ARAD. Nu arată că ar fi din secolul XXI, nici că ar fi mai prietenoasă cu natura, așa cum e la modă prin occident, iar în unele cazuri nici măcar nu indică faptul că ar fi executată corect, dar aduce totuşi cu mai oricare altă lucrare din Arad – se face încet, prost şi parcă doar aşa, să fie făcută. Nu contează nici că la final nu va părea că s-a făcut mare lucru în zonă, deşi sute de mii de lei vor fi cheltuite deja, ci probabil va conta că s-a bifat o investiţie într-un loc în care nu s-au mai făcut intervenţii din anii ’70. În acest caz este vorba de Malul Mureşului şi proiectul Primăriei Arad de reabilitare a treptelor de aici.
Nu am mai fi scris încă o dată despre acestea, dacă nu am fi trecut de curând pe acolo şi nu am fi constatat că lucrările sunt cam la acelaşi stadiu în care le-am lăsat şi ultima dată când am scris despre ele, în vară.
Acum o săptămână se lucra în continuare la urcarea pe mal din vecinătatea Universităţii Aurel Vlaicu, semn că urcarea pentru persoane cu handicap nu le-a ieşit nici acum, iar vechea urcare s-a ales doar cu câteva trepte mai lungi. Dar nu ritmul – acelaşi, lent – cu care se fac investiţii în oraş ne-a făcut să ne oprim din nou asupra investiţiei, ci modul în care arată treptele deja finalizate. Uitându-ne la ele, am putea jura că aceasta nu reprezintă o investiţie de secol XXI, nu pentru un municipiu, nici măcar pentru unul din România.
Betonul a cucerit chiar şi mai mult zona verde a malului, treptele nou configurate nu au nimic aparte, ci par că au fost doar turnate peste treptele vechi, uzate de timp. Singurul lucru de care suntem siguri e că, după investiţia de acum, va fi nevoie de o alta, cea de refacere a covorului verde de pe malul Mureşului, acum anihilat de utilajele cu care s-a turnat beton.
Căutăm specialistul
În atare condiţii, suntem curioşi să aflăm cine a fost specialistul care a propus această soluţie pentru lucrarea Primăriei, dacă a existat unul, iar (în absenţa lui) ce date, ce informaţii, ce sugestii au stat la baza lucrării în valoare de aproape 700 de mii de lei! Pentru că nu vorbim aici de o lucrare de întreţinere, pentru care probabil nimeni nu se aşteaptă să fie ascultată şi părerea specialiştilor, ci de o lucrare de reabilitare a rampelor și scărilor de acces de pe malul Mureşului, proiect care a beneficiat de documentaţii serioase tehnico-economice, de indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiție. Pe aceşti specialişti care au decis că 654.304,77 lei (cu TVA) trebuie să investească Primăria în reabilitarea rampelor și scărilor de acces de pe malul Mureşului, am dori să-i cunoaştem. Pentru că vrem să ştim dacă nu li s-a părut necesar ca investiţia să fie una mai prietenoasă cu natura, dacă nu au crezut cumva că imaginea de la final ar trebui să fie una mai apropiată de secolul XXI şi nu de anii ’70, pe când probabil aceste trepte au fost betonate. Sau măcar să ne spună cum a sunat comanda Primăriei în baza căreia au elaborat acele documentaţii prin care nişte trepte de beton – e adevărat, toate sparte – au fost înlocuite cu cam aceleaşi trepte de beton în contul a sute de mii de lei și dacă în viziunea lor aceasta e o investiție ce se pretează unui oraș modern.
