ARAD. Primăria Arad nu se grăbește nici în acest an să facă un bilanț oficial al realizărilor și al investițiilor demarate/finalizate în anul 2022, fapt pe care l-am constatat și anul trecut. Dacă bilanțul nu este ocupația favorită a instituției și a celor care o conduc, inventarul realizărilor Aradului în anul ce tocmai a trecut a fost făcut de mai mulți arădeni pe rețelele de socializare. Am încercat și noi să facem un astfel de inventar răsfoind materialele scrise de noi în ultimul an. Arădenii însă ne-a luat fața și au făcut un rezumat – ce-i drept, scurt – al realizărilor Primăriei Arad în anul 2022. Iată un astfel de bilanț, realizat de pildă de László Szőke.
„Anul 2022 a fost un an bun pentru Arad: *s-a finalizat renovarea Liceului Elena Ghiba-Birta; *s-a finalizat renovarea spitalului de oncologie; *s-a finalizat complexul sportiv de pe strada Mărului; *s-au finalizat noile stații de autobuz din tot orașul; *s-a finalizat reabilitarea liniei de tramvai (tranvai, la noi) din zona Confecții; *s-a schimbat gazonul pe stadionul Francis Neumann; *s-a finalizat terenul de sport de la Liceul Moise Nicoară; *s-a finalizat parcul din albia Mureșului din Micălaca; *s-a ales echipa care va gestiona hubul cultural mARTA; *s-a ales noul director al Filarmonicii, punând capăt anilor de debandadă; *teatrul vechi a intrat în patrimoniul orașului. Nu, nimic din cele de mai sus nu s-a întâmplat în 2022, deși toate erau promise. De fapt, în 2022, în Arad administrația nu a finalizat nimic. Ca bonus, au demolat piața mare”.
Prin noiembrie, am calculat tot ca investiție, deși e vorba strict de declarații, faptul că Primăria Arad are de gând să execute silit Casa Sindicatelor care e datoare, dar și „intenția de amenajare și modernizare în anul viitor a Aleii Borsec, aflată într-o stare deloc acceptabilă, dorind transformarea ei într-o oază de liniște și verdeață, o continuare firească a imaginii oferite de parcul Sfânta Maria din vecinătate”. Ca intervenție mai degrabă decât investiție amintim ce a punctat primarul pe pagina sa:
„Am procedat în Piața <Mihai Viteazul> la înlocuirea vechilor mese din beton sau improvizate, cu mese din fibră, curate, pentru un comerț civilizat, #pentruARAD” sau că împreună cu „doamnele director de la Moise Nicoară, ne pregătim de recepția terenului de sport. Din păcate, constatăm că unii îşi bat joc deja de investiție…”, aceasta fiind una dintre investițiile anunțate de ani de zile, licitate în 2019, demarate și finalizate anul trecut, o investiție încă nerecepționată din cauza problemelor de execuție (se spune).
Prin septembrie, primarul vorbește de o altă investiție demarată, dar nu a Primăriei, ci a unor privați:
„Cel mai mare parc comercial construit de o companie de top, AFI Europe, branduri inexistente până acum în Arad (…) Iată cum un teren de ani de zile neutilizat, va deveni în curând o atracție și un centru foarte util pentru arădeni, #pentruARAD”.
Pe pagina edilului, pe la sfârșitul verii, e amintit chiar faptul că „s-a spălat și igienizat strada Mețianu”, dar tot acolo se revine și la realizările mediului privat:
„Colaborarea cu mediul privat își arată din nou roadele! Actuala parcare din fața hotelului <Parc>, aflată pe un teren în parte proprietate a primăriei și parte a hotelului, va deveni prin investiție privată un modern parc cu o parcare subterană pe două niveluri, de 400 de locuri.
