Atenţionarea vine dinspre Direcţia de Sănătate Publică Arad care precizează că „în România, începând cu luna mai a anului 2016 și până în prezent, au fost confirmate 25 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, ceea ce reprezintă o creștere de 4 ori față de aceeași perioadă a anului 2015, din care 2 decese”. Dintre cele 25 de cazuri, 12 s-au înregistrat la grupa de vârstă cuprinsă între 70 şi 79 de ani, câte 4 cazuri fiecare pentru grupele de vârstă cuprinsă între 60-69 ani și peste 80 ani,
3 cazuri pentru grupa de vârsta cuprinsă între 40-49 ani şi câte 1 caz fiecare pentru grupele de vârsta cuprinse între 20-29 ani și 50-59 ani. Cazurile de mai sus de infecţie cu virsului West Nile au fost înregistrate în București, Brăila, Dolj, Galați, Giugiu, Ialomița, Iași, Mureș, Olt, Prahova.
„În judeţul Arad nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile, dar sunt necesare aplicarea măsurilor de prevenire a acestei infecţiei”, au transmis reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad. Aceştia au punctat faptul că „la nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane”.
La nivel individual, fiecare cetăţean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin „evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori, când ţânţarii sunt mai activi, prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental), împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în locuinţă (prin montarea de site la ferestre, uşi) şi prin desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor)”. În ceea ce-i priveşte pe proprietarii de animale, reprezentanţii DSP Arad atrag atenţia că aceştia trebuie „să schimbe des apa din vasele pentru adăpatul animalelor, evitându-se stagnarea acesteia”.
Virusul West Nile infectează în principal păsările, dar este cunoscut că infectează și oameni, cai, câini, pisici, lilieci, veverițe, sconcși și iepuri domestici. Principala cale de infecție la om este prin mușcătura unui țânțar infectat. Aproximativ 90% din persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă niciun simptom. Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor. Primul este o infecție asimptomatică, al doilea este un sindrom de febră ușoară numit febră West Nile, iar cel de-al treilea este meningita sau encefalita West Nile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!