SELEUŞ. Într-un an în care culturile de porumb au fost compromise aproape în totalitate, iar agricultorii nu au ce să adune de pe câmp în această toamnă, un agricultor din Seleuş a primit o altă lovitură. De data aceasta, de la animale, nu de la natură. Aproximativ zece hectare de porumb i-au fost distruse de o turmă de oi care aparţine unui cioban din Zărand.
„Am investit vreo 10.000 de euro în cultura de pe cele zece hectare. Patru hectare au fost efectiv mâncate de oi, în timp ce alte şase au fost distruse, călcate în picioare de aceleaşi animale”, ne-a spus Dănuţ Bolcu, agricultorul păgubit.
Acesta spune că porumbul lui se dezvolta foarte bine, prinzând ploi exact în perioadele în care avea cea mai mare nevoie.
„Un inginer care a evaluat culturile distruse a spus că existau perspective de o producţie de minim cinci tone pe hectar”, spune agricultorul.
Numai că, înainte cu câteva luni de recoltare, toată cultura i-a fost distrusă.
„Terenul se află la limita teritorială a comunelor Seleuş şi Zărand, pe teritoriul comunei Seleuş. Un fermier din Zărand, care are vreo 500 de oi şi nu are cu ce să le hrănească, şi-a trimis ciobanul cu oile în terenurile noastre, ale celor din Seleuş. Într-o zi, când am venit să văd cum arată cultura, am văzut că mare parte din aceasta era mâncată de animale, iar restul era călcată în picioare. Am stat la pândă şi, într-o noapte, că doar noaptea ajungeau oile în porumbul meu, l-am prins pe cioban cu oile pe terenul meu. Prins în fapt, acesta a spus că patronul lui, fermierul din Zărand, l-a trimis cu oile pe terenul meu. Am chemat Poliţia şi am făcut poze ciobanului, animalelor, dar şi crotaliilor prinse la urechile oilor, pentru ca proprietarul acestora să poată fi identificat. Poliţia a venit, a constatat ce s-a întâmplat, a întocmit şi un proces verbal, după care ne-a spus să ne înţelegem sau să ne adresăm instanţei”, ne-a povestit Dănuţ Bolcu.
A doua zi, agricultorul păgubit s-a întâlnit cu soţia oierului, acesta din urmă neavând curaj să dea ochii cu cel căruia i-a produs o pagubă imensă.
„Soţia fermierului a fost de acord să îmi plătească banii pe care i-am cheltuit pentru înfiinţarea culturii. A doua zi, însă, femeia nu a mai venit să ne întâlnim pentru a stabili detaliile”, ne spune Dănuţ Bolcu.
În instanţă
Ţinând cont de faptul că, săptămâni la rând, agricultorul din Seleuş a încercat, fără succes, să dea de proprietarul oilor pentru a ajunge la o înţelegere, acesta a decis să se adreseze instanţei pentru recuperarea banilor.
„Nu voiam să se ajungă aici, dar se pare că nu ne putem înţelege omeneşte. Aşa că am angajat un avocat care să deschidă un proces. Sper să reuşesc să îmi primesc măcar banii investiţi în cultura distrusă de oi”, a mai spus Bolcu.
Am încercat şi noi să luăm legătura cu oierul din Zărand, însă acesta nu a fost de găsit. Timp de o săptămână, l-am căutat să publicăm şi varianta lui, dar toate telefoanele au fost zadarnice, nu ne-a răspuns nimeni. Aşadar, instanţa va fi cea care va tranşa această dispută.
Trimite articolul
XAaa, e cultura de porumb… Credeam că e vorba de cultura arădeană, distrusă de berbeci și de ciobani.
sa lasam vrajeala!
fix lui i-i s-a prins porumbul! de ce nu l-a recoltat pana acuma deja e 15.09 trecut!
Crede ca va scoate mai multi banii de pe oier prin despagubire, decat daca vinde, caci e calitate precara?!
-
,,Numai că, înainte cu câteva luni de recoltare, toată cultura i-a fost distrusă.”
Greu de citit ,dar și mai greu de priceput. Însă, foarte ușor de comentat. Pe lângă…-
Lasă-l pe “anotimp” că el săracul e analfabet functional
-
Nu vreau sa comentez, justitia este oarba dar a naibii ce bine simte banii. O sa primeasca ciobanul amenda de 200 ron pentru neglijenta in serviciu, proprietarul oilor o sa aboneze la miei si branza ceva organe si proprietarul porumbului o sa fluiere a paguba. Cam asa se intampla de zeci de ani…
Ciobanul o fi neam cu ciobanii-frați de la galșa, care pășunează oile unde vor mușchii lor, prin vii sau culturile din câmp.
Ce înapoiat rău de agricultor.Cu atîta bani cîți ai avut eu investeam în țevi pentru irigații și faceam afaceri cu iarbă pentru oi decît cu porumb