Orice căţel se va transforma, treptat, într-un câine ascultător, echilibrat, temător, agresiv, depresiv sau nervos. Desigur, cu o educaţie temeinică multe trăsături negative pot fi modificate, însă o bună parte ţine de rasa câinelui şi de cât de mult a fost socializat în copilărie.
Dacă porneşti de la premisa că toţi căţeii sunt identici dacă au aceeaşi bază genetică şi aceiaşi părinţi şi că dragostea şi educaţia oferite de stăpân sunt suficiente pentru a-i transforma
într-o companie perfectă, te înşeli. Fiecare câine şi căţel are o personalitate proprie, determinată parţial de fondul său genetic, dar şi de mediul intrauterin, de primele relaţii cu mama sa şi de educaţia pe care o primeşte. Gândeşte-te bine atunci când alegi căţelul întrucât acest animal îţi va fi prieten loial vreme de 10 sau 15 ani!
Există diferite teste pentru alegerea unui câine astfel încât acesta să se integreze bine în familia stăpânilor adoptivi şi să răspundă pozitiv aşteptărilor acestora, fie că este vorba despre un câine de companie, de pază sau pentru ajutorarea persoanelor cu handicap. Cu cât patrupedul este mai mare, cu atât personalitatea sa este mai bine formată.Sunt câteva perioade critice de care trebuie să ţineţi cont:
• 6 săptămâni: identificarea speciei este încă insuficientă;
• 5-8 săptămâni: însuşirea ritualurilor de supunere şi calmare;
• 8 săptămâni: condiţionarea locurilor de eliminare ;
• 12 săptămâni: sfârşitul socializării cu omul şi cu celelalte
animale;
• 10-14 săptămâni: sfârşitul perioadei de reglare emoţională
şi de adaptare la mediu;
• 15 săptămâni: ierarhizarea între căţei.
Nu se poate vorbi de alegerea perfectă sau de câinele perfect. Orice animal se va adapta stilului tău de viaţă însă trebuie să-i pui la dispoziţie răbdarea şi timpul necesare adaptării.
La ce vârstă trebuie adoptat-cumpărat căţelul?
Orice crescător serios va refuza să vândă căţelul înaintea vârste de 7-8 săptămâni. De asemenea, un crescător serios va avea grijă ca micuţul patruped să aibă prima serie de vaccinuri realizată. Înainte de a fi înţărcaţi, puii sunt protejaţi de laptele mamei. Odată ce trec pe hrană solidă şi mâncare pentru câini, puiuţii trebuie protejaţi de eventualele boli pe care le pot dobândi din mediul înconjurător. Totodată, la vârsta de 7-8 săptămâni căţeluşul a deprins deja munca de ierarhizare în raporturile cu ceilalţi căţei şi cea de detaşare de mamă. Căţelul are deja o personalitate bine formată şi are la dispoziţie între 4 şi 6 săptămâni pentru a se adapta cât mai bine la noul mediu.
Sursa: Animalutul.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!