În august 2023, Direcția Națională Anticorupție a descins la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Arad, într-un dosar în care mai mulți polițiști examinatori au fost acuzați că luau mită pentru a declara candidații promovați. Atunci, procurorii din cadrul DNA Timișoara au dispus „efectuarea urmăririi penale față de suspecții Mironescu Vasilică-Bogdănel (M.V-B.) – comisar șef de poliție, Bezergheanu Daniel (B.D.) – comisar de poliție, Gherheș Ioan (G.I.) – inspector principal de poliție și Stoica Ionuț-Tiberiu (S.I-T.)– agent șef de poliție, (…), în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită”. Cei patru, alături de o instructoare auto din Lipova, au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind apoi eliberați.
Acum, pe 26 ianuarie 2024, Tribunalul Arad a decis să admită două acorduri de recunoaștere a vinovăției, încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara și F.A.M., respectiv Ș.D.G., ambele acuzate de dare de mită după ce au încercat să își obțină permisele de conducere pe bani.
Prima a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare pentru dare de mită, instanța dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani, în timp ce ce-a de-a doua a fost condamnată, tot pentru dare de mită – însă în formă continuată, la doi ani de închisoare, pe un termen de supraveghere de 3 ani.
Conform Hotărârii nr. 23/2024 din 26.01.2024 pronunțată de Tribunalul Arad, dosarul a pornit de la un denunț dat în 14 octombrie 2022 la DNA Timișoara de către o instructoare auto de la o școală de șoferi din Zăbrani. „Aceasta a sesizat faptul că este implicată într-o practică existentă în cadrul polițiștilor examinatori din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Arad, potrivit căreia aceștia primesc bani de la candidații pe care îi examinează la proba practică în schimbul unui ajutor pentru promovarea probei respective. Denunțătoarea a precizat că este implicată în acest fenomen din anul 2015, când a aflat de la un alt instructor că polițiștii examinatori primesc sume de bani de la candidații la proba practică, iar în schimbul acestora îi ajută pe candidați să promoveze. În esență, ajutorul concret constă într-un tratament preferențial de care se bucură candidații care remit sume de bani, respectiv aceștia beneficiază de trasee mai ușoare la proba practică, atitudinea polițiștilor examinatori față de ei este mai puțin agresivă, astfel încât să diminueze riscul ca din pricina emoțiilor candidații să comită erori, iar erorile minore sunt trecute cu vederea. În schimb, candidații care nu remit sume de bani sunt duși pe trasee mai dificile, atitudinea polițiștilor față de ei este mai agresivă, iar erorile, fie ele chiar și minore, sunt punctate”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
Trasee mai grele
În concret, se notează că acei candidați care nu dădeau bani pentru a fi „ajutați” să ia permisul erau plimbați prin „cele mai aglomerate zone ale municipiului Arad, respectiv zona Pieței Mihai Viteazul și sensul giratoriu cunoscut sub denumirea Intim”, în timp ce candidații care au dat mită și au făcut obiectul măsurilor de supraveghere tehnică din dosar nu au avut trasee care să parcurgă aceste zone. Unul dintre candidați – femeia condamnată acum la închisoare cu suspendare pentru dare de mită în formă continuată – a dat examenul de două ori fără a da mită, fiind declarată respinsă de fiecare dată deși, se pare, nu ar fi comis abateri grave. După ce a dat bani – 300 de euro – a fost respinsă inițial doar după ce a comis o greșeală gravă în timpul examenului practic, fiind nevoie de intervenția polițistului supraveghetor.
Se temea că va fi prins
În martie 2023, una dintre cursantele condamnate acum – în vârstă de 29 de ani – a fost repartizată la polițistul examinator M.V.-B., care mai examinase candidați ai instructorului denunțător, ultima dată în 25 ianuarie 2023. „Cu această ultimă ocazie, polițistul i-a reproșat instructorului faptul că a lăsat banii remiși de candidați în portiera ușii dreapta față, iar ulterior i-a solicitat numitului proprietarului școlii de șoferi să îi ia el de la instructoare. Astfel, văzând că inculpata Ș.D.G. a fost repartizată la M.V-B., instructoarea a păstrat banii primiți la ea. Înainte ca polițistul să urce în autoturism pentru a începe examenul, instructorul i-a transmis printr-un mesaj faptul că inculpata este dispusă să remită bani pentru a fi ajutată să promoveze, întrebându-l: «Poți avea grijă de ea, te rog?». Polițistul nu a răspuns, iar anterior acestei discuții s-a arătat iritat de faptul că instructoarea stătea lângă mașină, spunându-i acesteia să plece de acolo pentru că «se interpretează»”, se arată în rechizitoriu.