Există, ce-i drept, un referat de aprobare a investiţiei care a stat la baza investiției de pe mal, referat amintit de noi şi în trecut, dar în acesta se arată doar faptul că „digul râului Mureș, cu rol de apărare împotriva inundațiilor, este în proprietatea Administrației Bazinale de Apă Mureș”, că „în ultimii ani, zona malului drept al Mureșului a cunoscut o revigorare a spațiilor, datorită investițiilor promovate de administrația locală” și că „pentru facilitarea accesului în aceste zone de agrement de-a lungul digului au fost construite scări din beton, cu finisaje din beton, asfalt sau plăci masive de travertin”, că „deoarece pe coronamentul digului se află zona de promenadă iar pe unele zone se află și pista de biciclete, pe lângă scări au fost amenajate și rampe de urcare/coborâre, folosite de cetățenii care aleg petrecerea timpului în aer liber”, doar că „toate aceste scări și rampe au o vechime de peste 20–30 de ani, prezintă degradări, surpări și distrugeri ale structurii de rezistență, balustrăzile și parapeții de siguranță nu mai prezintă siguranță în exploatare. Din această cauză, Municipiul Arad a solicitat Administrației Bazinale de Apă Mureș reabilitarea (recondiționarea) acestor căi de acces (adresa PMA nr. 67033/02.09.2019). Ca răspuns, Administrația Bazinală de Apă Mureș, (adresa nr. 4901/16.09.2019, nr. PMA 70878/16.09.2019) își exprimă acordul privind execuția reabilitărilor de către Municipiul Arad”.
Cum redăm farmecul Aradului
Acum mai bine de un an de zile, însuși primarul vorbea de înfrumusețarea zonei şi prezenta cu mândrie viitoarea investiţie: „În intenția de a continua înfrumusețarea Aradului și de a veni în întâmpinarea dorinței multor arădeni, am pus pe ordinea de zi a ședinței de luni a Consiliului Local Proiectul de hotărâre pentru «Reabilitare rampe și scări de acces pe digul Mureșuluiµ». Ne referim la aceste obiective care au o vechime de aproape 30 de ani și care sunt atât de necesare pentru accesul în această zonă de promenadă iubită în mod deosebit de către arădeni. Concret, este vorba despre reabilitarea totală a 41 de trepte de acces, însumând o suprafață de peste 1.600 mp și a 14 rampe de acces (dintre care 2 vor fi noi), însumând o suprafață de aproape 1.000 mp. Dorim și prin această acțiune să continuăm investițiile menite să redea farmecul Aradului, pentru un oraș cât mai atractiv, pentru Arad”.
Încet, dar sigur, spre dezastru
Ne veţi spune că frumusețea e în ochii privitorilor și că sunt deja mulți arădeni care laudă investiția Primăriei Arad chiar dacă aceasta mai are mult până să fie finalizată. Noi însă vă vom spune că, dacă vrem să nu ne mai uităm cu jind la oraşele din Occident şi nici măcar la Cluj Napoca, Timișoara sau Oradea, e momentul să consultăm specialiști în domeniu, care să proiecteze lucrări de secol XXI pentru un oraș ce se vrea de secol XXI și nu pentru o comună din secolul trecut. Niște specialiști care să îndrume Primăria Arad spre un oraş verde, adică chiar spre ţinta pe care înşişi conductorii urbei au fixat-o pentru oraşul lor. Betonarea unor trepte, refacerea unor trepte din travertin cu travertin şi niscaiva distrugeri de spaţiu verde ne îndepărtează doar de obiectivul pe care ni l-au propus liderii Aradului și, fără doar și poate, de redarea farmecului Aradului. Încet, ce-i drept, în ritmul Aradului, dar sigur!
Trimite articolul
XPrimaria arad si in general administratia liberala a acestui sat, cauta experti carora sa le spuna ce sa faca, nu experti care au opinii. Se cauta oameni mediocrii care executa ordine. Pana la urma ce pretenii ai de la un lider padurar care nici macar un cv sau o biografie nu are ! Ba chiar niciun mesaj pentru pulimea care l-a votat. Sat de idioti !
Bibi’s Creation
-
Voi ați văzut vreodată locuința lui Bibarț?
Un imens cub sau poate, mai repede, un paralelipiped de beton, vopsit intr-un alb-gri, FĂRĂ CEL MAI ELEMENTAR SIMȚ ARHITECTURAL SAU ERGONOMIC , întinsă pe 2 (două!!!) străzi, de pe o stradă până pe cealaltă, pt DOAR 2 persoane…!!!
Ăsta este “simțul estetic și practic” a lui Bibarț… Atunci, cum naiba așteptați minuni, de la el, când el nu-i în stare să-și gestioneze eficient și estetic, propria “moșie”…?!🤔
Hai mă, pe bune…, bietul de el se străduiește, chiar dacă nu-i prea iese nimica…
Asta e…: de unde nu-i…, nici Dumnezeu nu așteaptă! 😉
“Napasare, delasare si furt”, motto-ul Aradului.
