Cifrele tac și taie. Taie în numărul de clase, în numărul de norme, în numărul de școli. Sunt cifrele care indică scăderea numărului de elevi din școlile arădene. Un raport prezentat de Inspectoratul Școlar Județean Arad indică aproape 4.000 de elevi mai puțini în acest an față de anul 2011-2012. O scădere care a fost constantă an de an și care cu siguranță își va păstra trendul descendent și în anii următori, dacă luăm în calcul natalitatea tot mai scăzută la nivelul județului Arad. Și efectele acestei scăderi se țin lanț: mai puțini elevi, mai puține clase, mai puține unități școlare și mai puțini profesori. Oricât de mult s-ar încerca păstrarea aceluiași număr de profesori sau de clase, deficitul de elevi nu mai poate fi acoperit.
Chiar dacă în unele școli se merge cu numărul minim de elevi în clasă și chiar și sub normativ în zonele rurale, chiar dacă se încearcă păstrarea catedrelor și a posturilor prin școli, există un punct în care nici un artificiu nu mai funcționează. Mai ales că bugetul unităților de învățământ depinde tot de numărul de elevi, datorită costului per elev introdus în urmă cu câțiva ani. Și cifrele vorbesc în continuare.
Am avut în anul de comparație (2011-2012) 156 de școli cu personalitate juridică (minim 300 de elevi ) iar acum sunt cu 13 școli mai puține și 327 de structuri față de 309 în anul școlar 2015-2016. Per total din anul 2012 și până în acest an au dispărut 31 de unități școlare. Și primul efect este asupra normelor din școli, personal didactic, nedidactic și didactic auxiliar. După calculele Ministerului Educației pentru anul școlar următor trebuie să ne încadrăm la 5.195 de norme, deși în acest moment numărul normelor este mai mare cu câteva sute (5.995). Spre comparație, în anul școlar 2012-2013 în școlile județului erau 6.229 norme. Ce soluții la această criză de elevi are Inspectoratul Școlar Județean, cum văd mai marii învățământului arădean rețeaua școlară în viitor, într-un viitor articol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!