Totul se va întâmpla vineri, pe 24 august. Între 19 și 24, Sala Clio, Muzeul de Artă, Expoziția de Istorie și cea de Științe ale Naturii vor sta deschise, în așteptarea publicului. Nici Filarmonica de Stat și Teatrul Clasic nu i-au uitat pe arădeni, oferindu-le spectacole de excepție
Clio și Muzeul de Artă
La Sala Clio (strada Horea, nr. 10), va fi vernisată expoziția „Arad – Prima capitală a Marii Uniri. Valorificarea cultural mobil al Complexului Muzeal Arad”, organizată în cadrul unui proiect finanțat de AFCN. La Muzeul de Artă (strada Gheorghe Popa de Teiuș, nr. 2-4, etajul II), vo fi deschise Expoziția Reverii Art Nouveau. Colecția Anca Miculiț (ora 20), Expoziția Victor Vasarely. Colecția Muzeului „Janus Pannonius Pécs”, Ungaria, Colecția de artă „La peisaj cu Nicolae Grigorescu”, cuprinde nouă lucrări, peisaje, semnate de apreciatul pictor român. Lucrările fac parte din colecția Complexului Muzeal Arad, Expoziția permanentă de artă europeană şi românească și kinema ikon – subsol 16 by kinewcomers.
Istorie
La Secția de Istorie a Complexului Muzeal Arad (Palatul Cultural, etaj II, intrarea dinspre Bulevardul Dragalina), vor fi deschise Expoziţia permanentă de istorie, Expoziţia Bizere – art&technology, Expoziția din cadrul proiectului cultural AFCN Arad – 1918. Locuri unde s-a scris istoria (educație prin cultură), Expoziţia Tezaur 1848/1949. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean, Expoziţia Arad – decembrie 1989. Tot acolo vor fi proiectate și filmele documentare de etnografie ale lui Sorin Sabău și Gabriel Hălmăgean: Furcaşii din Avram Iancu, Împletitul nuielelor la Ineu, Meșterii olari de la Târnăviţa, Mori țărănești pe apă în judeţul Arad, Târgul de la Pâncota, Canalul morilor, Cultura pâinii.
Științele Naturii
Tot în Palatul Cultural, însă în partea dinspre Parcul Copiilor, vor fi deschise, în cadrul Expoziției de Științele Naturii, Expoziția de mineralogie Flori de mină din Maramureș – Colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Expoziția interactivă de mineralogie Percepția senzoriale inedite. Fascinația cristalelor. Colecţia Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Expoziţia De la lemnul scobit la tezaur. Odissea unei monoxile, Expoziţia „Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal”, Microexpoziția Conuri, fructe și semințe – Colecția Grădinii Botanice Universitare Macea a Universităţii de Vest ”Vasile Goldiș” Arad.
Goldiș, prima oară
Pentru prima dată în cadrul acestui eveniment va fi deschis și Muzeul Memorial „Vasile Goldiș”. Aflat pe strada omonimă, în Palatul Românul, muzeul va fi deschis între orele 19 și 24. Documente inedite, fotografii de excepție, imagini de film din epoca Marii Uniri, dar și lansarea cărților „Orașe din România în imagini: Municipiul și Județul Arad” (Eugeniu Dublea) și „Vasile Goldiș – O scurtă biografie” (Ion Jelecuteanu – 1932).
Teatru, muzică și cărți
Cei de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” îi așteaptă pe arădeni de la ora 21, cu spectacolul „Gaițele”, în regia lui Laurian Oniga. La Sala Marionete va fi pus în scenă, începând cu ora 18, spectacolul „Jocuri Magice”. Și Biblioteca Județeană îi așteaptă pe cei mici, cu ateliere de povești, de creație, jocuri, dar și pe cei mari, cu o expoziție și proiecții de filme documentare. Artiștii Filarmonicii de Stat Arad vor ieși în stradă, cântând de la ora 20 în Parcul Reconcilierii. Aceștia vor oferi arădenilor un concert cu „uverturi și coruri din opere celebre”. Intrarea la toate spectacolele și evenimentele este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!