Macar sa puna si o balustrada la trepte. Vine iarna, treptele respective vor fi alunecoase.
-
Le-ai dat idei…pentru alt proiect,alti bani,alta distractie la vreo firma”Vrajeala s.r.l”
-
Da, Max are o observatie corecta; balustrada nu este un lux!!! Este o necesitate stiind bine ca multi oameni cu afectiuni medicale acceseaza malul Muresului.Iarna se pot produce accidente grave din cauza inghetului. Lucrari edilitar-gospodaresti de proasta calitate…”cum e turcul,si pistolul”,un vechi proverb de actualitate in ARADUL cenusiu,bacovian.
-
Altă, lucrare, alt studiu, alte caiete de sarcini,alte licitații, că nu-i așa de simplu bla,bla, bla.
-
-
Tu te duci sa schiezi in slapi si in chiloti de plaja?
-
Super observatie, BRAVO! Sunt oameni bătrâni, cu probleme de vedere, locomotorii, etc care vor sa ia o gura de aer.
Eu zic sa îți depui CV-ul la primărie! Bafta!
Se putea pune poze si cu acei pomi taiati in bataie de joc, desi sunt morti (tuia). Doar se puteau scoate din radacina si replantati altii tineri. Chiar in bataie de joc se lucreaza. Saptamanal trec pe acolo si efectiv mi e scarba ce vad. Dar in ziua de azi… vad ca asa trebuie sa fie, ca doar avem oameni sus pusi,care-si umplu conturile si pe noi ne lasa in mizerie. Traiasca Arad, traiasca Romania!
Vai de noi… In Oradea se fac lucrari mult mai misto… La satul Arad ne distram cu bibi si compania… Spagari, hoti, oportunisti… V
Nu inteleg rostul comentariilor. Asta ati vrut, asta ati votat. Sanatate.
Lucrari de 14.613 voturi pentru un oras de peste 150 de mii
Să vedeți băncile :)))))) in loc să facă refugiu pentru fiecare bancă :D, idioții le.au pus pe mal :))). Începând de la polivalenta banca lângă banca :D, către constructorul a văzut că rămâne fără bănci și a mărit distanta :)))
De remarcat ca rampele din zona str. Ioan Alexandru si Polivalenta, nu duc nicaieri – respectiv spre nici o trecere de pietoni. Apare astfel situatia in care o mama cu caruciorul trece pe “zebra” si apoi o ia cu caruciorul prin iarba pentru a ajunge la rampa (deoarece intre rampa si scari sunt masini parcate).
Da, Max are o observatie corecta; balustrada nu este un lux!!! Este o necesitate stiind bine ca multi oameni cu afectiuni medicale acceseaza malul Muresului.Iarna se pot produce accidente grave din cauza inghetului. Lucrari edilitar-gospodaresti de proasta calitate…”cum e turcul,si pistolul”,un vechi proverb de actualitate in ARADUL cenusiu,bacovian.
Mai rămâne să le de-a cu var și o să arate super 😭😭😭
Ginditi cum v-a arata zona in care se lucreaza pentru noul parc in Micalaca care v-a fii facut de aceeasi firma si oameni care au facut treptele.Bani sifonati de tantalaii Aradului.Asa cap asa rezultate
Kitsch pe romaneste, un cacat.
Din punctul meu de vedere este o bătaie de joc. N-au avut nici un laser sau un boloboc. Nici nu știu sa cofreze 10 ml de beton drept. Și ne lăudam cu așa lucrări? Îmi pare rău ca se fac așa lucrari de mântuială care nici nu sunt date in folosință, dar deja apar fisuri de 1-2 cm. Nu trebuie sa fii specialist ca sa îți dai seama, că executantul lucrării nu e in stare de așa ceva.
Bun articol. Bine punctat. Bravo.
Asta e frecție la picior de lemn, alte licitații alți bani altă distracție. Trebuie un proiect serios de modernizare al Mureșului ca la Timișoara dintr-un capăt în celălalt al orașului în parteneriat cu Romsilva și Parcul Natural Lunca Mureșului, cu parcări decente unde să-ti lași mașina când vii la promenadă pe Mureș, noi parcuri și scuaruri verzi unde se poate, îngroparea în subteran a păienjenișului de cabluri, supraveghere video să te simți în siguranță. Dacă nu se poate depune pe fonduri europene tot se poate face printr-o investiție multianuală și în 5 ani se poate face ceva unic doar voință și creativitate să fie.
