SELEUȘ. O cultură unică în România a fost dezvoltată la Seleuș. Busuiocul african a fost aclimatizat și se cultivă în serele din Seleuș, fiind la mare căutare de către europeni. Rezistent la secetă și caniculă, busuiocul face flori care pot fi culese tot timpul anului. Recolta de la Seleuș pleacă în Germania, acolo unde din flori au fost dezvoltate o serie de produse, printre care și un sirop extrem de aromat. Siropul este foarte apreciat, iar producătorii plătesc chiar și 40-50 de euro pe kilogramul de flori de busuioc african.
„Este o specie apreciată pentru substanțele volatile care amintesc de aromele din sucurile tradiționale ale bunicilor. Este foarte căutat pe plan internațional și se folosește foarte mult pentru sucuri și cocktailuri”, a punctat Ioan Horga, proprietarul culturii.
Drumul către procesatorii din Germania începe în serele din Seleuș. Și, deși mirosul plantei aduce cu cel al busuiocului cunoscut în țara noastră, această specie este mult mai complexă. Mai mult, dacă este cultivată în câmp, nu are nevoie nici măcar de udare specială.
„Florile se recoltează când ajung la 10-15 cm, fiind o plată care înflorește tot anul doar să fie expusă la sore. M-am îndrăgostit de această plată de la prima vedere. Este o plantă rezistentă, nu necesită multe îngrijiri și are nevoie doar de mult soare. E foarte aromat și ne bucură că poate fi folosit pentru un produs atât de căutat în Germania”, a punctat Diana Bucatoș.
Adusă din sudul Franței
„Am descoperit planta într-o călătorie acum vreo 10 ani, în sudul Franței. M-a fascinat din prima secundă. În prima fază, am aclimatizat acest soi de busuioc în sudul Bavarei, am recoltat flori și am început să le dezvoltăm potențialul. Am vrut să creăm o piață a exploatării pe baza florilor de busuioc.
În Germania lucrăm cu multe piețe diferite, dar clienții principali sunt cei care vin din zona gastronomiei, catering și hotelărie”, a transmis Paul Pețeanu din Germania.
Citiți principiile noastre de moderare aici!