Patru proiecte de hotărâre vizând centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar (cunoscute sub acronimul CAV-uri) s-au aflat pe ordinea de zi a ultimei ședințe extraordinare a Consiliului Local Municipal. Proiectele au vizat modificarea documentațiilor tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici ai investiției finanțate prin PNRR. În principal, s-au modificat cheltuielile suport pentru realizarea investiției (în raport cu investiția de bază), respectiv Devizul general al proiectului. Dar s-a menținut valoarea totală a proiectului, în cuantum de 28.069.095,67 lei cu TVA.
Noile valori
În cazul Centrului de colectare a deșeurilor prin aport voluntar – Zona Industruială Sud, „valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici=5.285.166,71 lei cu TVA, din care C+M = 2.988.939,76 lei cu TVA”, se va citi „valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici = 6.794.949,10 lei cu TVA, din care C+M = 2.976.346,42 lei cu TVA”.
În cazul Centrului de colectare a deșeurilor prin aport voluntar – zona CET (Soseaua de centura FN), „valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici=5.543.388,59 lei cu TVA, din care C+M = 3.383.149,96 lei cu TVA” se va citi „valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici = 7.223.397,84 lei cu TVA, din care C+M = 3.370.560,74 lei cu TVA”.
În cazul Centrului de colectare a deșeurilor prin aport voluntar – Str. 6 Vânători, „valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici=5.582.854,81 lei cu TVA, din care C+M = 3.274.038,84 lei cu TVA” se va citi „valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici = 7.129.974,05 lei cu TVA, din care C+M = 3.260.985,50 lei cu TVA”.
În cazul Centrului de colectare a deșeurilor prin aport voluntar – strada Tarafului, valoarea totală a investiției indicatorilor tehnico-economici este de 6.920.774,68 lei.
Execuția
Readucerea CAV-urilor în atenția CLM a constituit prilej pentru a afla informații actualizate privind implementarea proiectului în municipiul Arad.
Așadar, potrivit reprezentanților Primăriei, „CAV-ul CET (CAV-ul numărul 1) este executat în proporție de 90%, din lucrările care țin de noi, de contractul de lucrări. Containerele vor veni prin Ministerul Mediului, achiziția fiind făcută de dânșii. CAV-ul nr. 2, care este pe Tarafului, este realizat în procent de 70%, iar CAV-ul nr. 3 de pe 6 Vânători este tot pe la 90%. CAV-ul nr. 4 din Zona Industrială Sud a avut niște probleme în sensul în care au trebuit relocate magistrale de apă, cabluri de telefonie și un cablu electric. Acolo au fost sistate lucrările pentru a se putea reloca toate aceste magistrale. Momentan este sistată lucrarea, o vom relua când ne va permite timpul.”
Termenul de finalizare a centrelor de colectare a deșeurilor prin aport voluntar este 30 septembrie 2025. „Termenul inițial a fost 30 septembrie 2024, însă a fost prelugit acest termen, cu act adițional” – au mai precizat reprezentanții municipalității.
Plăți către constructor
În ceea ce privește plățile către constructor, Primăria la va face „în momentul în care se vor debloca sumele de către minister. Plățile neeligibile se vor face mai pe la final de lucrări, momentan plătim ce este eligibil.”
La ședința comisiilor reunite, din 13 februarie, primarul Călin Bibarț a subliniat:
„Se așteaptă banii de la minister care nu are încă buget. Personal am vorbit cu ministrul Mediului. Toate documentele trimise de noi au fost verificate, sunt la plată, dar nu au încă banii. Când îi vor avea, vor fi virați către noi. Am vorbit inclusiv cu agentul economic, ultima dată în ianuarie cu ministrul, căruia i-am cerut un orizont de timp pentru a putea să-l transmit constructorului. Răspunsul a fost: «când îi avem, vi-i dăm». Să sperăm că odată cu publicarea bugetului, vor veni și banii.”
La finalul ședinței CLM, după adoptarea celor patru proiecte de hotărâre, edilul Aradului a punctat:
„În ceea ce privește centrele de colectare a deșeurilor prin aport voluntar – așa numitele CAV-uri – finanțate prin PNRR, Aradul este printre primele locuri în România la implementarea propiectului. Prin comparație, Clujul de-abia acum a semnat contractul de finanțare. Cred că acesta e și motivul pentru care ministerul s-a trezit că nu ne poate vira banii: probabil nu și-au estimat să îi aibă în buget pe final de an, că vor fi lucrările avansate. Sper măcar să se țină de cuvânt acum pentru că, altfel, evident că ne vor întârzia. Că, în momentul de față, constructorul a cheltuit din banii lui și evident că se oprește dacă nu își primește pentru cât a lucrat. Dar… și-așa a fost perioada asta din an în care vremea e cum e, sper ca măcar în zilele următoare să se deblocheze treaba. Eu voi mai avea pe subiectul acesta, personal, o discuție cu domnul ministru, să-l rog să urgenteze.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!