Ploi abundente şi inundaţii. Am avut parte de ele din plin în ultimele zile şi pare că nu ne vor ocoli nici în perioada următoare. Dincolo de disconfortul pe care ni-l creează, trebuie să fim atenţi şi la riscurile pe care le comportă. Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad ne recomandă să ţinem cont de câteva reguli atunci când consumăm apă şi alimente şi, deopotrivă, ne dau câteva sfaturi pentru a ne feri de ţânţari şi rozătoare.
Siguranţa apei
În timpul unei inundaţii, calitatea apei poate fi compromisă. Apa poate fi contaminată cu microorganisme (bacterii, virusuri, protozoare etc.), substanţe chimice provenite din diverse surse (de exemplu, substanţele folosite în agricultură) şi această contaminare poate cauza boală sau deces.
Iată câteva reguli generale de utilizare a apei în cursul unei inundaţii, aşa cum ne-au fost prezentate de reprezentanţii DSP Arad: „Pentru mai multă siguranţă, apa din reţea se poate consuma fiartă şi răcită – apa trebuie lăsată să se răcească singură, fără adăugarea de gheaţă. În cazul în care nu este posibilă fierberea apei, dezinfecţia chimică a apei contaminate este eficientă pentru eliminarea bacteriilor și a majorităţii viruşilor. Opţiunile pentru dezinfecţia chimică includ compuşi de clor sau iod. În zonele rurale unde apa se consideră nepotabilă, consumaţi apă îmbuteliată sau apă potabilă asigurată de către reprezentanţii autorităţilor publice. Preveniţi contaminarea apei în timpul depozitării acesteia. Folosiţi apa care este sub calitatea apei potabile numai pentru curăţare, spălarea lenjeriei şi salubritate – în acest sens se utilizează numai în combinaţie cu detergenţi.”
Siguranţa alimentelor
Alimentele pot fi contaminate în orice moment înainte de consum, inclusiv în timpul pregătirii, dacă nu sunt manipulate, pregătite și depozitate corespunzător. Siguranţa alimentară este deosebit de importantă pentru sugari, femeile însărcinate şi persoanele în vârstă, care sunt cele mai sensibile la bolile cauzate de consumul de alimente (cum ar fi toxiinfecţii alimentare, boală diareică acută, hepatite etc.).
Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiştii DSP Arad ne dau următoarele sfaturi privind siguranţa alimentară: „Spălaţi-vă în permanenţă mâinile şi spălaţi ustensilele de bucătărie. Folosiţi apa clorinată pentru prepararea alimentelor şi pentru spălarea ustensilelor. Preparaţi laptele şi hrana bebeluşului numai cu apă sigură din punct de vedere microbiologic. Atunci când calitatea apei este nesigură sau insuficientă, alăptaţi bebeluşul la sân. Separaţi alimentele neprocesate de cele gătite. Preparaţi alimentele corespunzător din punct de vedere termic. Consumaţi hrana atunci când este preparată. Păstraţi alimentele la o temperatură sigură, dacă nu au fost consumate în totalitate după preparare. Păstraţi alimentele în recipiente închise ermetic.”
Protecţie împotriva bolii
Creşterea temperaturilor în timpul sau după inundaţii şi apa rămasă sunt factori care favorizează înmulţirea ţânţarilor. Aceştia pot transmite boli infecţioase. De aceea, medicii ne recomandă: •Purtaţi îmbrăcăminte cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi şosete! •Utilizaţi substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicaţi pe părţile descoperite ale corpului. •Acoperiţi pătuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor. •Utilizaţi plase de protecţie la uşi, ferestre şi în jurul patului. •Evacuaţi apa stagnantă din curte şi/sau din diverse vase din afara locuinţei.
În timpul sau după ploi abundente și inundaţii, ar putea apărea unele boli infecţioase transmise de rozătoare. O astfel de boală este leptospiroza. De aceea, specialiştii DSP Arad ne sfătuiesc să luăm în considerare următoarele: •Controlul rozătoarelor de casă este foarte important; •Păstraţi alimentele în dulapuri şi /sau recipiente sigilate, care să nu fie la îndemâna rozătoarelor; •Asiguraţi-vă că toate intrările şi ferestrele sunt sigilate corespunzător pentru a împiedica pătrunderea rozătoarelor; •Nu lăsaţi hrana pentru animalele de companie afară; •Sigilaţi deşeurile în coşurile de gunoi. •Dacă prezentaţi semne de boală adresaţi-vă medicului!
Grupuri vulnerabile
Potrivit DSP, există anumite grupuri de populaţie sau indivizi care sunt expuşi unui risc deosebit de suferinţă ca urmare a impactului inundaţiilor asupra stării de sănătate. Grupurile de populaţii vulnerabile includ: copiii, femeile însărcinate, persoanele cu boli cronice, oameni care au nevoie de îngrijire la domiciliu, vârstnicii, persoanele cu tulburări fizice, senzoriale şi cognitive, oamenii fără adăpost, persoanele aparţinând populaţiilor vulnerabile economic, persoanele izolate social, turiştii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!