Meciul dintre Arad-Timişoara se poartă chiar şi la Guvern. În cadrul videoconferinţei de ieri ţinută de ministrul Administraţiei pe tema disponibilizărilor care trebuie făcute în instituţiile statului, Aradul a fost subiect de scandal între primarul Gheorghe Ciuhandu şi ministrul Vasile Blaga. În timp ce Blaga a dat Aradul drept exemplu pozitiv în ceea ce priveşte soluţia la anunţatele disponibilizări din sectorul cultural, Ciuhandu nu a uitat să amintească că nu poţi compara Aradul cu Timişoara (nici) pe probleme culturale.
Disputa a pornit după ce primarul Ciuhandu i-a solicitat ministrului o derogare de la cuantumul personalului ce trebuie disponibilizat din câteva instituţii de cultură aflate în subordinea Primăriei Timişoara.
Înainte, ministrul le reamintise liderilor locali termenele până la care trebuie să prezinte propunerile de restructurare a instituţiilor din subordine. Moment la care Ciuhandu a precizat că Primăria Timişoara a preluat mai multe instituţii de cultură, între care Filarmonica şi Teatrul German (după ce acestea ajunseseră în prag de faliment). Edilul i-a cerut ministrului să-i permită să nu reducă la aceeaşi cotă personalul acestora. Blaga a refuzat propunerea, cerându-i fie să folosească modelul din Arad, fie să-i dea afară. Blaga l-a invitat pe Ciuhandu să urmeze modelul propus la Arad de primarul Falcă, comasarea instituţiilor de cultură, însă Cihuandu i-a amintit oficialului că una este cultura din Arad şi alta cea din Timişoara.
Modelul arădean s-ar putea aplica, însă, cu opoziţii sau fără, peste tot, o discuţie legată de modul în care se va proceda cu reducerile în cultură şi soluţia arădeană urmând să aibă loc săptămâna viitoare cu Ministrul Culturii.
La intervenţia primarului Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în favoarea menţinerii numărului de angajaţi la Filarmonica Banatul, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar de Stat, Casa de Cultură a Municipiului, replica lui Blaga a fost următoarea: “Comasaţi instituţiile de cultură şi reduceţi personalul de suport. Niciun artist nu va fi concediat, indiferent dacă el cântă la flaut sau la trombon. Însă nu rămân patru contabilităţi, nu rămân toate femeile de serviciu. Aşa e la Arad”, a spus Blaga. Ciuhandu a replicat precizând că modelul arădean nu poate fi aplicat unor instituţii cu tradiţia celor timişorene, moment la care Blaga a ridicat tonul: “Înţeleg patriotismul local, dar vă spun că m-am interesat şi eu şi teatrul din Arad este mai vechi decât cel din Timişoara. Deci nu mai discutăm: tăiem departamentele de suport şi le comasăm, fără să plece niciun artist”. Blaga a mai adăugat atât: Alte probleme, dacă mai sunt!”.
Ministrul le-a reamintit prefecţilor termenul în care trebuie să trimită numărul de posturi stabilit pentru a fi restructurate, precum şi termenul de 16 august, când expiră cele 40 zile până la care primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene trebuie să prezinte noile organigrame ale instituţiilor din subordine.
Colhoz cu probleme
Cât priveşte “colhozul cultural” de la Arad, el nu a fost anunţat oficial la nivel local. Totuşi zvonurile sunt prezente de câteva săptămâni bune în Arad. Există până şi un nume vehiculat ca fiind viitorul şef peste cultura arădeană: Radu Dinulescu, directorul de la Marionete. Există chiar şi petiţii care îi aşteaptă pe arădeni să fie semnate şi care vorbesc de salvarea culturii arădene. Mişcarea arădeană s-a mobilizat pe această temă şi luptă împotriva unificării instituţiilor de cultură, în timp ce angajaţii Filarmonicii se tem şi au făcut public acest lucru de faptul că reducerea de personalului cerută de guvernanţi va duce la reducerea Corului Filarmonicii (teamă bazată tot pe zvonuri, confirmată ca variantă de viceprimarul Bognar).
Pleacă 30 din Primăria Arad?
Primarul Aradului ne-a declarat, însă, că a purtat deja discuţii cu conducerile instituţiilor de cultură din Arad pe subiectul comasării acestora şi că “vom face toate eforturile ca nici un artist să nu plece din structură. Cred că bucuria pentru noi şi pentru aceste instituţii este că personalul din Primăria Arad nu a fost umflat iar acum nu suntem nevoiţi, ca în alte primării din ţară, să dăm afară oamenii de la cultură”, ne-a declarat Gheorghe Falcă. Oficialul a mai precizat că Aradul trebuie să ajungă la un normativ de personal de 699 în condiţiile în care numărul angajaţilor din Primăria Arad este de nici 500, iar al angajaţilor din cultură 275. “Corul Filarmonicii va fi mutat pe fundaţie, iar, dincolo de această soluţie, se vor reduce câţiva contabili şi angajaţi de la resurse şi vreo 30 de angajaţi din interiorul Primăriei”, a precizat Falcă. Acesta a mai precizat că luni la Bucureşti se va discuta pe aceste subiecte.
A.B.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!