Săli cu scaune care nu au putut fi ocupate, evenimente care au trebuit organizate online, acces pe bază de certificat de vaccinare. Anul 2021 a fost unul greu pentru instituțiile culturale și antreprenorii culturali, însă, totuși, față de anul precedent, lucrurile s-au mișcat ceva mai ușor.
Le-am cerut reprezentanților Centrului Cultural Județean, Centrului Municipal de Cultură, Bibliotecii Județene, Complexului Muzeal, Filarmonicii și Teatrului să ne ofere informații cu privire la numărul de evenimente organizate în 2021, numărul de participanți și veniturile realizate din vânzarea de bilete. În total, au fost organizate peste 500 de evenimente, la care au participat peste 150 de mii de oameni, conform aproximărilor făcute de instituții. Veniturile realizate de instituțiile de cultură din județ s-au ridicat la peste 380 de mii de lei, în cursul anului trecut, un an în care evenimentele culturale au fost, încă, sub zodia restricțiilor Covid-19.
Cele mai puține evenimente au fost organizate de Filarmonica Arad – 52. La acestea au participat 5.984 de persoane, iar veniturile din bilete s-au ridicat la 69.426 de lei. În medie, Filarmonica a avut venituri de 1.335 de lei pe fiecare concert organizat, respectiv o medie de 11,6 lei pe fiecare participant.
De 19 ori mai mulți participanți
Ca număr de evenimente organizate, Filarmonicii îi urmează Centrul Municipal de Cultură, care a transmis că în cursul anului 2021 a organizat 56 de evenimente. Numărul participanților, însă, este de aproape 19 ori mai mare: 113.000 de persoane au luat parte la evenimentele organizate de CMCA, conform aproximărilor făcute de instituție. Aceștia au generat venituri de 167.810 lei, rezultând o medie de 1,5 lei per participant, respectiv 2.996 de lei per eveniment organizat. De menționat, însă, că principalele evenimente organizate de CMCA, care au strâns cel mai mare număr de participanți, au fost cele cu intrare gratuită.
Complexul Muzeal Arad transmite că a organizat în 2021 un număr de 113 evenimente, astfel: 73 de expoziții, 23 de activități educaționale și 17 lansări de carte, conferințe, sau târguri. La evenimentele organizate în Arad, muzeul a avut 17.416 participanți, rezultând venituri de 13.591. Vizitatorilor de la sediu li se adaugă aproape 4 mii de participanți la o expoziție organizată în Odorheiu Secuiesc, între martie și decembrie 2021, respectiv 36.324 de vizitatori la standul Complexului Muzeal Arad de la târgul Art Safari din București.
8 persoane per eveniment
Cele mai multe evenimente au fost organizate de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, care a avut 173 de spectacole. Acestea au atras 5.125 de spectatori, veniturile instituției fiind de 124.893 de lei, din vânzarea de bilete și abonamente, dar și din alte surse (precum închirierea sălilor). Din bilete au fost încasați 70.716 lei. În medie, pe fiecare spectacol au fost încasați 408 lei, media pe spectator fiind de 13,79 lei.
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” a organizat, conform răspunsului pe care ni l-a transmis, 110 evenimente. Numărul de participanți a fost de 954, iar instituția „nu a realizat venituri din vânzarea de bilete de acces la evenimente”. Așadar, media de participanți per eveniment organizat de bibliotecă a fost de doar 8,7 persoane.
„O serie” de evenimente
Singura instituție care nu ne-a spus exact câte evenimente a organizat a fost Centrul Cultural Județean Arad. Aceștia ne-au transmis că instituția „a organizat o serie de evenimente de amploare”, menționând stagiunea Teatrului de Vară, Microstagiunea de la Teatrul de Vară din Moneasa, Parada Clătitelor, Produs în Arad, Târgul Meșterilor Populari sau Festivalul Cântecului din Țara Zărandului. La evenimentele organizate au participat aproximativ 15 mii de persoane, realizându-se venituri de 8 mii de lei din vânzarea de bilete.
Ultimele angajări
Deoarece în unele instituții de cultură se reclamă frecvent lipsa angajaților necesari, am solicitat celor șase instituții să ne spună și când au organizat ultima dată concursuri de angajare. Filarmonica Arad ne-a transmis că ultimul concurs a avut loc în noiembrie 2019, „pentru personalul artistic”, Centrul Municipal de Cultură a transmis că ultimul concurs a avut loc în ianuarie 2020, pentru un post de consilier în cadrul compartimentului Administrarea Clădirii „Preparandiei”, iar Complexul Muzeal Arad a transmis că a organizat cel mai recent concurs în aprilie anul acesta, pentru posturile de referent de specialitate și supraveghetor muzeu. Centrul Cultural Județean Arad a organizat, de asemenea, un concurs în aprilie anul acesta, pentru posturile de referent debutant la Tabăra Căsoaia și redactor debutant la Revista de Cultură ARCA. La Teatrul Clasic, ultimele angajări directe au fost făcute în decembrie 2021, pentru patru posturi de manipulant decor și muncitor, iar ultimele concursuri au avut loc în octombrie 2019, pentru posturi de actor, scenograf, regizor scenă și iluminist scenă. Biblioteca Județeană a transmis, la rândul său, că ultimul concurs a fost organizat anul acesta, în ianuarie, pentru ocuparea unui post vacant de bibliotecar.
Deficit de personal
Conform organigramelor, cele șase instituții de cultură au prevăzute în organigrame 399 de posturi, din care doar 342 sunt ocupate. Cele mai multe posturi sunt prevăzute conform organigramelor la Filarmonica Arad – 119 și Teatrul Clasic – 102, la polul opus fiind cele două centre culturale, județean și municipal, cu 35, respectiv 31 de posturi. Cel mai mare deficit de personal este înregistrat de Filarmonică, unde din cele 119 posturi sunt ocupate doar 97. Acesteia îi urmează Complexul Muzeal Arad, cu un deficit de 14 persoane, din cele 66 de posturi disponibile fiind ocupate doar 52. Toate cele șase instituții înregistrează deficit de personal, cele mai puține posturi neocupate fiind la Centrul Cultural Judeţean – 2 posturi.
Trimite articolul
XDoresc s[ ]mi explim totala nemultumire față de aceste statistici care nu arată decât foarte multă REA INTENȚIE.
Peste tot CULTURA este susținută de către stat.
Nu doresc să dezvult mai mult acest subiect.
-
Doresc să îmi explim totala nemultumire față de aceste statistici care nu arată decât foarte multă REA INTENȚIE. Peste tot CULTURA este susținută de către stat. Nu doresc să dezvolt mai mult acest subiect.
Daca va uitati pe canalul de Youtube al bibliotecii veți observa că au peste 14 000 de vizualizări la evenimentele on line