ARAD. De nouă ani, relațiile României cu China au fost intens susținute și dezvoltate de la Arad. Direcția colaborării între cele două state este una culturală, an de an fiind organizat un simpozion internațional dedicat culturii și civilizației chineze, un dialog purtat prin lucrări cu impact științific, dar și emoțional. Și tot la fel ca în fiecare an, prin implicarea și dedicarea Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze, condus de președintele prof. univ. dr. Lizica Mihuț, lucrările din cadrul simpozionului sunt cuprinse într-o carte de impact pentru relațiile româno-chineze. Ultimul volum a fost lansat joi, 16 martie, în Sala Ferdinand a Primăriei Arad, acolo unde zeci de arădeni au venit să ia parte la acest eveniment cultual.
Continuarea unei tradiții
„Simpozionul internațional pe care îl organizăm a ajuns la a VII-a ediție și s-a desfășurat în orașul Pecica, un oraș în plină dezvoltare, aflat la 20 de kilometri de Arad, oraș ce găzduiește primul Club PRO-CHINA din România, condus de primarul acestuia, Petru Antal. Chiar în perioada dificilă a pandemiei, Simpozionul Internaţional nu s-a oprit, ci a avut loc ediția a VI-a, care a reunit lucrări semnate de profesori, istorici, medici, psihologi, jurnaliști, studenți, elevi. Așa se explică că prezenta carte cuprinde lucrări ale Simpozionului Internațional, ediția a VI-a, Arad și ediția a VII-a, Pecica, vădind o frumoasă tradiție, ce o dorim continuată la nesfârșit. Aceste ediții ale Simpozionului, precum cele precedente, au înfățișat, prin lucrări de dimensiuni diferite, teme și aspecte de real interes privind contribuția fundamentală a culturii și civilizației chineze la dezvoltarea umanității. Ne exprimăm speranța că acest Simpozion Internațional, precum și alte multe activități culturale desfășurate la nivel național, contribuie, în prezent dar și în viitor, la consolidarea prieteniei și colaborării dintre popoarele noastre”, a transmis prof. univ.dr. Lizica Mihuț.
Un volum mozaic
Volumul actual al cărții a fost prezentat de prof. Ioan Biriș. Acesta a subliniat că „avem în față un volum frumos, bine realizat tipografic, ca de obicei în această serie. Ușor de înțeles, volumul are un caracter de mozaic, rezultat al diversității abordărilor din partea arădenilor care contribuie cu studii și comunicări. Chiar dacă forțăm puțin lucrurile, ca în orice sistematizare, propunem organizarea studiilor și comunicărilor din volum pe următoarele capitole: 1) filosofie și psihologie; 2) matematică; 3) literatură și media; 4) istorie; 5) medicină; 6) învățământ; 7) cultură și manifestări”.
Primarul orașului Pecica, Antal Petru, a subliniat la rândul său că „a fost o reală onoare să găzduim simpozionul internațional și am fost mândru să văd interesul cadrelor didactice și al elevilor pecicani față de cultura, istoria, știința și gastronomia chineză, pe care le-au studiat cu atenție și s-au născut astfel lucrări foarte interesante. Poate puțini dintre dumneavoastră știți că avem pecicani care au studiat în China, ba chiar au și predat acolo. Alții au fost ca turiști, dar s-a dezvoltat și o legătură de afaceri între firma din orașul nostru și o companie din China”.
Aprecieri deosebite au fost transmise și de către directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu” din Pecica, prof. Eugenia Pete și de către Directorul Liceului Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica, Karkus Blazena. Aceasta din urmă a subliniat:
„Este o realizare unică pentru liceul pecican și va rămâne un eveniment deosebit și important atât pentru liceul nostru cât și pentru întreaga comunitatea pecicană! Prin intermediului acestei cărți lăsăm urma trecerii noastre prin lume posterității și ne putem mândri cu acest fapt”.
Și autoritățile județene și locale – președintele CJA, Iustin Cionca, prefectul Aradului, Toth Csaba, primarul Aradului, Călin Bibarț, viceprimarul Lazăr Faur și vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc au transmis mesaje de susținere și apreciere pentru munca depusă de Forum și toți cei implicați în dezvoltarea și consolidarea relațiilor româno-chineze.
Asociația Con Brio, mereu implicată
Președintele Asociației Con Brio, Ana Maria Dragoș, a transmis:
„Este un eveniment cultural important. Îi felicit pe toți cei implicați atât în realizarea Simpozionului, cât și a volumului. O să încep, evident, cu doamna profesor Lizica Mihuț, cea care a inițiat și a coordonat toate cele șapte ediții ale simpozionului, a scris cele cinci volume, ocupându-se în exclusivitate de editarea și tipărirea acestora. Un mare <mulțumesc> autorilor, dintre aceștia făcând parte și membrele Asociației Con Brio, iar domnului primar Petru Antal toată recunoștința și admirația pentru organizarea ediției de la Pecica”.
Cuvinte de apreciere au fost transmise de toate membrele Con Brio, active și implicate în acțiunile Forumului Prieteniei și Colaborării Româno-Chineze.
Susținere și finanțare
Prof. univ. dr. Lizica Mihuț a adus mulțumiri Ambasadei Republicii Populare Chineze în România pentru sprijinul generos acordat încă de la prima ediție a Simpozionului Internațional, și pentru participarea unor înalți demnitari ai Ambasadei la desfășurarea tuturor activităților cuprinse sub cupola acestuia. De asemenea, mulțumiri au mai fost adresate și Consiliului Județean Arad, care, prin Centrul Județean de Cultură, a finanțat tipărirea acestei cărți, dar și tuturor celor care susțin acest Simpozion Internațional, deopotrivă prin elaborarea unor lucrări, dar și prin entuziasta promovare a acestuia.
Trimite articolul
XCentrele culturale chineze sunt închise în țările vestice pentru spionaj și coruperea oficialilor iar la Arad ele se sărbătoresc! Mari boi sau mari șpăgari fac jocul chinezilor @
-
De ce sunt chinezii mai rai ca nemtii sau americanii? Sa fie oare de vina doar indoctrinarea ideologica a unora?
-
Nu am auzit sa fie inchise, doar tu vii cu minciuna asta;ba dimpotriva, sunt destule tari vestice care au relatii culturale si comerciale foarte bune cu cea mai mare putere economica a Lumii! Doar indivizii ca tine isi taie mereu craca de sub picioare!
Ce carte de stiinta? Care este stiinta in afara de banii sifonati de la Consiliul Judetean si Primaria Pecica?
Lasati povestile astea; cind invadam Taiwanul?
Lizica mai detine cumva prin sifonier, pe langa carnetul pcr, si carticica lu’ Mao?