Arad. Avem membri fondatori pentru viitoarea asociaţie care se va ocupa de lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Anunţul a fost făcut marţi de primarul Gheorghe Falcă în prezenţa unora dintre cei care au devenit membri fondatori ai asociaţiei. Edilul a precizat, de pildă, că până acum a avut loc o primă întâlnire cu aleşi locali și reprezentanți ai unor instituții publice și ai instituțiilor de învățământ superior din Arad, în vederea constituirii acestei asociații care să sprijine demersurile Municipalităţii în vederea câștigării titulaturii de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Startul a fost dat, la Bruxelles, în primăvara anului trecut, atunci când, cu sprijinul europarlamentarului arădean Iosif Matula, Aradul s-a prezentat Europei. Marţi, însă, după aproape un an, în cadrul unei conferinţe de presă, membrii fondatori şi-au prezentat susţinerea pentru proiect şi încrederea în beneficiile pe care demersul îl va aduce, indiferent de titlu, Aradului şi locuitorilor urbei.
S-a precizat, din start, că asociația are caracter cultural şi că se va încerca, în cel mai scurt timp, cooptarea a cât mai multor membri, persoane juridice și persoane fizice. Se va încerca atragerea partidelor politice în asociaţie dar şi specialişti şi etuziaşti din diferite domenii. Se va constitui un board al asociaţiei, se va alege un consiliu director și unul de execuție. Chiar şi bugetul pare schiţat: 100.000 de lei. S-a vorbit şi de cotizaţii şi de angajaţi noi la Primărie dar şi în asociaţie care îşi vor aduce aportul la această luptă. Care va fi rolul asociaţiei? Aceasta va pregăti și va coordona programul manifestărilor și evenimentelor care vor fi susținute în Arad pentru a transforma orașul într-un potențial pol cultural european.
Etapele
Sperăm să putem finaliza săptămâna viitoare cooptarea noilor membri ai asociației, care va avea un rol deosebit de important în susținerea demersurilor pe care noi, arădenii, le vom face pentru a intra în competiție. Odată făcut acest pas, suntem siguri că, în următoarea lună, vom putea înființa această asociație culturală. Ulterior, asociația va face toate demersurile pentru a parcurge etapele prin care orașul va putea intra în posesia acestui onorant titlu: va pregăti dosarul de candidatură, care va fi depus anul viitor, în vederea nominalizării orașului , a declarat Gheorghe Falcă.
Membrii fondatori ai asociaţiei sunt Municipiul Arad, Consiliul Județean Arad (prezentat ca partener principal), Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, Universitatea Aurel Vlaicu, Universitatea de Vest Vasile Goldiș, Biblioteca Județeană, Filarmonica de Stat Arad, Teatrul Ioan Slavici, Muzeul Județean, Galeriile Turnul de Apă, Centrul Județean de Voluntariat, Fundația Pro Prietenia, Elena Lăslean, Cetatea Voluntarilor, Andrei Ando, europarlamentarul Iosif Matula şi Lia Faur. La final, vor fi 21 de membri fondatori, aşa că patru locuri au mai rămas încă disponibile. Andrei Ando a fost, deja, indicat ca fiind directorul executiv al asociaţiei.
Despre eşec ca imposibil
Cei prezenţi la conferinţa de lansare au insistat pe beneficiile unui plan pe care Aradul nu l-a mai avut niciodată, din punct de vedere cultural. Mai toţi l-au etichetat drept un plan extrem de ambiţios, au catalogat momentul ca unul crucial pentru viitorul (nu doar cultural) al oraşului, au indicat faptul că pentru prima dată după 24 de ani cultura este aşezată în centrul unei construcţii, au vorbit despre onoarea de a face parte din acest proiect etc. Şi toţi au insistat pe faptul că războiul în care a intrat acum Aradul nu trebuie neapărat să aducă la final titlul de capitală culturală, fiind suficient faptul că „este o situaţie din care nu avem cum să ieşim pierzători” sau, mai exact, că Aradul va câştiga indiferent de rezultatul final. „Este un proiect pe care îl vom duce mai departe şi după 2021, chiar dacă nu vom câştiga titlul”, a indicat, de pildă, primarul.
Primul pas oficial după anunţ
Un prim eveniment legat de această luptă, după anunţul oficial care a vizat membrii fondatori ai asociaţiei, este unul cu participare internațională. Conferința internațională Resurse și politici culturale este dedicată profesioniștilor vieții culturale locale, este organizată în parteneriat cu europarlamentarul Iosif Matula și se va bucura de participarea unor oaspeți din țară, dar și din străinătate, care au competențe dovedite în proiecte culturale internaționale.
Conferința se va desfășura în 4-5 martie, în sala Ferdinand a Primăriei Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!