S-au publicat listele cu proiectele finanțate de către Centrul Municipal de Cultură Arad în cadrul primei sesiuni de finanțări nerambursabile oferite de Primărie. 55 de proiecte depuse de 30 de asociații din Arad au întrunit punctajul minim pentru a fi, parțial, finanțate de către CMCA.
25% din total
În total, 1,56 milioane de lei au fost oferite de către municipalitate celor 30 de asociații, pentru a desfășura 55 de proiecte culturale în Arad. Cele mai mari finanțări le-a obținut Asociația Centrul de Excelență, pentru proiectele Open Air Festival – 170 de mii de lei, Picnic Festival – 132 de mii de lei, Arad economie și societate – 40 de mii de lei și 100 de personalități arădene ale secolului XX – 28 de mii de lei. Pentru cele patru proiecte, „Centrul de Excelență” a primit 372 de mii de lei, adică aproape 25% din suma totală oferită de primărie proiectelor culturale. La polul opus s-au situat cei de la Asociația Națională a Surzilor din România – Filiala Arad, care au primit 1.200 de lei pentru proiectul „Cel mai mare castel din pahare”.
„Clasicii”
Sunt nume care se regăsesc în fiecare sesiune pe lista celor care au primit finanțare, pentru proiecte noi, sau proiecte anuale. Asociația CitiZenit, de exemplu, a primit 90 de mii de lei pentru „Atelier de film” și „Proiect de revitalizare urbană și culturală”, 62 de mii de lei au mers către Universitatea „Aurel Vlaicu”, pentru finanțarea a șase proiecte ale instituției, în timp ce Asociația Pentru Cultură, Educație și Tineret „Vasile Goldiș” Arad a primit, pentru șapte proiecte, 102 mii de lei.
Artă plastică
De menționat sunt și proiectele „Șerban Dumitru – 50 de ani de creație”, „Retrospectiva Popa Nicolae – Punctul pe linie”, „Expoziție aniversară – 100 de ani de la Marea Unire”, „Sculptura azi. 4 discursuri” și „Grup 21”, depuse de către filiala arădeană a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Toate acestea au primit de la CMCA, împreună, suma de 152 de mii de lei.
Tineretul, finanțat și el
O altă secțiune a concursului de proiecte a fost cea a proiectelor de Tineret, unde s-au dat aproape 730 de mii de lei pentru 41 de acțiuni. Cea mai mare sumă a fost primită de Asociația Centrul de Excelență – 77 de mii de lei, pentru proiectele Red Run 2018 și Leaders. Cei mai puțini bani i-a primit Crucea Roșie Română – Filiala Arad, pentru proiectul „Spune DA pentru viață” – 2.200 de lei.
UTA, dublu
Așadar, cultura a primit de la primărie, în prima sesiune de finanțări nerambursabile, suma de 1,56 milioane de lei. Asta, în condițiile în care la secțiunea Promovarea sportului de performanță, numai Asociația Fotbal Club UTA Arad a primit 3,5 milioane de lei. Or, instituția care a finanțat aceste proiecte poartă denumirea de „Centrul Municipal de Cultură Arad”.
„Au o activitate mult mai intensă”
Centrul Municipal de Cultură „lămurește” situația, însă. „Cluburile sportive depun proiecte pe întreg anul competițional, în vreme ce proiectele culturale sunt punctuale, se întâmplă o zi, două, trei, deci sunt de mult mai mică anvergură, decât proiectele sportive. Cei de la cluburile sportive participă la competiții de nivel național și sigur că activitatea lor este una mult, mult mai intensă și mai bogată decât în cazul proiectelor de tineret și culturale”, spun reprezentanții Centrului Municipal de Cultură Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!