ARAD. Județul nostru se află pe locul 8 la nivel de țară în ceea ce privește numărul de teste efectuate în decurs de 24 de ore. Peste 800 de teste recoltate zilnic înseamnă peste 800 de persoane care așteaptă cu sufletul la gură sms-ul sau telefonul de la Direcția de Sănătate Publică, prin care să li se comunice rezultatul testului Covid. Pentru angajații DSP Arad, volumul de muncă este copleșitor, iar la suprasolicitarea personalului se mai adaugă datele personale incomplete, fapt care generează erori umane, dar și timpi mai mari de răspuns.
Cauzele erorilor
Este de notorietate cazul întâmplat la Sibiu, unde angajații DSP au sunat să se intereseze de starea unui pacient pozitiv, dar acesta decedase deja. Au mai fost cazuri în care persoane care nici nu-și făcuseră testul, au primit prin sms informații privind testul Covid. De ce se întâmplă aceste lucruri ne spune directorul DSP Arad, dr. Horea Timiș, care, de altfel, estimează că în jur de cinci procente din datele transmise reprezintă erori: „Dacă, de exemplu, în timpul anchetei epidemiologice, care se face telefonic, se comunică greșit numărul de telefon sau nu este scris corect la prelevarea probelor, acesta este introdus greșit în soft, care va trimite sms-ul de comunicare a rezultatelor testului către o altă persoană. Am avut un astfel de caz în care un copil a fost confirmat pozitiv, ca să aflăm, pe urmă, de la părinții acestuia, că nici nu se prelevaseră probe pentru testarea lui. Dacă avem un CNP incorect, pacientul poate fi asociat unui alt medic de familie și se poate trezi altcineva cu decizia de izolare/carantinare.”
Alte situații în care pot apărea erori sunt legate și de necomunicarea domiciliului, dacă acesta diferă de cel din buletin. Într-o astfel de situație, cei de la poliție sunt puși degeaba pe drumuri, pentru că nu pot identifica persoana, la adresa furnizată de către DSP. Cei care nu răspund la telefon când sunt sunați pentru efectuarea anchetei epidemiologice, sunt considerați pacienți pierduți. În cazul celor care sunt pozitivi și se află la ATI, în imposibilitatea de a răspunde la telefon, se pierde stabilirea contacților direcți.
Muncă de detectiv
„Aici mai trebuie adăugat și faptul că se folosesc mai multe sisteme informatice, începând cu medicul de familie, sistemul de la fiecare laborator care procesează datele, sistemul de la DSP, evidența populației și sistemul Corona Forms – al Ministerului Sănătății. Practic transferul de date între aceste sisteme poate să ducă, de asemenea, la erori. Faptul că lucrăm și cu personal necalificat – cum sunt studenții voluntari de la facultatea de medicină – este un alt factor care influențează calitatea muncii. Practic, cantitatea mare de date procesate și volumul per unitate de timp face ca fiecare DSP să aibă un anumit grad de eroare, fapt care se răsfrânge asupra pacienților, care ori nu primesc la timp date, ori primesc informații greșite, ori nu se finalizează ancheta epidemiologică, ori nu primesc concediile medicale pentru că nu se emite decizia”, explică Horea Timiș.
Nu de puține ori, persoanele angrenate în această activitate, din dorința de a-i ajuta pe oameni, sunt nevoite să facă pe detectivii, pentru a putea comunica, totuși, informațiile către pacienți. Astfel că la volumul mare de muncă, se mai adaugă alte telefoane – la medicii de familie, evidența populației sau înapoi la laboratoare – pentru ca mesajul să ajungă, în cele din urmă, la cel vizat. Și ca tabloul să fie complet, nu de puține ori, de la capătul celălalt al telefonului curg înjurăturile și amenințările la adresa celor care sună pentru a comunica rezultatul testului sau pentru a duce la bun sfârșit ancheta epidemiologică.
