AMENAJARE. Ce tablouri să alegi pentru locuinţa ta? Pentru care dintre ele să te decizi? Noi te vom ajuta, propunându-ţi câteva idei, dar şi prezentându-ţi câteva reguli de aur în această privinţă!
Iată care sunt regulile pe care trebuie să le respecţi atunci când începi să te gândeşti la „expoziţia” ta personală.
1. Pe perete poate fi agăţat orice! Fotografii ale prietenilor sau ale familiei, desenele copiilor, grafice valoroase, tablouri vechi pictate în ulei, pagini rupte din reviste, vederi… Toate aceste lucruri pot fi atârnate sau lipite pe perete, ele şi-au „câstigat” în mod egal acest loc, dacă doreşti să le vezi acolo!
2. Tabloul pentru întreaga încăpere. Ai în faţa ochilor tabloul complet al încăperii, înainte ca aceasta să fie amenajată? Întreaga încăpere şi tot peretele? Ce imagine de ansamblu trebuie să redea tablourile de pe perete, întregii camere?
3. Pereţii. Aşteaptă un timp dacă ai zugrăvit pereţii sau dacă te-ai mutat într-o locuinţă nouă! Umezeala pe care încă o au aceştia îţi poate deteriora operele de artă, iar înainte ca acestea să fie expuse, umiditatea trebuie să dispară complet.
4. Îndrăzneşte! Foloseşte contrastele! Pe vremuri era valabil următorul lucru: unui tablou vechi i se potriveşte o ramă veche, operele moderne fiind aşezate în rame noi. Cu toate acestea, o ramă veche poate reda un contrast atractiv, deosebit şi original.
5. Tablou scump? Se cere passepartout! Cu cât este mai scumpă pictura/fotografia, cu atât este mai importantă folosirea unui passepartout în spatele acesteia. Passepartout este rama/chenarul de hârtie sau de carton care se aşează între sticlă şi fotografie, la înrămarea acesteia. Acesta trebuie să aibă o grosime de cel puţin 1,5 mm pentru a proteja pictura de sticlă şi de umezeala ce se poate forma în spatele acestuia.
6. Scoate în evidenţă frumosul! Sunt la mare căutare tablourile care se întind pe toată suprafaţa peretelui sau cel puţin cele care ajung până în dreptul podelei şi al tavanului. Mesajul este simplu: Suntem conştienţi şi ştim ce valoare avem şi nu dorim să o păstrăm doar pentru noi, ci să o arătăm lumii întregi.
7. Ai încredere în gusturile tale! Ascultă-ţi instinctele şi ai încredere în propria intuiţie. Combinaţia de culori, un peisaj deosebit, o înşiruire abstractă – tablourile „se adresează” simţurilor noastre. Ascultă-le!
8. Ai în vedere dinamica realizată prin mai multe tablouri! De cele mai multe ori funcţionează foarte bine: tablourile mari aşezate pe mijlocul peretelui, iar cele mai mici în jurul acestora. Gândeşte-te la aşezarea musafirilor la o masă. Tablourile tale sunt musafirii. Aşadar, cine se înţelege bine cu cine?
Atenţie la lumină!
ILUMINARE. Evită să aşezi tablourile pe acelaşi perete cu fereastra, pentru că nu sunt puse în valoare în timpul zilei. Nici aşezarea în faţa ferestrei nu este recomandabilă deoarece se produc reflexe luminoase supărătoare. Dacă lumina vine dintr-o parte, apar vizibile toate inegalităţile suportului sau urmele pensulelor. O lumină bună se obţine sub un unghi de 45 grade, ceea ce este foarte greu de realizat, majoritatea tablourilor fiind luminate din faţă şi lateral. Sursa de lumină trebuie să urmărească, în măsura în care este posibil, direcţia de iluminare a modelului.
Tablourile acoperite cu sticlă nu se luminează niciodată din faţă din cauza reflexelor prea puternice care se creeaza. Cele de mare valoare se lumineaza prin spoturi sau reflectoare speciale fixate deasupra sau în faţa tabloului.
Intreţinerea tablourilor
CURĂŢENIE. Tablourile în ulei se şterg de praf cu o cârpă moale şi se curăţă cu ajutorul unui cartof tăiat în două. Pânza se freacă uşor cu mişcări circulare, felia de cartof schimbându-se imediat ce se murdăreşte. Operaţia se continuă până când cartoful nu se mai murdăreşte. Apoi, cu o pânză fină, puţin umezită, se şterg urmele de suc de cartofi, care ar putea rămâne după uscare.
Ramele din lemn de stejar se curăţă cu lapte dulce şi se lustruiesc cu o cârpă moale. Pentru ramele din lemn vopsit se utilizează apă de tărâţe. Ulterior se pot cerui şi lustrui.
Ramele vopsite cu bronz se pot curăţa cu o soluţie de 50 g zer de lapte şi un albuş de ou, după ce au fost şterse în prealabil cu o bucată de postav înmuiată în terebentină. Se bate albuşul şi se adaugă zerul, amestecând continuu. Cu această soluţie se şterg ramele şi apoi se usucă cu o cârpă moale.
Multicanvas: mai multe tablouri, o singură imagine
ORIGINAL. Cauţi un decor deosebit pentru living sau dormitor? Alege să nu foloseşti un singur tablou, creează un multicanvas! Multicanvas este, astăzi, poate cel mai original mod de a-ţi decora casa modern şi elegant! Rezultatul este uluitor!
Aproape orice imagine poate fi transformată cu succes într-un model multicanvas. Imaginea aleasă va fi împărţită cu mare precizie în tablouri separate, iar atunci când toate piesele sunt agăţate pe perete, formează un tot unitar.
Peisajele şi natura moartă sunt cele mai potrivite alegeri pentru realizarea unui model multicanvas. Nu sunt recomandabile portretele şi prim-planurile cu persoane sau animale, deoarece inevitabil vor exista situaţii în care ochii, gura, nasul etc. vor fi tăiate şi vor nimeri pe tablouri diferite.
Artă cu placentă
MODĂ. Părinţii cu vederi ultramoderne pot utiliza arta 100% organică, pentru decorarea camerei copilului: imagini cu placenta! Tablourile obţinute din imaginea imprimată a placentei pe diverse suporturi sunt ultimul strigăt al modei în materie de art-deco, pentru mamele nonconformiste care vor să le păstreze copiilor cât mai multe amintiri despre primele luni ale vieţii lor intrauterine. Astfel de tablouri se vând online cu aproximativ 50 de lei.
Rolul ramei
IMPORTANT. Principala funcţie a unei rame este de a proteja lucrările care, de regulă, sunt fragile şi predispuse uzurii timpului, dar în aceeaşi măsură rama este şi o artă de a pune în valoare un element decorativ. De asemenea, o ramă poate să denatureze lucrarea, ba chiar să estompeze interesul privitorului pentru lucrarea respectivă.
Alegerea ramei se face în raport cu natura tabloului, maniera în care este executat şi subiectul tratat.
Tablourile reprezentând subiecte unice (portrete, vase de flori, natură moartă), cer o ramă groasă. Dacă tabloul este realizat în culori delicate, pastelate, se acceptă o ramă mai subţire. Peisajele marine, picturile abstracte, cu motive multiple, cer o ramă îngustă, plată, neutră. Acuarelele solicită o margine mai lată şi mai luminoasă.
Picturile în ulei se înrămează fără sticlă, în timp ce acuarelele, pastelurile, guaşele, gravurile trebuie protejate sub sticlă.
D.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!