Banii, jumi-juma
În rechizitoriul privind darea de mită a uneia dintre cursante se arată că instructorul a făcut „jumi-juma” banii primiți de la cursanți. Acesta a primit de la un cursant suma de 300 de euro, pentru a o înmâna apoi polițistului examinator. În rechizitoriu se arată că „După ce a primit banii, în jurul orei 09:30, într-un moment în care se afla singură în autoturism, a luat cei 300 de euro, din care 150 de euro i-a învelit într-un șervețel pe care l-a pus într-un pachet pentru șervețele din celofan de culoare albastră, iar pachetul l-a așezat în portiera ușii dreapta-față a autoturismului. Diferența de 150 de euro a rămas la ea”.
A dat mită de două ori
Una dintre cele două persoane condamnate, cea care a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare, a dat mită de două ori. În ambele cazuri, femeia de 28 de ani a dat câte 300 de euro. Pe 19 octombrie 2022, aceasta a fost repartizată la polițistul S.I-T.. Înainte de a pleca în examen, instructorul l-a întrebat pe polițist dacă „Puteți s-aveți grijă de domnișoara mea?”, iar procurorii notează că „Polițistul a recepționat cu siguranță mesajul deoarece, deși nu a dat un răspuns, se afla foarte aproape de colaborator în momentul în care acesta a rostit întrebarea. Un alt indiciu care denotă că polițistul a auzit mesajul colaboratorului este faptul că pe parcursul examenului acesta i s-a adresat inculpatei folosind doar apelativul utilizat și de către colaborator, respectiv «domnișoară»”. „Domnișoara” a picat examenul, însă, după ce nu a acordat prioritate unui alt autoturism, polițistul examinator fiind nevoit să pună frână. Apoi, polițistul i-a mărturisit celei examinate că „a iertat-o” de o altă greșeală, ceea ce, deduc procurorii, „nu poate fi explicat decât prin faptul că era conștient de intenția candidatei de a remite bani”.
A mai încercat o dată
Și-a primit banii înapoi după prima încercare, fiind programată din nou pe 14 decembrie 2022. Și de data aceasta, înainte de a pleca pe traseu, instructorul l-a întrebat pe polițistul examinator dacă „Puteți avea grijă de aia de la volan?”. La fel, „Polițistul nu a răspuns și și-a continuat deplasarea către autoturism, însă în mod evident a auzit mesajul colaboratorului deoarece se afla la o distanță foarte mică de acesta”. Doar că degeaba a dat bani, dat fiind faptul că „Pe parcursul desfășurării examenului, a comis erori grave, astfel că, deși a fost dispusă să remită sume de bani pentru a fi ajutată să promoveze, erorile comise nu puteau fi trecute cu vederea și au dus la respingerea ei”.
A fost… îngăduitor
Mai exact, cea care a susținut examenul – și care a dat 300 de euro pentru a trece cu brio de „oraș” – trebuia să vireze stânga, însă nu a acordat prioritate unei mașini care circula din sens opus, iar în altă situație, în care trebuia să treacă printr-o intersecție cu verde intermitent, nu a acordat prioritate celor care aveau „verde plin”. Înainte de aceste greșeli, polițistul a dat dovadă că este… îngăduitor. „Se poate observa însă că examinatorul a avut o atitudine binevoitoare față de inculpată, încercând să facă tot ceea ce era posibil pentru a diminua șansele ca aceasta să comită vreo eroare – «Hai te rog arată-mi că știi ce ai de făcut.». Însă după ce-a de-a doua eroare evidentă, acesta și-a schimbat atitudinea și i-a cerut imediat să oprească autoturismul, deoarece era clar că nu putea trece cu vederea greșelile comise”, se arată în rechizitoriu. Femeia și-a primit banii înapoi, după ce a fost respinsă și a doua oară.