Teste cu rezultate contradictorii
Un alt subiect controversat îl reprezintă rezultatele contradictorii furnizate la mică distanță de timp, de către două RT-PCR-uri diferite. Au existat cazuri în care primul test al unui pacient a ieșit pozitiv, ca după 24 de ore, la un al doilea test, rezultatul să fie negativ.
Care este explicația? Ne detaliază directorul DSP Arad: ”Faptul că unii pacienți își fac un test care iese pozitiv și se retestează la alte laboratoare, de unde testul vine negativ se interpretează astfel: orice buletin pozitiv, indiferent de câte teste negative se fac, este considerat un pacient pozitiv. O probă pozitivă dată de RT-PCR înseamnă că echipamentul a detectat o fracțiune de ARN Covid. Un test negativ poate să fie ori o greșeală de recoltare sau faptul că RT PCR amplifică materialul genetic al unui alt virus. Rezultatul negativ, după o confirmare a infecției, mai poate fi influențat de faptul că pacienții utilizează, între timp, diferite medicamente de uz oral gen strepsils, faringosept, care inhibă virusul sau consumă băuturi alcoolice sau își fac igiena orală. De asemenea, cantitatea de ARN la al doilea test poate fi sub limita de detecție și amplificare a echipamentului.”
Primul test pozitiv primează
Dr. Timiș precizează, însă, că șansele ca un test pozitiv să fie fals pozitiv sunt extrem de mici: „Nu este exclusă o contaminare a probei, dar șansele sunt infime, pentru că în laborator se observă că toate probele au aceeași lungime de undă și ele se anulează. Se mai poate ca echipamentul să amplifice o secțiune de virus specifică beta coronavirsurilor, fără să fie amplificată și secțiunea specifică SARS-CoV2, iar aceasta depinde de tipul și sensibilitatea echipamentelor. În concluzie, testul pozitiv are șanse minime să fie un fals pozitiv, în schimb, testul negativ are șanse infinit mai mari să nu fie corect. Prin urmare, dacă primul test este pozitiv, pacientul va fi tratat conform metodologiei Covid și este considerat pozitiv pentru o perioadă de 14 zile. Nu recomandăm să se mai facă imediat un al doilea test din proprie inițiativă, pentru că ar fi o risipă de bani. Testul se repetă doar la indicațiile medicului specialist.”
sorina.ambruș@informmedia.ro
Trimite articolul
XPe scurt…. daca mergi manga sa iti faci testul, desi esti pozitiv, poti sa iesi negativ la testare. Apoi, incompetentii care fac testele nu sunt in stare sa verifice CNP/nr de telefon cu pacientul, ne trezim ca suntem pozitivi chiar daca nu ne-am facut testul. Daca politia locala era politie adevarata nu ar fi pusa pe drumuri, ci ar verifica corectitudinea informatiilor intr-o baza de date: se numeste evidenta populatiei. Dar… politia locala nu e politie adevarata. In concluzie, oameni fara probleme se pot trezi cu probleme din cauza unor erori a unora platiti gras de noi toti. 10gura de gunoi.
-
ca bine zici numai ca daca te gaseste pozitiv te trezesti carat cu izoleta sau inchis in vreo camera la spital fara nici o legatura cu familia. Poate numai atunci cand vin ai tai
sa te ia si sa te duca la…..
Nasol nasol…. de tot ! -
horea timis un saltimbanc un clown puspe politic asta nu stie cum il cheamabine ma faceti sa rad
In sfarsit cateva precizari necesare. Daca erau facute mai de mult, se spulberau multe dintre suspiciunile oamenilor.
-
Asta daca il crezi pe “competentul” Horia Timis sau pe alti promotori ai panicii mondiale si nu pe laureatul Nobel inventator al testarii RT-PCR care are alta parere… dar cine o mai fi si ala comparat cu “specialistii” din ziua de azi ?
