Poate până acum nu ați știut de această afecțiune și în consecință nu știți care sunt semnele ce preced „atacul”. Dacă ați cunoaște simptomele, secundele până la sosirea echipajului medical, cu siguranță ar face diferența. Cu cât vă dați seama mai repede, fie că suferiți un astfel de atac ori acordați primul ajutor, viața vă poate fi salvată și îndeosebi leziunile suferite în urma atacului ar fi limitate. Astăzi vom vorbi despre accidentul vascular cerebral.
Accident vascular cerebral
Am stat de vorbă cu dr. Mircea Merea, directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță Arad care ne spune explicit care sunt primele semne în cazul unui accident vascular cerebral. „Accidentul cerebrovascular acut apare de obicei la pacienți cu antecedente similare cu cele din infarctul miocardic acut. Debutul poate fi brusc sau insidios, cu senzație de amorțeală sau slăbiciune apărută la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor, în special pe o parte a corpului și este urmat de confuzie bruscă, dificultate în vorbire sau în perceperea vorbirii, tulburare de vedere, dificultate în mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonarii, durere de cap, tulburări la inghițire”, ne explică Merea. În cazul în care sunteți victimă sunați de urgență la 112. În cazul în care aveți în față o persoană, completează Merea, care suferă un accident vascular cerebral: „se va solicita ajutor medical. Daca pacientul este conștient va fi așezat fie în poziție semișezândă, fie culcat. Dacă victima este inconștientă va fi așezată în poziție laterală, pentru a preveni aspirația vomismentelor în caz că pacientul varsă”.
808 arădeni, doar în 2016
Știți câți arădeni au suferit, în cursul anului trecut, accident vascular cerebral? Conform statisticilor, echipajele medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță Arad au intervenit la 808 cazuri, adică, în medie, câte 67 pe lună, respectiv mai mult de doi arădeni în fiecare zi din 2016 au suferit de această afecțiune. Trebuie să știți că accidentul vascular cerebral se împarte în două categorii, hemoragic și ischemic. „Diagnosticul hemoragic, presupune spargerea unui vas de sânge ce înseamnă hemoragie în cutia craniană, mortalitatea fiind mai mare. Șansele de recuperare sunt mai reduse deoarece pacienții rămân cu sechele precum paralizia sau semiparalizia, ori chiar moarte cerebrală. La cele ischemice, creierul este privat de sânge și implicit de oxigen și în acest caz urmările sunt grave. Timpul de reacție, în acest caz, este esențial. Preponderent, pacienții suferă accidentul vascular cerebral ischemic”, a completat dr. Merea.
Metodă rapidă pentru salvatori
„Rugaţi pacientul să zâmbească şi observaţi dacă faţa nu e simetrică sau buza e căzută într-o parte. Rugaţi pacientul să-şi ridice ambele braţe şi observaţi dacă unul dintre ele rămâne mai jos. Rugaţi pacientul să rostească o propoziţie scurtă şi observaţi dacă are dificultăţi în vorbire sau nu îşi găseşte cuvintele. Pentru a preveni atacurile ulterioare cu potențial mortal și leziuni permanente asupra creierului, apelați urgent numărul unic 112”, se arată pe www.csid.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!