O zi, maxim două au mai rămas până când angajaţii institutiilor de cultura din Arad, oamenii de cultură de aici, vor afla care le va fi soarta. Ieri, Consiliul Local Municipal a acceptat, cu trei voturi împotrivă, constituirea unei “comisii de consultare în vederea realizării politicii de restrângere a cheltuielilor bugetare pentru încadrarea în numărul maxim de posturi stabilit potrivit O.U.G. nr. 63/2010”, adică de 699 la nivelul întregii Primării Arad, inclusiv a instituţiilor subordonate. Comisia din care fac parte cinci consilieri locali votaţi ieri nominal de aleşi (Iulius Penzes, Claudiu Cristea, Florin Manta, Traian Vlaicu şi Mariana Cismaşiu) s-a întrunit încă de ieri după-masa, de urgenţă, pentru a decide soarta culturii arădene, în cazul în care Guvernul nu o va face la nivelul întregii culturi. Comisia, din care au făcut parte şi reprezentanţii aparatului de specialitate al primarului şi directorii instituţiilor publice de cultura de sub autoritatea CLM Arad, a primit termen 48 de ore să vină cu două soluţii.
Edilul local este cel care a cerut membrilor comisiei că vină cu două variante: una în care în normativul de personal dictat de Guvern să intre şi instituţiile de cultură din Arad şi, ca atare, să se procedeze la reduceri de sute de persoane şi una în care aceste unităţi să nu intre în schema de personal de 699 de angajaţi.
Gheorghe Falca speră chiar că Guvernul va da soluţia în acest caz (şi se va aplica, ca atare, cea de a doua variantă a comisiei): va considera instituţiile de cultură drept instituţii de stat care nu intră sub incidenţa ordonanţei privind reducerile de personal. Edilul şi-a permis ieri în şedinţa CLM să şi viseze: “măcar două din trei instituţii să fie preluate de Guvern”. Dacă Ministerul Justiţiei şi de aici Guvernul nu va accepta soluţia, aproape nimeni nu va mai putea salva corul Filarmonicii şi alţi angajaţi de pe aici.
Două soluţii
Primarul Gheorghe Falca a ţinut ieri să ia cuvântul înainte de votul proiectului care stabilea comisia cu pricina, ca să precizeze că a avut deja o discuţie cu ministrul Culturii “în care am solicitat să interpretăm un articol din Ordonanţa de urgenţă, în sensul că instituţiile create de stat – cum este cazul instituţiilor de cultură arădene – să nu intre sub incidenţa ordonanţei şi astfel să le salvăm. Azi în şedinţa de Guvern (ieri – n.r.) se va solicita un punct de vedere de la Ministerul Justitiei dacă acest fapt este posibil”.
Falcă a cerut noii comisii constituite să vină cu două variante pentru reducerile de personal: una cu o organigramă în care să fie incluse instituţiile de cultură de la nivel local, o alta în care acestea să nu se regăsească. “Sunt oraşe cum este Clujul, care nu au decât Casa de Cultura în subordine, celelalte instituţii de cultură fiind ale statului, plătite de stat, adică de noi. La Târgul Mureş, Primăria nu are în subordine nici o institutie de cultura, deşi are acelaşi normativ ca şi noi. Măcar două din cele trei instituţii de cultură din Arad să fie preluate de Guvern. De aceea doresc de la aceasă comisie să facă două propuneri, să gândească două structuri ca să fim pregătiţi indiferent ce se va întâmpla”.
Scenariul cel mai pesimist
Dacă Guvernul nu va scoate de la tăieri instituţiile de cultură, unităţile arădene ar putea fi lăsate singure în faţa disponibilizărilor: “Tăiaţi de unde puteţi şi credeţi că se impune”, ar putea suna sfatul Primăriei în acest caz. Doar rezultatul final va conta.
JA – A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!