ARAD. Inundaţiile din zona Almaş-Dieci, provocate de Crişul Alb, distrug sistematic drumul judeţean care leagă cele două localităţi. An de an, revărsările de ape produc pagube atât pe terenurile agricole ale oamenilor din zonă, cât şi pe drumul dintre cele două localităţi. În acest sens, Consiliul Judeţean Arad, prin preşedintele Iustin Cionca, a solicitat o întrevedere cu reprezentaţii Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, pentru identificarea unor soluţii care să prevină inundaţiile.
„La fiecare ploaie puternică drumul județean Almaș-Dieci este inundat și, pe unele porțiuni, se distruge. În anul 2016, drumul s-a surpat pe o porțiune de 42 de metri, iar în anii următori daunele s-au repetat. Cauza a reprezentat-o erodarea terenului produsă de Crișul Alb. Stăm cu emoții la fiecare ploaie, dacă drumul se surpă sau nu. Și agricultorii suferă, pentru că inundațiile sunt frecvente. Acesta este motivul pentru care am cerut intervenția Administrației Bazinale de Apă Crișuri, să nu mai venim cu soluții de moment, ci să facem ce trebuie pentru rezolvarea problemei pe termen lung”, a declarat Iustin Cionca.
Se caută rezolvări
Potrivit celor din Consiliul Judeţean, în zona cu probleme, cursul Crişului Alb este foarte meandrat pe o lungime de aproximativ opt kilometri, creând mai multe bucle. Specialiştii susţin că actuala albie nu are capacitatea de captare a debitelor mari, survenite în urma ploilor torenţiale. Drept urmare, drumul judeţean devine deversor al râului. O altă problemă ar fi podul dintre Almaş şi Dieci, aflat chiar pe drumul judeţean care este inundat frecvent, pod care strangulează cursul apei.
“O deschidere mai mare a podului ar putea fi o soluție, dar este necesar un studiu de scurgere hidraulică în vecinătatea podului, în amonte și în aval, pentru o diagnoză exactă. De asemenea, curățarea albiei minore, defrișarea și curățarea vegetației și o lărgire a albiei pe malul stâng au fost luate în discuție”, spun reprezentanţii CJA.
Iar, pentru a se asigura că problema inundaţiilor va fi remediată cât mai repede, instituţia va demara procedurile necesare pentru studiile propuse de specialiști.
“Este, însă, nevoie de o colaborare instituțională, cu primăriile din zonă și chiar cu Guvernul, pentru finanțarea tuturor lucrărilor pe care regularizarea Crișului Alb le implică”, mai spun cei de la Consiliul Judeţean.
Trimite articolul
XUn baraj (și hidrocentrala)pt regularizarea debitelor ar fi soluția.