Distanța dintre Arad și Sibiu este de aproximativ trei sute de kilometri. Când vine vorba despre filarmonicile din cele două orașe, însă, această distanță pare să se transforme din kilometri în ani-lumină. Observând totala inactivitate a Filarmonicii Arad după momentul în care angajații erau chemați la Palatul Cultural, chiar dacă nu mai ofereau concerte publicului și, totodată, observând intensa activitate în mediul online a Filarmonicii de Stat Sibiu, am încercat să comparăm cele două situații, prezentând și modul în care, într-o perioadă atât de grea pentru artele spectacolului cum este cea pe care o parcurgem cu toții, poți ține în viață o instituție culturală.
Începem, desigur, cu exemplul pozitiv. Încă de la începutul stării de urgență, colectivul filarmonicii sibiene a căutat soluții pentru a-și muta activitatea în online. Consultantul artistic i-a convins pe muzicieni să fie dezinhibați în producțiile destinate online-ului, au programat concertele ce sunt transmise pe internet, responsabilii pentru comunicare și-au mutat și ei activitatea în online, Filarmonica Sibiu fiind prezentă cu câte 2-3-4 postări zilnic, fie pe pagina de Facebook, fie pe site, iar artiștii își fac treaba de acasă. Se filmează ținând lecții educative, despre cum se asamblează și cum funcționează instrumentele sau cântând, filmulețele ajungând pe urmă la public tot prin intermediul Facebook-ului.
Se pare că cei de la Sibiu au înțeles cum poți ține o instituție culturală pe linia de plutire în astfel de momente grele: expoziții foto online, concerte transmise pe pagina de Facebook sau pe site-ul instituției, un program bine conturat al acestor concerte, mesaje din partea unor colaboratori din toată lumea ai Filarmonicii, concursuri, filmulețe cu muzicienii instituției cântând în locuințele proprii și…un nou brand: „Filarmonica de Stat acasă la Sibiu”.
300 de mii de „beneficiari”
„A fost lansată Stagiunea Online pe site-ul propriu și pe pagina de facebook a instituției, activitate care a presupus difuzarea în mediul online a unor înregistrări a celor mai reprezentative concerte din anii precedenți, dar și a unor producții muzicale realizate de către muzicieni în această perioadă, la domiciliul fiecăruia. Totodată, am intensificat lucrul la realizarea unei aplicații a Filarmonicii, care va permite publicului să fie în contact direct și facil cu noi, atât în această perioadă, dar mai ales atunci când lucrurile vor reîncepe să intre în normalitate. Pentru că oferta noastră culturală s-a mutat în mediul digital, am asistat la un transfer al consumului cultural din offline în online. Atât site-ul, cât mai ales pagina de facebook au înregistrat creșteri de audiență care au mers până la peste 300.000 de ”beneficiari” ai produselor noastre culturale”, scrie dirijorul Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu, într-un scurt „bilanț” al activității instituției.
Nu doar pe internet au activitate cei de la Sibiu, ci și la Radio, pentru a putea ajunge și la segmentul de public care nu folosește internetul. Conform aceluiași „bilanț”, angajații Filarmonicii din Sibiu au, acum, activitate de tip „telemuncă”.
La Arad, ne „cântă” liniștea
Ne-am „clătit ochii” pe pagina de Facebook a Filarmonicii de Stat din Sibiu, însă acum suntem nevoiți să aplecăm urechea și spre Filarmonica Arad. Aici, liniștea „cântă” și pe site-ul instituției, și pe pagina de Facebook a acesteia. Pe filarmonicaarad.ro, site-ul oficial al instituției culturale, suntem întâmpinați de un „Anunț de interes public”, prin care suntem informați că începând cu 12 martie, toate evenimentele sun suspendate, iar biletele achiziționate rămân valabile pentru data la care vor fi reprogramate concertele. Mai jos, a rămas publicat programul filarmonicii pentru luna martie. Întorcându-ne pe Facebook, pe pagina Filarmonica Arad, vedem același mesaj care este și pe site. Pe lângă acesta, o altă postare – cea mai recentă, de pe 31 martie 2020”, transmite „Drum lin spre stele…maestre și drag coleg Gheorghe Flueraș!”. Acest mesaj este ultimul publicat de Filarmonica Arad pe pagina sa de Facebook, astfel că legătura dintre public și filarmonică este, practic, inexistentă la Arad. Despre concerte difuzate online, concursuri cu tematică muzicală, povești despre muzică și instrumente, nici nu poate fi vorba. Pentru Arad, astfel de activități par de domeniul științifico-fantastic.
