Riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte înalte scad dacă respectăm cât mai multe din recomandările medicilor din această perioadă caniculară. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad, prin Compartimentul Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii, ne prezintă câteva recomandări de ordin general pentru a ne proteja de temperaturile ridicate.
* Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
* Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius.
* Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine).
* Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.
* Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.
* Nu consumați alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
* Consumați fructe și legume proaspete deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă.
Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice
Persoanele vârstnice, precum și cele care au afecțiuni cronice trebuie să respecte cu strictețe sfaturile medicilor: * hidratare corespunzătoare cu apă, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe.; * se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor; * se va evita consumul alimentelor ușor perisabile; * se recomandă evitarea consumului de alcool și cafea în timpul caniculei; * se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei, sau dacă este absolut necesar se va folosi îmbrăcăminte ușoară precum și pălărie de protecție pe cap sau umbrela; persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente; menținerea cu rigurozitate a igienei personale.
Recomandări pentru angajatori
Pentru ameliorarea condițiilor de muncă, angajatorii sunt sfătuiți să să respecte următoarele recomandări: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților este necesară asigurarea necesarului de apă potabilă, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri.
În caz de cod roșu
“Recomandări generale pentru situațiile de cod roșu: reduceți deplasările la cele esențiale; nu vă deplasați între orele 11.00-17.00; consumați lichide între 2- 4 litri /zi; nu consumați alcool; nu scoateți copiii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00; evitați mâncărurile grele și mesele copioase; folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie”, transmit cei de la DSP Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!