“Vanda” (metode Montessori) din Arad, în urma vizitei la Palatul Cultural, făcute în această toamnă.
Din acel moment, pentru ei, cultura nu mai înseamnă doar un cuvânt nou învăţat, ci o noţiune plină de sens şi valoare, o experienţă vie, trăită, care sperăm că va da şi roade.
Însoţiţi de doamnele profesore Mirela Mureşan şi Alina Şugar si educatorii gradinitei, copiiibau descoperit, cu uimire “palatul” şi toate lucrurile preţioase şi comorile pe care le ascunde. Au fost impresionaţi de grandoarea arhitecturală, de aripile laterale, de solemnitatea holului de la intrare, care li s-a părut că seamănă cu o sală de bal, de înălţimea albastră a cupolei şi a sistemului solar care o împodobeşte. Au păşit cu sfială pe scările de marmoră, simţindu-se ca nişte prinţi şi prinţese şi au admirat vitraliile ( încă un cuvânt nou pe care l-au învăţat). Au fost impresionaţi de pianul vechi, de pe hol, la care a cântat câdva Liszt, dar mai ales de orchestra simfonică care repeta în sala mare. Au asistat efectiv la o repetiţie, convingându-se cât de greu se face arta şi ce puteri mari are dirijorul. A fost o lecţie de viaţă despre ce înseamnă să poţi şi să ştii cânta într-o “orchestră”, să poţi să te armonizezi cu ceilalţi şi să asculţi obligatoriu de “dirijor”.
Dar cultura nu se reduce la muzică. Palatul culturii mai ascunde şi alte comori: muzeele. Pe acestea le vor descoperi într-o altă vizită. Important este să reuşim să le deschidem copiilor gustul pentru cultură, pentru frumos şi pentru cunoaştere; iar acest lucru se poate face oricând, pornind de la o poveste…chiar şi despre minunăţiile pe care le poate ascunde un palat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!