului, pe care fiecare o doreşte, dar nu pe spatele său.
O bilă albă
Moderatorul dezbaterii, Claudia Macra, a reuşit să ţină sub control sala în cele două ore cât a durat evenimentul, cu toate că subiectul e, cu sau fără prea mulţi arădeni prezenţi, unul fierbinte iar în Sala Ferdinand au fost prezenţi câţiva dintre locuitorii urbei care au decis de mult că sunt capabili singuri, fără teamă, să poarte un război cu autorităţile. Macra a simţit, de pildă, că dezbaterea nu este una obişnuită şi, la cererea unora dintre cei prezenţi, a decis că se pot da nişte răspunsuri pe loc. Desigur nu toate, ci cele care convin Primăriei. Nu toţi cei invitaţi la răspunsuri au venit pregătiţi. Aşa cum nu toţi cei care s-au înscris la cuvânt şi-au făcut temele de acasă şi au avut argumente clare. O situaţie tipic românească, nu-i aşa?
Vor da în judecată Primăria
La scurt timp după dezbaterea publică, Leontin Aslău, preşedintele Asociaţiei comercianţilor de la ştrand, ne-a contactat pentru a preciza că membrii acesteia au decis să dea în judecată Primăria Arad şi CLM în cazul în care proiectul de hotărâre pus în dezbatere joi va fi adoptat cu tot cu tarifele stabilite pentru zona comercială. Pentru că, nu-i aşa, principala cerere formulată în timpul dezbaterii de joi a fost cea care viza eliminarea tarifului de intrare la ştrand în zona comercială.
„Vom da în judecată Primăria dacă nu se ve elimina tariful de intrare în zona comercială”. Leontin Alsău
„Preţul de intrare pe Ştrandul Neptun este cel mai ieftin din toată ţara” Geanina Pistru
Citiți principiile noastre de moderare aici!