E toamnă, iar frunzele îngălbenite care cad din copaci stau mărturie. Dincolo de… poezia pe care o declanşează în sufletele celor sensibili, covoarele ruginii aşternute în anumite zone din oraş mai trebuie din când în când măturate. Dacă de zonele publice de genul parcurilor se ocupă operatorii responsabili de salubrizarea Aradului, în alte zone publice de genul celor din faţa casei sau din jurul blocului există o problemă.
Zeci de arădeni ne-au telefonat, în ultima perioadă de timp, la redacţie pentru se plânge că nu ştiu ce să facă cu frunzele uscate pe care le-au adunat în grămezi sau le-au pus în saci, aşteptând ca cei care iau gunoiul să ia şi frunzele. Din păcate, nu le-a luat nimeni, iar frunzele s-au împrăştiat la loc, zădărnicind munca oamenilor gospodari. Pe bună dreptate, aceştia ne-au întrebat de ce nu sunt luate frunzele, cine ar trebui să le ia şi ce au ei, oamenii, de făcut pentru ca acest lucru să se întâmple.
Variante de răspuns
Am adresat, la rândul nostru, aceste întrebări, Primăriei Arad. Ni s-a spus că „echipele edilitare au strâns deşeurile de acest gen în cadrul campaniei de curățenie de toamnă”. Dar, desigur, frunzele au continuat să cadă din copaci şi după ce echipele edilitare au plecat din cartiere. Iar cetăţenii responsabili au continuat să întreţină curăţenia pe spaţiul din proximitatea zonei în care locuiesc. Ce-i de făcut, aşadar, cu frunzele uscate?
Primăria ne-a informat că, în ceea ce-i priveşte pe arădenii care locuiesc la case, lucrurile par destul de simple, în sensul că Retim ar trebui să le pună la dispoziţie pubele maro, special destinate deşeurilor biodegradabile (din categoria cărora fac parte frunzele). Şi desigur, ar trebui să şi colecteze aceste deşeuri. Dacă lucrurile nu stau aşa, vă reamintim numărul de telefon la care trebuie să sunaţi pentru a cere explicaţii: 0257-707000.
În ceea ce-i priveşte pe arădenii care locuiesc la blocuri, Primăria precizează că spaţiul verde din proximitatea acestora se află în administrarea asociaţiilor de proprietari. Bravo celor care mătură şi adună frunzele uscate! Dar, dacă locatarii vor să şi scape de ele, atunci n-au decât să plătească pentru asta! Cui? N-au decât să se intereseze, fie la operatorul de salubrizare stradală (Salubritate Deva), fie la operatorul de salubrizare menajeră (Retim), fie la ASA Ecologic (FCC Environment Romania SRL)…
Citiți principiile noastre de moderare aici!