Felicităm investitorul pentru transformarea fostului hotel <Parc mic> și înscrierea acestuia în rețeaua Marriott, primul de acest gen din afara Bucureștiului! Aceasta în paralel cu transformarea Hotelului <Parc> într-un modern centru ce va găzdui birouri, spa și piscină, sală de sport, grădiniță, spații comerciale, cu o esplanadă spre Faleza Mureșului destinată restaurantelor și cafenelelor. Iată cum, odată cu reabilitarea și modernizarea terenului de sport <Moise Nicoară> și finalizarea Cazinoului se naște un nou centru urban #pentruARAD”.
Ce a făcut Primăria în acele luni în care privații începeau reconstrucția Hotelului Parc?
„Am spus adio gardului de la stadion! Așa cum am promis, mica piațetă din fața stadionului se amenajează la această oră! #haiUTA #pentruARAD”, aflăm tot de la Călin Bibarț, dar și faptul că se lucrează „la străzile apropiate zonei Parcului Sfânta Maria.
Acum se apropie de finalizare strada Alba Iulia, una dintre străzile cu trafic intens din zonă. #pentruARAD”, sau faptul că „Cu câteva zile în urmă discutam cu cetățenii din zona străzii Aristide Dragomir și Avrig. Astăzi utilajele sunt deja în lucru! Ce promitem, facem! #pentruARAD”.
Micile investiții apar la început de vară:
„Noile parcări de pe strada Udrea se finalizează! Se trasează marcajele, urmând ca locurile să fie atribuite. Pentru o gestionare eficientă a spațiilor, #pentruARAD”, „Parcul din Gai capătă o nouă față! Amenajare teren de sport, loc de joacă și recondiționare locuri de recreere. #pentruARAD”.
Luna mai vine tot cu postări cu privați:
„Lucrări de reparații la acoperișul deteriorat al clubului <Voința>, în vederea protejării construcției, până la finalizarea documentațiilor și demararea lucrărilor de restaurare. Un parteneriat de apreciat cu societatea civilă #pentruARAD”, dar și cu o investiție demarată care trebuie finalizată în 2023, la început: „Lucrările de refacere a liniei de tramvai de pe strada Pădurii avansează în ritm susținut! S-a trecut deja la montarea șinelor! #pentruARAD”.
Această investiție o putem trece ca fiind cea de a treia investiție serioasă la nivel de municipiu în anul 2022.
Tot prin mai, mai aflăm despre câteva amenajări:
„Parcare amenajată în zona blocurilor 245-246 str. Voinicilor. Un loc neglijat ani de zile, adus la standarde civilizate! #pentruARAD”, sau despre faptul că s-au cumpărat șezlonguri pentru ștrand: „Duminică, la Ștrand, am promis achiziționarea de șezlonguri noi. 200 de bucăți au sosit, alte 100 sunt pe drum…#HaiLaȘtrand #pentruARAD”.
În aprilie, se vorbea de tramvaie noi:
„Încă două… și nu ne oprim! #pentruARAD”, dar și de câteva proiecte aprobate în CLM, printre care „(…) aprobarea depunerii proiectelor pentru finanțarea prin PNRR a reabilitării termice și modernizării unor unități de învățământ, precum: Grădinița PN nr.10, Liceul de Arte <Sabin Drăgoi>, Liceul Național de Informatică, Școala Gimnazială <Caius Iacob>, Colegiul Național <Vasile Goldiș>, Liceul cu Program Sportiv. Valoarea investiției va fi de peste 10.000.000 de euro; aprobarea depunerii proiectelor pentru finanțare prin PNRR pentru renovarea energetică a 26 de blocuri de locuințe din municipiu, cu un număr de circa 900 de apartamente, valoarea totală a investiției fiind de aproape 14.500.000 de euro; proiect privind construirea Centrului multifuncțional pentru persoane din zone urbane marginalizate: Zona Tarafului, toate, proiecte importante #pentruARAD”.
