Bugetul General de Venituri și Cheltuieli al municipiului Arad este la transparență. Am studiat documentul, pentru a vedea pe ce vor fi cheltuiți banii anul acesta. Veniturile bugetului local pentru anul 2023 sunt în valoare de 799.615,11 mii lei, iar veniturile încasate în anul 2022, conform execuției de casă, sunt în valoare de 713.075,22 mii lei. Excedentul anilor precedenți, aflat în sold la 31.12.2022, este în valoare de 32.941.799,79 lei. Cheltuielile bugetului local pe anul 2023 sunt în valoare de 826.979,11 mii lei.
Pentru funcționarea instituțiilor de cultură, municipalitatea alocă peste 40 de milioane de lei. Teatrul Clasic „Ioan Slavici” are un buget anual de 10,25 milioane de lei, iar Filarmonica 10,33 milioane de lei. Cel mai mare buget îl are, însă, ca în anii trecuți, Centrul Municipal de Cultură Arad – 24 de milioane de lei. La polul opus se află nou înființatul hub cultural Marta, cu un buget de 310 mii de lei. Spre deosebire de anii trecuți, bugetul pe 2023 este mai „secretos”. Dacă anii trecuți aflam din document câți bani sunt alocați pentru fiecare acțiune culturală în parte, anul acesta nu avem acces la astfel de informații, așa că nu știm cum vor fi cheltuiți banii de către instituțiile de mai sus. Tot pentru funcționare, școlile și grădinițele din municipiu au un buget alocat de 18,3 milioane de lei, cu aproximativ 6 milioane de lei mai mic decât cel al Centrului Municipal de Cultură.
Pe lângă banii dați pentru funcționare, în buget sunt prevăzuți bani și pentru secțiunea de dezvoltare. Pentru dotări, Teatrul Clasic are alocată suma de 38 de mii de lei, Centrul Municipal de Cultură suma de 64 de mii de lei, iar Filarmonica zero lei – semn că nu mai este nevoie de dotări noi în instituție.
Bani pentru studii
În ceea ce privește investițiile mari în aceste două domenii – cultură și învățământ – municipalitatea a prezentat în buget atât proiecte începute în anii trecuți, cât și proiecte noi. Pentru viitorul hub cultural de la Marta, în buget sunt prevăzute sume necesare reabilitării clădirii. Mai exact, pentru studiile necesare: 60 de mii de lei pentru expertiza tehnică, 180 de mii de lei pentru studiul DALI și 150 de mii de lei pentru un concurs de soluții. Și pentru Teatrul de Marionete a fost alocată suma de 25 de mii de lei, pentru expertiză tehnică. Pentru clădirea principală a Teatrului Clasic au fost alocate 250 de mii de lei, pentru actualizarea Proiectului Tehnic de Execuție a lucrărilor de reabilitare de la interior, proiect ce include spațiile de socializare, holurile, grupurile sanitare și sala mare, nu și sala Studio a instituției.
Proiecte în derulare
La secțiunea „Învățământ” s-au alocat bani pentru studiile DALI necesare reabilitării clădirilor Colegiului Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” – 420.000 lei, construirea unui campus al liceelor tehnologice – 400.000 lei și accesibilizarea clădirii Colegiului „Csiky Gergely” – 100.000 lei. Pentru proiectele aflate în derulare sunt alocate astfel: 4,4 milioane de lei – terenul de sport de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, 4,7 milioane de lei – lucrările de reabilitare de la „Csiky Gergely” și 16,5 milioane de lei – lucrările de reabilitare de la „Elena Ghiba Birta”.
Clădiri reabilitate
Printre proiectele noi din această cultură și învățământ se regăsesc în buget credite de angajament pentru reabilitarea termică a clădirii școlii „Caius Iacob” – 15,9 milioane de lei, pentru reabilitarea termică a clădirilor Colegiului Național „Vasile Goldiș” – 17,5 milioane de lei și pentru reabilitarea interiorului Teatrului Clasic – 882 de mii de lei. La capitolul învățământ mai intră și proiectul de extindere și modernizare a Grădiniței PP „Prichindel” – 5,8 milioane de lei și reabilitarea termică și modernizarea Grădiniței PP „Mugurel” – 2 milioane de lei.
Burse și practică
În total, cheltuielile municipiului la capitolul „Cultură” vor fi, anul acesta, de 52,7 milioane de lei, iar la capitolul „Învățământ”, de 53,8 milioane de lei. Aici sunt incluse și bursele școlare (7,7 milioane de lei), suportul alimentar (2,3 milioane de lei) sau ajutoarele sociale în numerar (1,9 milioane de lei), dar și susținerea stagiilor de practică ale elevilor liceelor tehnologice (1,5 milioane de lei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!