Când reabilitarea iti dă impresia de ruine noi, e clar ca in primaria Arad nu există specialiști.
Cea mai faina zona din Arad pacat ca o strica rampele si scarile low cost ha ha….
La fel de frumoase erau și acum 30 de ani când le urcam.. Numa atunci parca erau mai drepte făcute. Oare or și plătit pentru lucrarea asta???
Eu tot ma intreb …. mai asteptati ceva de la autoritati ?
Bun gust poate?
Sau sa discute cu oameni capabili?
Nuuuuu pai asta este prea simplu.
In primmul rand trebe licitatie si cine da cel mai bine ala castiga.
Pai autoritatile sunt experte in : sa iti ieie banii, sa iti bage cat mai multe bete in roate chiar si cand tre sa le dai bani. Adica trebuie sa platesti ceva ? pai iti trebe 10 hartii de la 9 institutii si decizia asupra sumei dureaza cel putin 1 luna per institutie.
Nu înțeleg, dacă tot au alocat bani pentru reparații, de ce nu le-au adus la starea inițială, din aceleași materiale? Arătau mai bine de 5 ori decât betonul brut vopsit cu structurată. Chiar nu mai știe nici un constructor să facă mozaic șlefuit? A ținut aproape 50 de ani. Cei de 48-50 de ani care au prins malul Mureșului, știu ce spun. Iar când vor fi bani mai mulți în viitor, să se facă o lucrare nouă, modernă, cu altă arhitectură…
Adriano si ceilalti. Pana acum v-ati plans ca treptele sunt in conditie proasta, ca arata ca dupa razboi. Bun le-au refacut. Stai putin. Aici e vorba de romani care se nasc cu o hiba: vesnic nemultumiti. Daca le faceau “eco” nu era bine ca e plastic si rasini. Daca erau din lemn, se gaseau comentatori ca nu rezista in timp sau nu sunt eco. Daca va punea primaria scari rulante, erau prea zgomotoase si vibratiile va afectau buna stare de letargie. Daca aveati elicopter sa va ridice 5 m pe mal, polua aerul. Stititi ce e pacat? Pentru cei ca voi ar trebui scoase toate pietrele, betoane, lampi si alte cele de prin parcuri (inclusiv bancile) ca oricum nu veti fi.multumiti vreodata. Pana nu se schimba atitudinea asta de mofturosi si plangaciosi nu se intampla nimic in tara asta. Si cum nu se va schimba atitudinea nationala de fricosi, nemultumiti, tari in gura in spatele unui calculator, lenesi si invidiosi..nimic nu va merge in Ro. Genulnde oameni care arata cu degetul dar n-ar pune never mana sa faca ceva. Doar stau si carcotesc.
-
măi deontologule, nu ai scris prea mult in cele 8 ore de serviciu la primărie ? la ce salariu ai, nu ai emis prea multe păreri ?!
-
Ma, desteptule, ce intelegi prin “sa puna mana sa faca ceva”? Sa mergem sa punem mana pe lopetile firmei care incaseaza 150.000 euro sa toarne stramb beton pe spatiul verde?!
Asta ii placa aia stricata de la partid si primarie. Nu trebuie sa punem noi mana pe nimic. Sa puna mana primaria sa faca naibii ceva de calitate. Si sa nu isi mai puna comentacii idioti sa posteze sloganul partidului la comentarii!
nu-i rau dupa 10 ani de guvernare falcohoness e bun si asa 2 saci de ciment ca la cimitir capac peste arad
cam valurate scariile astea, cred ca imi iesea mai bine daca ma apucam sa le refac, bravoo pnl psd, pacat de bibi ca nu mai face rondul de seara, din drumuri se mai poate fura dar din rahatul asta d-abia ajunge la constructor, ce romaneasca sa se mai faca nene
De ce nu se montează pe mijloc și pe laterale balustradă? Ar fi de folos pentru persoanele care urcă sau coboară mai greu!
Arad arată ca falconeti
Vă rog să nu mai amintiţi de balustrade căci acuşi sare omul de la “Brucselles” cu nişte balustrade de 8000 Eu metrul liniar, bănci şi coşuri de gunoi cam tot pe acolo – vezi strada Meţianu !