Polițiștii așteaptă
Cele două candidate au fost condamnate, însă polițiștii acuzați că au primit mită în repetate rânduri așteaptă încă „mișcarea” justiției. Ultima veste despre dosarul acestora a fost dată de DNA în 8 august 2023, când instituţia anunţa că cei patru poliţişti au calitatea suspecţi, aducându-li-se la cunoștință acuzațiile. Momentan, aceștia sunt la dispoziția Instituției Prefectului, fiind detașați la „muncă de birou” la IPJ Arad și în județul Timiș.
Trimite articolul
XVundem tigari, droguri si permise si chiar daca suntem prinsi nu patim nimica. Toti cersetorii din oras sunt ai nostri iar problemele cetateanului de rand sunt enervante ca ne opersc din combinatiile noastre.
Chiar daca suntem slugile politicienilor suntem protejati de orice fapta, chiar si daca trecem cu masina peste plozii vostri.
Nu va mai ofticati atata pe noi, saraciilor.
-
Pai daca ii dai spaga la haiduc si jurca nicolae…normal ca poti.noi astia care n am dat,n am putut vinde pana nu am platit cheta.
-
Sper ca e un Pamflet ?
-
Din nefericire aici a ajuns România sub guvernarea PNL și PSD, 35 de ani de jaf, mai votați aceste 2 partide și vom înceta a exista ca și națiune,, vom fi străini in țara noastră.
Destul, ieșiți la vot și nu mai votați aceste partide malefice.
Acestea sunt cazuri de care stim (acum). Cate sunt de care nu stim? Umbla oamenii bolanzi pe strada datorita politiei. Si eu a mai spus asta si in alte comentarii: daca ar avea permis doar cei care intr-adevar merita, numarul soferilor s-ar injumatati. Nu ar mai fi nici aglomeratie, nici atatea accidente, putem include chiar si poluarea mediului. Torul ar merge cat se poate de ok.
-
Ai Dreptate
La cat de solide par probele astea, in cele din urma, singurii condamnați din acest dosar vor fi semnatarii acordurilor de recunoastere a vinovăției, colaboratorii și investigatorii sub acoperire… pun ramașag pe asta .
Sa vina prescrierea faptelor si dupa aceia domni “politisti”vor primi si despagubiri pt.afectarea imaginii.
-
Totusi pana se prescriu faptele cred ca ar trebuii sa ii vedem cu veste fosforescente la maturat strazile, sa faca si ei ceva util macar
In toate judetele sunt de astia…..neprinsi!
Puscarie tuturor politistilor! Si la Dorian ala cu hatz, tuturor! Nesimtitii !
Va dați seama dacă instructoarea a declarat ca din 2015 asa se practica cati au obținut astfel permisul? Rușine sa le fie polițiștilor ca se comportau urat cu cei ce nu dădeau mită numai ca sa-i pice și rușine și școlilor și instructorilor care se ocupau cu aceste practici. Toată stima școlilor instructorilor și elevilor care depuneau eforturi pt.a obține permisul fără mită chiar dacă nu luau din prima ci poate din mai multe încercări.
Vand tigari la piata mica si fortuna,cune vrea am standul deschis intre orele 8 si 20
Chiar dacă vor scăpa de justiție cum spun alții pe aici prin comentarii nu vor scăpa de blestemele celor pe care i-au traumatizat atât psihic cât și financiar. Unii oameni au cheltuit timp și bani pentru a se pregăti a da examen iar când au văzut ca indiferent de pregătire erau respinși. . Le-au expirat dosarele și au abandonat visul de a deveni sofer. Mulți fiind martori în timpul examenului au văzut cât de favorizați erau alții și cât de ușor li se dădea permisul. Nu numai pe la Zabrani era moda mitei, mai erau sau poate chiar mai sunt, vorba aia unde i cerere este si oferta.
Pai de ce a acceptat atâția ani ? Din 2015 sa știe e și cum se face și sa nu faci denunț insesmna ca ți a convenit o vreme iar apoi cine știe ce s a schimbat.
Mare gunoi era Mironescu, un aroganr si increzut nui mai ajungeai la nas.