ARAD. Nu e linişte pe cultură în aceste momente, în care Consiliul Judeţean Arad se pregăteşte să adopte noua strategie culturală a judeţului Arad, pentru perioada 2015 – 2020, document care se află în aceste zile la transparenţă. Este vorba de a treia strategie culturală a judeţului, după cele care au vizat anii 2003 – 2007 respectiv 2010 – 2014, strategie care, săptămâna trecută, a fost dezbătută cu scandal în sala mare a CJA.
Cercetare nerelevantă
O strategie care, însă, are de pe acum parte de critici chiar din interiorul Consiliului Judeţean şi nu de oriunde, ci chiar de la vârf. Adrian Ţolea, vicepreşedinte al CJA, se arată nemulţumit de unele aspecte esenţiale din stratgie: „Din păcate am constatat că la cercetarea cantitativă au fost chestionaţi doar 182 de cetăţeni din tot judeţul, ceea ce reprezintă extrem de puţin şi, ca urmare, rezultatele sunt total nerelevante. Spre comparaţie, la realizarea precedentei strategii, au fost chestionaţi 609 de cetăţeni din judeţ. La cercetarea de tip focus grup s-au realizat doar două astfel de grupuri cu participare foarte redusă. Nu au fost invitate să participe instituţii de cultură din municipiu şi ONG-uri cu activitate importantă în zona culturală a judeţului. În opinia mea, indiferent care era motivul neparticipării, întâlnirile de focus grup trebuiau reprogramate până exista participarea dorită care să asigure o diversitate a opiniilor, dar şi un grad rezonabil de reprezentativitate”, a precizat Adrian Ţolea. Situaţia e cu atât mai gravă, spune vicele, cu cât „nici măcar eu nu am fost invitat la aceste întâlniri de grup, deşi sunt vicepreşedinte al CJ Arad şi am între responsabilităţi şi domeniul cultural”.
Un alt aspect anormal, în opinia lui Ţolea, este legat de domeniul major principal de acţiune care se referă la „Valorificarea potenţialului turistic al patrimoniului cultural arădean” „în condiţiile în care avem o strategie turistică de dezvoltare a judeţului Arad, în vigoare, pentru perioada 2012 – 2016. Adică strategia culturală tratează, în principal, problema potenţialului turistic!”.
Fără municipiu
În viziunea vicepreşedintelui CJA, cel mai grav aspect al strategiei „este legat de ignorarea intenţiei muncipiului Arad de a candida la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. În condiţiile în care Aradul şi-a anunţat public intenţia de a candida la acest important titlu european (…) mi se pare total inacceptabil ca Strategia Culturală a Judeţului Arad să nu ţină cont de acest obiectiv. Municipiul Arad nu este o insulă independentă de judeţ! Dimpotrivă, Aradul înseamnă 37% din judeţ. Acest obiectiv ambiţios, pe care arădenii îl au, trebuia enunţat în strategie (…). Unul dintre principalele puncte care vor fi evaluate în octombrie se referă la armonia administrativă şi politică pe care trebuie sa o aibă oraşele candidate. Deci, trebuie sa existe un consens, în acest domeniu, atât al instituţiilor publice (în principal Consiliul Judeţean şi Primăria), cât şi din punct de vedere politic (…). Iar acest consens se traduce, în zona administrativă, prin strategii care să fie complementare şi sincronizate pentru atingerea obiectivelor majore comune dorite de arădeni”.
Cu speranţe pentru cultură
Ca de final, Adrian Ţolea afirmă că îşi exprimă speranţa „că forma finală a strategiei va ţine cont şi de obiectivul principal al municipiului Arad, dar şi de alte păreri avizate pe care le vor exprima atât actorii culturali interesaţi, cât şi simpli cetăţeni”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!