În martie, primarul face referire la o investiție mult așteptată de arădeni, un proiect din 2019, început în 2021, executat prost și nefinalizat:
„Am promis, ne ținem de cuvânt! Refacerea scărilor de acces în zona falezei și a parcurilor continuă. #pentruARAD”, dar revine și cu investiția cea mai mare – podul peste Mureș, la momentul la care au demarat lucrările: „Încă în luptă cu inevitabila birocrație! Și totuși, am învins-o!… Săptămâna viitoare demarăm lucrările la noul pod peste Mureș!#pentruARAD”.
În februarie 2022, pe pagina de facebook a primarului sunt amintite:
„Plantăm pomi pentru noi și generațiile viitoare. Alții îi rup și le fură aracii de sprijin! Apoi scriu online și critică Aradul!”, un rond se seară cu lucrări în parcul Micălaca, zona 300, (alte) discuții despre cetatea Aradului – „Discuții au tot fost, acum trecem la fapte! #cetateaAradului#pentruARAD” -, dar și o investiție în digitalizarea instituției „Digitalizarea – o promisiune împlinită! Pentru o mai bună, facilă, modernă comunicare cetățean-primărie și în administrație, #pentruarădeni #pentruARAD”.
„1.Amplasare Pumptrack modular în Parcul Aventura Voinicilor (în fapt, o investiţie privată-n.r.); 2.Înlocuire mese Piața Mihai Viteazul, 3.Refacere zonă și parcări Colonia UTA; 4.Finalizare lucrări teren sport CM Moise Nicoară; 5.Amenajare bibliotecă CN Moise Nicoară; 6.Implementare e-ticketing la mijloacele de transport în comun; 7.Refacere alei la Cimitirele Pomenirea și Eternitatea; 8.Teren de sport și loc de joacă în Gai; 9.Amplasare module colectare selectivă, Alfa și Confecții; 10.Finalizare lucrări Micălaca zona 300; 11.Finalizare tronson I linii tramvai strada Păduri; 12.Amplasare pardoseli tartan în locurile de joacă; 13.Demolări locuințe ilegale strada Mărului și Sabinelor; 14.Atragere investiție privată parc comercial AFI; 15.Demarare lucrări construcții la podul peste Mureș; 16.Zilele Aradului, apreciate de arădeni 17.Progres la lucrările de amenajare a zonei de agrement de pe strada Mărului; 18.Achiziția a zece autobuze electrice; 19. Achiziția a 14 tramvaie noi; 20.19 întâlniri cu cetățenii; 21.Festivalul Berii pe Ștrandul Neptun; 22.Restaurarea fântânii Cap de Leu, în parteneriat cu societatea civilă; 23.Reabilitare exterioară și iluminat artificial la Teatrul Ioan Slavici; 24.Masă caldă în școli pentru 1600 de elevi; 25.Plantarea a peste 2.500 de copaci în municipiu. #pentru Arad, #pentru arădeni.”
Trimite articolul
XRetrospectiva arata cum arata de fapt Aradul. Un sat intre 2 orase cu aplaudaci care lauda activitatea administratiei.
Sunt comune in judet in care s-au intamplat proiecte de mai mare anvergura decat in satul Arad!!!
Daca aveti cumva impresia ca asta este un comentariu rautacios, nu realist, mai mergeti la Timisoara, Oradea, sau poate la Szeged ori Gyula. Aradul este o comuna prafuita in care se construiesc hale in mojlocul orasului (vezi toate kauflandurile, lidurile si, mai nou, ce se construieste langa atrium)
Tot scandalu asta din cauza ca nu mai are sora noastra Farmakie pe Eminesku … Tz tz tz
-
Tot “scandalul” ii ca aradul a devenit sat. Dar daca esti debla pnl nu ai cum sa vezi. Ii bine si asa!
Porcu de Falca !
Acesti politicieni din administrația locală nici macar nu sunt aradeni .
Marea majoritate sunt din bihor…..sau din satele apropiate de bihor.