Cultura, în șomaj tehnic
Spre deosebire de Sibiu, care începând cu 20 martie și-a trimis angajații acasă, urmând să-și continue activitatea în regim de telemuncă, la Arad, lucrurile au stat puțin diferit. Deși activitatea cu publicul s-a încheiat pe 12 martie, la finalul lunii artiștii încă mergeau la Palatul Cultural pentru a…repeta. Am publicat, la finalul lunii trecute, un material în care prezentam situația absurdă în care se aflau angajații Filarmonicii – repetau pentru concerte care cine știe când vor avea loc. Doru Orban, managerul instituției, spunea atunci că se caută respectarea „întocmai” a legilor. La câteva zile după publicarea articolului, angajații au fost trimiși în șomaj tehnic, același lucru întâmplându-se și în celelalte câteva instituții culturale din Arad.
Trimite articolul
XDin pacate problemele sunt mult ma serioase si mai adanci ,atat la Filarmonica cat si La Teatru.
Foarte bun text! Bravo Eugen!
Intodeauna calul seamana cu stapanul. Daca stapanul e lenes si murdar, asa va arata si calul. In cazul Aradului exemple sunt multe. Tragediile din spitalele aradene au scris cu vieti omenesti incompetenta ajunsa la nivel de regula. Aradul este pe un nefericit loc trei in tara la numarul de decese. Cu toate schimbarile facute in conducerea spitalelor situatia nu este mai buna.
In contextul actual ultimul gand al conducatorilor este cultura. Preocupareea Consiliului Local a fost sa transforme institutia din una” nationala” , intr-o institutie “de interes local”. Odata cu “restaurarea” cladirii au fost sterse vechile picturi si inlocuite cu diverse steaguri ale altor tari si asta pe banii aradenilor. O alta preocupare a CLM este si mentinerea actualei conduceri care pana acum s-a evidentiat doar prin incompetenta si abuzuri. Recent managerul a pierdut definitiv un proces in care prejudiciile au fost de aproximativ 20000 de lei. Cu asa conducatori nici institutiile din subordine nu pot fi altfel.
Distanță de ani lumina este și între primăria Aradului cu ea a Sibiului! Rușine celui care a scris articolul! Zilele viitoare o sa va mușcați limba ca ati scris numa niște răutăți! Stay tuned dacă știți ce înseamnă asta!
Domnul care a scris articolul,trebuia sa se uite la Timișoara,care au luat salariul intreg și nici nu au făcut nimic.Dar răutatea fiind mare,scriem sa ne atacăm aradenii noștri,din lipsă de activitate
De ce este prost pusa problema?
CONFUNDATI ACTUL ARTISTIC (MUZICA) cu promovarea unei imagini pe Facebook.
Draga domnule autor:cand ati fost ultima oara la un concert al filarmonicii din Sibiu? Dar la cea din Arad?
Scopul unei Filarmonici este de a oferi cetatenilor muzica culta. Incercarile lamentabile ale unora de a oferi activitate lipsita de calitate dar online nu inseamna muzica.
Nu vreau sa apar conducerea filarmonicii din Arad. Cum zicea Celibidache ” toti aveti o vina”
Dar va rog faceti diiferenta intre PR si muzica.
Oricate postari ar face de ex. Filarmonica din Berlin, valoarea muzicala a unei inregistrari cu 50 de instrumentisti filmati de acasa este doar una emotionala nicidecum muzicala.
As mai zice dar ma tem ca e in van……
La Filarmonica din Timișoara nu se dă salariul integral! Cei de la Guvern au spus că nu este de actualitate tăierea salariilor! Totuși, excesul de zel la unii manageri este caracteristică primordială, atât știu să facă. Managerii din zilele noastre (nu chiar toți) taie de la angajați în loc să facă rost de bani! Desigur, ei tot câștigă în plus obligând să se cânte pe gratis concerte extra făcute prin ONG-uri, cu contracte pe care instrumentiștii nu le văd!
Draga domn care ai scris acest articol…cu parere de rau iti spun ca ceea ce se vede din exterior la Filarmonica Sibiu, nu e deloc ceea ce se intampla in realitate.. Stiti vorba aceea, “Afara e vopsit frumos gardul, iar inauntru Leopardul”… cam asta e situatia la Sibiu..va spune un angajat al Filarmonicii din Sibiu. Si dumneavoastra il cunoasteti pe manager de a aparut acest articol? Ca in ultima perioada a cam “comandat” articole de acest fel!
Artistii de la Filarmonica Sibiu au avut munca la domiciliu, dupa care au fost in CONCEDIU DE ODIHNA prin decizie UNILATERALA A MENAJERULUI!!! Ar fi bine sa nu mai scrieti minciuni comandate probabil de MANAGERUL DE LA SIBIU!