ARAD. Câștigarea mandatului de primar este doar un prim pas pentru a putea avea sprijinul colegilor din administrația locală. Astfel că, după confirmarea primarilor pentru următorii patru ani, negocierile cele mai dure se duc în vederea stabilirii de majorități, a viceprimarilor și a alianțelor politice din consiliile locale. În orașele județului, situația nu este deloc una simplă.
Primar fără majoritate
Chișineu-Criș a fost cu siguranță un oraș unde alegerea noului primar a provocat surprize. Gheorghe Burdan, primarul PSD pe funcție, a fost învins de către Flavius Chereji, candidatul PNL, însă voturile pentru Consiliul Local nu îi asigură o majoritatea lui Chereji. Potrivit datelor finale, PNL a obținut 30,58%, având un total de 5 mandate de consilier local (4 în prima etapă și 1 mandat la redistribuire). PSD a obținut 4 mandate (28,2%), Patidul Mișcarea Populară și UDMR au la rândul lor câte 2 mandate de consilieri, în timp ce ALDE și PPU (sl) vor avea câte un consilier în forul administrativ din Chișineu Criș. Astfel, PNL cu doar 5 mandate de consilieri din 15 consilieri este nevoit să facă o alianță cu scopul de a obține majoritatea. Pare-se că în joc ar fi chiar postul de viceprimar pe care unii dintre liberali nu ar vrea totuși să-l cedeze celor care le vor veni alături. Așadar, un mandat câștigat la limită de Chereji și un consiliu care îi poate fi potrivnic.
La Curtici și Ineu, cu peste 50%
Primarul Bogdan Ban (PNL) de la Curtici și-a câștigat atât al doilea mandat în fruntea orașului de frontieră cât și un Consiliu Local cu majoritate. În cazul primarului Ban, acesta s-a impus cu 59,49% iar pe votul politic din Consiliu, PNL a obținut 51,94%. În aceste condiții, cele 15 posturi de consilieri se vor împărți după cum urmează: 8 – PNL, 3 – USR (2 mandate + 1 mandat prin redistribuire), 2 – PSD și 2 – PMP. E drept că liberalii nu au o majoritate calificată de două treimi, dar chiar și cu o majoritate simplă își vor putea trece fără probleme proiectele.
Și în cazul Ineului, primarul Călin Abrudan va avea Consiliul de partea sa. După ce s-a impus în fruntea orașului cu 77,15%, Abrudan și-a asigurat și un Consiliu liberal care să îi fie alături. Așadar, cu peste 60% vot politic, la Ineu din cei 15 consilieri locali 11 vor fi de la PNL. CL Ineu va fi completat de 3 reprezentanți ai PSD și de 1 consilier PRO România.
Cât despre postul de viceprimar, pe pagina oficială a Ineului a fost anunțat deja că primarul Abrudan va fi secondat de Ionel Alb – PNL.
Lipova, un CL pe muchie
Mergând pe Valea Mureșului, la Lipova, primarul din partea PSD – deși și-a câștigat mandatul cu peste 50% din voturi, la Consiliul Local majoritatea se va negocia. Procentele PNL le asigură un total de 8 consilieri din cei 17. PNL le va sufla în ceafă social-democraților cu 5 consilieri, în timp ce USR are 3 mandate și PRO România – 1 mandat. În aceste condiții primarul Florin Pera va trebui să facă o alianță politică pentru a-și aduce Consiliul de partea sa, mandatul celor de la PRO România putând aduce plusul de care Pera ar avea nevoie.
„Independența” de la Nădlac
Nădlacul a fost câștigat la aceste alegeri locale de primarul pe funcție, candidat de această dată ca independent, Ioan Mărginean. Cu o victorie la doar 10 voturi față de Mircea Onea, un alt candidat independent, Mărginean a reușit să își asigure Primăria. La Consiliul Local, însă, situația este mult mai fărmițată. Cinci formațiuni și-au împărțit mandatele de consilieri, fiecare dintre ele primind câte 1 mandat în plus în faza redistribuirii. Așadar, Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România va avea 4 consilieri locali, la fel ca PSD. Partidul Mișcarea Populară a reușit să impună 3 consilieri locali, iar PNL și PRO România s-au ales cu câte 2 mandate. Mărginean va face majoritate, cel mai probabil cu cei de la UDSCR și cei de la PSD, formațiuni care l-au susținut pe primarul Nădlacului în demersul său din poziția de independent. În mandatul anterior, Ioan Mărginean a fost primar ales al ALDE.