Ei executa comenzile venite de la partid, iar pt asta sunt lasati sa isi faca de cap.
Aradenii dorm…..si nu ii intereseaza ….ca doar mai bine merg la oradea si timicioara…..e mai simplu decat sa iei pozitie.
Pnl Arad cat si alte partide care au administrat Aradul nu ca nu fac nimic pt a se dezvolta orasul ci saboteazacu buna stire dezvoltarea Aradului.
Sa ai tu un asa vast patrimoniu cultural si nu numai si sa te doara in cot de cetate, cladiri vechi, faleza muresului, si de intreaga istorie al Aradului pe care te chinui parca sa o ingropi inloc sa o promovezi…asta e sabotaj …
Pana aradenii nu ies masiv la vot, strutocamila pnlisto psdista cu udmr lingau de servici, nu va disparea !
Trezitiva oameni buni, vom fi chiar un cartier al micutei oltenii din banat
-
Din păcate…”micuța oltenie din Banat “…este departe de noi. Sau noi suntem departe de ei. Cu toate problemele care sunt și acolo, cel puțin au o grămadă de proiecte PUBLICE în derulare sau în pregătire. Anul trecut primăria Timișoara a DECONTAT lucrări (de infrastructură, învățământ, domeniu sanitar, etc.) în valoare de 500 milioane lei. Ca să nu mai vorbim de investițiile private…
Îmi aduc aminte de declarații vechi ale domnului Falca cum vom da fum vecinilor noștri cu 5 mall-uri pe o stradă, cu economia ca la Shanghai și aberațiile pot continua.
Cu fata lui GINTI dã FER unde vreti sã fim o cumpãrãtoare de diplomã.tata hot de carne)aleluia arad
In sfarsit la 1 decembrie 2022administratia locala a dezvelit Monumentul Unirii ! Tot in 2022 administratia locala a reabilitat linia de tramvai pe strada Fat – Frumos !
De la niste nulitati,nu te poti astepta decat la rezultate nule;si aici e vorba de edilul sef,dar si consiliul local,de fapt o adunatura,cu mici exceptii,de oameni de rand…
Investiții de căcat într-un oraș falkonist de 20 de ani
Din păcate nici un cuvânt și nicio investiție în cultură la capitolul bilanț, ceea ce spune multe despre conducatorii unui oraș și viziunea lor.
@Aradon…V-ați gândit la o analiză comparativă a paginii de Facebook a primarilor de orașe reședință de județ din regiunea Vest? Așa am putea vedea comparativ abordarea și direcția în care merg municipiile din zonă …Arad, Deva, Oradea și Timișoara. Nu este rușinos să împrumutăm idei bune de la alții.
Una pe alta stam bine toasi!
Unde-s cincinalele îndeplinite in 4-4,5 ani! O tempora! Unde-s recoltele și planurile realizate la 120-150%!? Unde-i Monumentul Marii Uniri!? Unde-i Monumentul lui Petschovschi!? Stiti care e/ unde e, aceea renovată, Fântana Cap de Leu!? Stiti careva directia in care vrea sa meargă orasul nostru!? Se vrea oraș verde, prietenos cu pietonii și bicicliștii!? Se vrea invers, adică orașul autoturismelor!? Se vrea oraș aerisit, turistic sau se vrea industrial!? Se vrea un oraș universitar pe bune sau rămâne așa cu …. studenția pe șpagă a nevorbitorilor de limbă română!? Întelege cineva ceva despre orașul nostru!? Știu, sunt în eroare! Comuna Arad cu pretenții de oraș….. nici măcar municipiu de fapt!
-
Și unde este B U T U R U G A de la Casa cu Lacăt , Statuieta din Parcul UTA ? Bine că avem Monumentuțul Unirii din față la Libelula. Avem mozaic pe Casa Albă ( fațada N/V ) Victoria Socialismului