ARAD. E drept că o răfuială face mai mult în ochii publicului decât o înțelegere dar gâlceava pornită în Arad de la sediul filialei locale a Institutului Cultural Român devine deja obositoare. Aradul a prins, în fața Timișoarei, președinția și locația filialei regionale a ICR dar tot entuziasmul local s-a blocat într-o clădire.
Discuții și variante
Toate discuțiile din ultima perioadă s-au învârtit în jurul sediului. Cine e de vină pentru că cu trei săptămâni înainte de data inaugurării (26 ianuarie )nu se știe unde va fi adresa ICR Arad? Autoritățile locale sau chiar președintele ICR Arad, Gheorghe Schwartz pentru lipsa de preocupare ? În octombrie se știa cine este președintele. Atunci a avut loc numirea arădeanului în fruntea institutului și chiar au început unele discuții legate de spațiu, susține președintele, cu reprezentanții autorității locale care și-au declarat verbal susținerea.
Cererea oficială, adică scrisă negru pe alb, nu a venit decât mai târziu, la finele lui decembrie. „Pe 28 decembrie am primit un fax de la Institutul Cultural Român București prin care ni se solicita un spațiu adecvat pentru desfășurarea activității filialei arădene ” declară Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad. Pentru Primărie acesta a fost punctul oficial de plecare și s-a început căutarea unor locații adecvate. Între timp a intrat pe fir și societatea civilă care a solicitat urgentarea identificării unei locații și a început chiar să se politizeze puțin situația. Să nu uităm că actualul președinte al ICR Arad a fost candidatul Alternativei Civice Arădene la primăria Aradului.
Acuzațiile au curs de ambele părți și declarațiile diferă de la o zi la alta, dar situația e încă aceeași: ICR Arad nu are sediu. Sunt doar variante luate în discuții, sunt doar întâlniri prin birourile administrației locale și, de astăzi și județene. „A avut astăzi (n.r. ieri) o întâlnire cu viceprimarul Cătălin Țițirigă și am discutat câteva variante. Discuțiile sunt pe calea cea bună și cred că săptămâna viitoare vom putea face public adresa filialei arădene a ICR”, a declarat Schwartz.
Să sperăm, de dragul orașului, că această „cale bună” nu se va mai intersecta cu alte cărări iar cei care au pornit pe ea să se rătăcească din nou iar ICR să nu devină un Institut Cultural al Răfuielii.
Au primit cadou un sediu
Mișcarea arădeană a oferit deja un spațiu „Pentru a veni în sprijinul ICR și implicit a vieții culturale arădene, Mișcarea Arădeană face un pas concret în acest sens și lansează o invitație publică domnului Schwartz, de a folosi, pentru activitățile Institutului Cultural Român, spațiul organizației noastre de pe strada Andrei Șaguna, nr. 10, cu titlu gratuit” se arată în comunicatul mișcării.
Citiți principiile noastre de moderare aici!