Se întâmplă foarte des în centrul Aradului, pe strada Episcopiei. În fața Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Arad sunt două locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilități, marcate printr-un indicator rutier. Singura problemă este că adesea acele două locuri sunt ocupate de către persoane care, în mod normal, nu ar trebui să beneficieze de ele, lăsându-i astfel pe cei care chiar au nevoie de locurile destinate persoanelor cu dizabilități „să se descurce”. Ba mai mult, aproape zilnic, unul dintre cele două locuri este „rezervat” de către cei de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”.
Locul „rezervat”
Asta s-a întâmplat și marți dimineața, când un șofer cu certificat de handicap s-a lovit – la propriu – de un „indicator” amplasat pe locul de parcare destinat persoanelor cu dizabilități din fața școlii menționate. Când l-a întrebat pe gardianul aflat în fața instituției dacă locul e rezervat, acesta i-a spus că „da, e al școlii”. Totuși, șoferul i-a atras atenția că există un indicator care arată clar că cele două locuri de parcare sunt pentru persoane cu dizabilități, însă gardianul s-a arătat uimit, spunând că nu știe de existența vreunui indicator. „I-am arătat indicatorul și mi-a spus că «nu e loc pentru handicap, e rezervat pentru doamna directoare»”, povesteşte șoferul în cauză.
Nu trebuie marcat
Am luat legătura cu cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Arad, pentru a lămuri situația, dat fiind faptul că cele două locuri de parcare sunt însoțite doar de indicatorul rutier, nu și de marcaje specifice pe asfalt. Aceștia ne-au spus că, în cazul în care locurile destinate persoanelor cu dizabilități sunt delimitate de alte locuri de parcare, nu este neapărat necesară marcarea separată a acestora pe asfalt. Iar în cazul de față, cele două locuri de parcare sunt delimitate de o trecere de pietoni, respectiv intrarea în curtea școlii, astfel că nu există niciun dubiu. Cu toate astea, locurile respective sunt ocupate mai tot timpul de mașini fără legitimație de handicap.
Cealaltă parte
Odată lămurită problema aceasta, am decis să vorbim și cu directorul instituției de învățământ de pe strada Episcopiei, pentru care fusese, se pare, rezervat locul de parcare. Directoarea școlii ne-a spus că, într-adevăr, în zonă sunt probleme mari cu locurile de parcare, inclusiv firma de catering care furnizează mâncarea elevilor fiind pusă în dificultate de această situație. Totuși, aceasta a negat faptul că locul de parcare ar fi fost rezervat pentru ea, spunând că „gardianul a vorbit prostii, probabil”.
„O problemă spinoasă”
„Eu merg o dată pe săptămână cu mașina la școală. Astăzi am avut ședință cu directorii. Problema este că nu poate nimeni să oprească în fața școlii, pe motiv că toți locatarii parchează acolo. De exemplu, vin părinții să își lase copiii la școală, iar dacă nu e locul acela rezervat, nu au nicio șansă să oprească. Este o problemă spinoasă aceasta, a parcărilor. De-acum înainte vom suna la poliție, să vină să ridice mașinile parcate pe locurile de handicap. Tot ne-am gândit cum am putea face ca măcar un loc să rămână disponibil pentru școală. Vă spun că inclusiv cei cu mâncarea, firma de catering, se chinuie să oprească undeva. Portarul probabil că a vorbit prostii”, ne-a declarat Monica Ienciu, directoarea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Arad.
Sesizarea
La scurt timp după ce ne-a declarat cele de mai sus, doamna director ne-a sunat pentru a ne întreba „cine a făcut sesizarea”. Siderați de întrebare, i-am spus că sesizarea a fost făcută sub protecția anonimatului, aceasta spunându-ne că „s-a tot gândit cine ar putea fi”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!