La Pâncota, majoritate cu 12 mandate
Primarul Dan Pocrișer a reușit să obțină un nou mandat de primar al orașului Pâncota cu un scor remarcabil: 82,76% din sufragii i-au revenit social-democratului. O bună parte din scorul obținut de edil s-a regăsit și în votul politic pentru Consiliul Local Pâncota, astfel că în urma distribuirii mandatelor de consilieri, PSD va avea 12 aleși locali, în timp ce PNL va face opoziție prin cei trei consilieri locali. Un consiliu atribuit fără probleme, iar mandatul lui Pocrișer ar trebui să fie unul facil, cel puțin din punct de vedere al proiectelor pe care le va iniția prin Consiliu.
CL fără probleme pentru Antal
Petru Antal a câștigat un nou mandat la Pecica, cu peste 50% din voturi, iar în Consiliul Local nu va avea probleme în a forma majoritatea doar din consilierii liberali. Procentele aduse de lista de consilieri conferă PNL 10 mandate (9 în prima fază a distribuirii și 1 mandat în faza a doua), din totalul celor 17. CL Pecica va mai avea și 3 consilieri PSD, 2 USR PLUS și 2 UDMR. Așadar, Pecica continuă cu Petru Antal un primar care a reușit să câștige electoratul de partea sa, mandat după mandat, fiind în fruntea administrației pecicane din aprilie 2009.
Sântana: Tomuța, primar, 8 consilieri PNL
În noaptea alegerilor situația de la Sântana părea a fi una dintre cele mai strânse din județ, primarul pe funcție liberalul Daniel Tomuța fiind urmat foarte de aproape de Oana Toma – candidatul USR PLUS. Doar că, în timp ce veneau tot mai multe rezultate din secțiile de votare, Sântana având 10 secții de votare, avansul lui Tomuța se consolida. Așa că la finalul numărării voturilor, Tomuța a recâștigat Sântana cu 50,57%, în timp ce Oana Toma a obținut 34,29%. În ceea ce privește Consiliul Local, 6 formațiuni au reușit să acceadă prin consilieri. Cele 17 mandate s-au împărțit după cum urmează: PNL – 8 mandate, USR PLUS – 4, PSD – 2, Irina Rus – 1, FDGR – 1, PMP – 1.
Schimbare de generație la Sebiș
Sebișenii au ales ca pentru următorii patru ani administrarea orașului să fie coordonată de Cristian Feieș (fiul fostului primar Gheorghe Feieș cel care a părăsit Primăria Sebiș în 2018 fiind găsit incompatibil de ANI). Așadar, Cristian Feieș a luat 39,62% din sufragii, locul secund fiind ocupat de Marius Turnea din partea Partidului Verde – 22,41%, iar independentul Răzvan Onica s-a clasat pe trei cu 20,69%. În ceea ce privește Consiliul Local Sebiș, PNL nu a obținut suficiente mandate pentru a avea singur o majoritate, cele 32,26% din voturi asigurându-i doar 5 mandate din cele 15. În continuare CL Sebiș va fi compus și din consilierii: USR PLUS – 3, PSD – 3, Partidul Verde – 2, PRO România – 1, PMP – 1.
Andreea Pintea
andreea.pintea@informmedia.ro
Trimite articolul
XPSD-istilor li se urcase la cap ca sant buricul pamantului .Pana si olteanului nostru i se urcase la cap ca o fi primar in …banat !
-
Fraiere, Banatu-i pana la Mures, analfabetule!
Numarul de salarioati angajati la primarii ,plus neamurile lor = votare masiva din start a vechiului primar ! Asta-i cheia succesului fostilor primari ,si de asta trebuia introdus votarea in 2 tururi de scrutin , la care daca se adauga o prezenta la vot barem de 75% , ALTUL ERA REZULTATUL VOTULUI ! Dar ca la noi…..la nimenea!