ARAD. Centrul Cultural Judeţean Arad a comandat întocmirea strategiei culturale a judeţului nostru pentru perioada 2015-2020. Iar, pentru a ajunge cât mai mult în contact cu arădenii consumatori de cultură, cei care s-au ocupat de întocmirea strategiei au întocmit un chestionar la care au trebuit să răspundă cei intervievaţi. Dar problema ar putea fi numărul mic de repondenţi. Doar 182 de arădeni au completat chestionarele referitoare la cultură, iar pe baza răspunsurilor acestora au fost centralizate informaţiile şi a fost întocmită strategia culturală.
Dacă este să ne dăm cu părerea, numărul celor recenzaţi este foarte mic, dacă facem o comparaţie cu populaţia judeţului nostru: peste 400.000 de persoane. Procentual vorbind, numai 0,04 la sută dintre arădeni şi-au dat cu părerea referitor la cultura din judeţul Arad. Dar să vedem ce spun acei puţini arădeni care au fost recenzaţi.
„Chestionarele au fost interpretate la nivelul unui număr de 182 de respondenţi din judeţul Arad, atât din mediul urban, cât şi rural, cu respectarea strictă a tuturor precizărilor deontologice în domeniu. În vederea unei analize riguroase a răspunsurilor la chestionare, s-a realizat compararea acestora cu concluziile unor studii anterioare, astfel încât să se atingă dezideratul oferirii unei imagini complete a consumului cultural în prezent din judeţ”, se arată în strategia culturală.
Potrivit chestionarelor, 159 din totalul de 182 de respondenţi au participat în ultimul an la cel puţin un eveniment cultural. 126 dintre arădenii întrebaţi au spus că numărul evenimentelor culturale organizate în judeţ este suficient. În ceea ce priveşte calitatea manifestărilor culturale, 149 de arădeni ar fi spus că acestea sunt de o calitate ridicată şi foarte ridicată. În ceea ce priveşte instituţiile de cultură care se bucură de cea mai mare credibilitate, potrivit răspunsurilor celor 182 de arădeni, acestea sunt, în ordine descrescătoare, Centrul Cultural Judeţean Arad, Filarmonica de Stat Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Biblioteca Judeţeană şi Complexul Muzeal Arad.
Puţine obiective
Potrivit strategiei culturale, au fost identificate şi obiectivele pe care ar trebui să marşeze instituţiile de profil pentru atragerea populaţiei către actele de cultură. Renovarea şi evidenţierea clădirilor de patrimoniu, Drumul Vinului, Lunca Mureşului, Cetatea Aradului, casele memoriale din judeţ, parcurile de sculptură, concursurile de tip „enduro” şi amenajarea spaţiilor de spectacole aferente imobilului în care funcţionează centrul cultural ar fi printre soluţiile identificate pentru dezvoltarea actului de cultură în Arad. Pentru moment, însă, toate ideile sunt pe hârtie, fiind cale lungă până la transformarea lor în realitate.
La dezbatere
Strategia culturală a judeţului Arad va trece printr-o dezbatere publică chiar astăzi. Toţi cei interesaţi sunt aşteptaţi marţi, între orele 10:00 şi 12:30, la sediul Consiliului Judeţean Arad, pentru a lua parte la dezbaterea publică privind strategia. După această dezbatere, documentul va fi supus votului consilierilor judeţeni pentru adoptarea strategiei şi demararea implementării ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!