O dovadă că tradițiile merg mai departe, indiferent de parcursul istoriei, indiferent de greutățile prin care anumite grupuri etnice au trecut de-a lungul diferitelor perioade istorice și indiferent de numărul mai mic sau mai mare al celor care fac astăzi parte din aceste grupuri etnice. Asta a fost evenimentul organizat de Banat-JA și Forumul Democrat al Germanilor din România, în weekendul trecut, la Arad.
Cu sprijin financiar din partea Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului și sprijin logistic din partea autorităților locale, organizatorii au reușit să aducă în Arad, laolaltă, ansambluri aparținând unui număr de zece minorități naționale, cărora li s-a adăugat, la parada organizată în centrul orașului, și un ansamblu reprezentant al majorității românești.
Festivalul a început vineri, cu o dezbatere găzduită de Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad, la care au luat parte câțiva reprezentanți ai autorităților locale din Arad, alături de reprezentanții minorităților naționale prezente în festival. În același timp în care la Primărie se vorbea despre „Influența minorităților naționale asupra comunității arădene – trecut, prezent și viitor”, membrii câtorva dintre ansamblurile invitate la festival dansau și își prezentau portul popular în zone publice din oraș: stații de tramvai din zona centrală și centre comerciale. Totul, pentru a-i familiariza pe arădeni atât cu prezența minorităților în oraș și județ, cât și cu evenimentul principal al Maratonului Diversității, de sâmbătă. Vineri, festivalul a continuat pe strada 1 Decembrie 1918, unde formația Vibe Music, cu soliștii vocali Mihai Szidor și Melanya Cuc i-au ridicat de la mese pe dansatori cu melodii în limbile română, slovacă și germană.
Paradă în centru
Evenimentul principal din cadrul Maratonului Diversității a avut loc sâmbătă. Cu puțin înainte de ora 11, sute de membri ai ansamblurilor și formațiilor minorităților au pornit în paradă, din Parcul Eminescu până în Piața Avram Iancu și înapoi. Acompaniați de Fanfara Nadlačanka, aceștia au defilat pe bulevard și, înainte de întoarcerea în Parcul Eminescu, s-au oprit pentru o uriașă poză de grup pe platoul din fața Palatului Administrativ.
Spectacol în parc
Au urmat momentele de muzică și dans oferite de fiecare ansamblu invitat, pe scena din Parcul Eminescu. Început după ora 16, spectacolul i-a adus în fața arădenilor pe cei de la fanfara slovacilor DH Nadlačanka din Nădlac, Ansamblul folcloric „Salašan” al Uniunii Chehilor și Slovacilor din România – Filiala Nădlac, Ansamblul German „Banat-JA” România, Ansamblul German „Vergissmeinnicht” Buziaș, Ansamblul German FDG Sântana, Ansamblul sârb „Kodo Kolo” Arad, Ansamblul Partidei Romilor Pro-Europa Filiala Arad, Ansamblul „Balgarče” al Uniunii Bulgarilor din Banat-România de la Vinga, Ansamblul maghiar „Búzavirág” din Pecica, Ansamblul folcloric tătar al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, de la Constanța, formația Vibe Music, Melanya Cuc și Mihai Szidor, formația Hakeshet Klezmer Band Oradea, Ansamblul folcloric „Délikert Táncegyüttes” din Szeged, Ungaria, Ansamblul „Vila” din Novi Sad, Serbia, Ansamblul de dansuri populare Cervona Ruja (Chier) al Uniunii Culturale a Rutenilor din România, Grupul Vocal Moloda Nadiia din Lugoj, Uniunea Ucrainenilor din România-Filiala Târnova și Ansamblul „Grădiștea Aradului” al Parohiei Ortodoxe Arad-Grădiște I., Ziua s-a încheiat la Palacio Arad, cu un bal la care a cântat formația de muzică ușoară „Tornado” din Ungaria.
Povești și tradiții
Tradițiile și istoria minorităților le-au fost prezentate arădenilor de către reprezentanții minorităților, în Parcul Eminescu, și prin intermediul unor standuri expoziționale amenajate de către aceștia. Cărți, obiecte vestimentare, broșuri de prezentare, dar și produse tradiționale – toate au fost disponibile pentru a fi „cunoscute” de către arădeni. Tot în cadrul evenimentului de sâmbătă a fost organizat și un tur al orașului, axat pe povestea minorităților arădene. Organizat de Asociația Turism Alternativ, prin proiectul Arad Free Tours, turul a prezentat poveștile unor personalități istorice precum Ludovic Szantay, Milan Tabakovici, Sava Tekelija, dar și scurte istorii ale minorităților germane, slovace și bulgare din județ.
Muzică klezmer în sinagogă
Comunitatea evreilor din Arad a luat parte și ea la eveniment, chiar dacă nu a putut să participe la parada și spectacolul de sâmbătă. În cadrul turului organizat de Arad Free Tours, Raul Vizenthal – președintele Comunității Evreiești Arad – le-a vorbit celor prezenți despre istoria evreilor din Arad, dar și despre ce înseamnă o sinagogă, ce este Tora, care este diferența dintre evreii neologi și cei ortodocși, dar și despre alte aspecte ale culturii și religiei evreilor. Duminică, de la ora 18, Sinagoga Neologă a găzduit, tot în cadrul festivalului, un concert oferit de Hakeshet Klezmer Band din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!