Frig, umezeală, oboseală și ore nedormite. La asta se rezumă una din nopţile petrecute în pădurile Bavariei de către militarii arădeni de la Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”. Reamintim, ei participă la exerciţiul multinațional Combined Resolve V ce se desfăşoară până la 22 noiembrie, în facilităţile partenerului american de pe teritoriul Germaniei, în bazele Hohenfels şi Grafenwoehr. La exerciţiu participă 17 echipe din 13 state membre NATO, având ca scop demonstrarea profesionalismului, întărirea spiritului de camaraderie și promovarea parteneriatului între participanți.
Marş şi trageri
Slt. Anamaria Scarlat, ofițer relații publice la Statul Major al Forțelor Terestre din România, relatează detaliile unei zile din competiţia multinaţională „Cea mai bună grupă de infanterie”: „O nouă zi începută cu un marș de aproximativ 18 kilometri, pornit din raionul de campare până la poligonul unde avea să se desfășoare prima probă, și anume ședința de tragere cu pistolul calibru 9 mm, ceea ce, însă, nu i-a pus în dificultate pe militarii români. O probă terminată, un alt marș de executat, pe o distanță de aproximativ trei kilometri.”
„Apăraţi oul!”
O altă probă la care au fost supuşi infanteriştii arădeni a avut un caracter mai… inedit. Militarilor li s-a dat un ou şi sarcina de a-l „apăra” astfel încât oul să nu se spargă. Şi au avut de trecut cu el tot felul de probe: au mers prin tuneluri, s-au cățărat pe ziduri sau au sărit peste ele, au mers pe sfoară și s-au deplasat, folosind mâinile, pe un aparat cu bare alunecoase pe o distanță de zece metri. „Oul buclucaș a reușit să îi pună pe arădeni în dificultate la anumite obstacole, însă, și de această dată, camaraderia, motivația și lucrul în echipă au fost evidente” – precizează slt. Anamaria Scarlat.
În luptă cu inamicul
O următoare provocare a fost doborârea unor inamici, materializați prin ținte mișcătoare, și salvarea unui rănit din câmpul de luptă, în situație tactică, ceea ce însă, pentru reprezentanții noștri a reprezentat un moment obișnuit al unei zile de instrucție, și nu o probă care să le creeze probleme.
După o probă ușoară, a urmat o misiune de rezolvare a mai multor situații, precum: căratul unor canistre de 10 litri pe anumite distanțe, deplasări în târâș pe sub concertină, transportarea unor răniți până într-un raion de evacuare medicală, împingerea unor roți de camion și a unei cisterne de apă, precum și transportarea unor lovituri de artilerie, toate acestea pe timpul parcurgerii unei distanțe de aproximativ doi kilometri.
Transport răniţi şi greutăţi
Transportarea unui rănit, de aproximativ 90 de kilograme, într-un mediu urban, prin clădiri, pe acoperișul unei clădiri, de la al doilea etaj al unei clădiri până afară, au pus la încercare inventivitatea și munca în echipă a militarilor, aceștia fiind nevoiți să pășească prin ferestre înguste și să urce pe scări care erau înconjurate cu siguranță metalică, având asupra lor și ranițele și armamentul.
Ziua a continuat cu altă probă fizică, unde concurenții au transportat greutăți, saci, bușteni, roți de tractoare, au tractat un vehicul tip HUMVEE pe o distanță de 300 metri, pe un teren înclinat. Şi proba nu s-a încheiat aici: arădenii au transportat un rănit, în mediu contaminat, cu masca contra gazelor pe figură.
„Cea din urmă provocare a acestei zile a fost simularea unei trageri pentru a testa acuratețea vizuală și selectivă a militarilor. În contratimp, aceștia trebuiau să selecteze țintele care li se prezentau la începutul simulării din grila care li se afișa pe panou” – explică slt. Anamaria Scarlat.
Mai tari ca americanii
Dacă pentru militarii români această competiţie a reprezentat încă un pas spre consolidarea încrederii în forțele lor, pentru alte echipe concurente a însemnat un abandon în echipă sau accidentări. Potrivit slt. Anamaria Scarlat, „două dintre echipele americane au rămas fără câte un om după ce aceștia au decis că au ajuns la limita rezistenței fizice și psihice, ceea ce înseamnă penalizări foarte mari, mai puțină forță și mai multă motivare pentru militarii români”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!