-
Hai respiră pe un tronson in Grădiște fără mască și te așteptăm cu drag sa vezi panică mondială.
-
Mare prost esti
-
Doar nu ai vrea sa te creada pe tine 🙂
-
Voi astia trei inteligenti spalati pe creier, nu pe mine trebuie sa ma credeti ci pe cel care a inventat testul, sau si ca el e mai destept Timis sau altii https://www.facebook.com/168212409904943/videos/806046996914755/ posibil sa fie mai greu de inteles cu IQ din doua cifre
-
Poftim inteligenta la absolventul de Facebook si YouTube. Ai vazut sectiuni dintr-un video din care n-ai inteles nimic, ai ramas doar cu titlul manipulator, iar acum vii sa behai prostii aici. Te faci de ras amice.
-
cand mai multi iti spun ca esti beat , te duci si te culci 🙂
-
@VVV. Ia vino si cu argumente ca eu am postat doar o sectiune scurta si tradusa care ar trebui sa fie relevanta chiar si acefalilor ca tine si @Gemi dar se pare ca m-am inselat. De ras numai voi puteti sa va faceti ca stiti doar sa atacati la persoana fara argumente stiintifice. Mai cititi articole scrise chiar de Kary B. Mullis(sunt destule chiar format PDF) daca va intereseaza si altceva decat sa puneti botul la ce spune dr docent in microbiologie moleulara H. Timis numit politic
-
Te intreb la modul cel mai serios posibil ! are rost sa ti mananci nervii cu acesti mici ,, arieli ,, ??? tu nu observi ca astia vorbesc fara de ei ??? tu nu observi ca specimenele astea sunt atat de spalati pe creier incat si clorul e invidios pe ei ? lasa i in ignoranta lor si treci peste , asemenea limbrici nu merita bagati in seama
-
-
-
Referitor la uzul să pentru alte virusuri: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC427877/
-
Referitor la uzul mai larg în diagnosticul medical : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3768498/
-
-
Si care-i oncluzia ta dupa ce ai sapat atat sa cauti articole in favoarea PCR? Ca H. Timis are dreptate cand spune: “…șansele ca un test pozitiv să fie fals pozitiv sunt extrem de mici” ? ca asta era discutia aici nu ca nu ar detecta covid si asta nu reiese din niciunul din articolele relevate si nici nu-mi zdruncina increderea in ce spune inventatorul metodei.
-
Concluzia mea e că degeaba cugeti dacă cugetarea e defectuoasă. Și cu acest comentariu ai confirmat ipoteza. Numai bine & multă sănătate.
-
-
-
Din putul gandirii : “În concluzie, testul pozitiv are șanse minime să fie un fals pozitiv, în schimb, testul negativ are șanse infinit mai mari să nu fie corect. Prin urmare, dacă primul test este pozitiv, pacientul va fi tratat conform metodologiei Covid și este considerat pozitiv pentru o perioadă de 14 zile” In concluzie intreb si eu atunci de ce nu externeaza dupa 14 zile pacientii care de zile intregi nu mai au nici un fel de simptome pana nu le iese un test negativ? Am prieten care se simtea bine dupa 5 zile de la internare si a trebuit sa stea in spital 24 de zile pana i-a iesit un test negativ(cheltuieli 21.000 lei pe factura), adica asta nu a fost considerat vindecat ci s-au bazat doar pe acele prezumtive teste fals negative ? Ma lesi ?
-
Păi tocmai aici este interesul – să-l ții pe om în spital cât mai mult în spital ca să se îngroașe nota de plată (oricum nejustificată, dar nu interesează pe nimeni asta că doar și buzunarele unora și visteria partidului trebuie umplute). Se fură în draci acum și nimeni nu vede asta
-
Mama mama ce de interese mari la mijloc. Daca as avea 1 leu pentru fiecare “interes” descoperit de catre detectivi de tastatura ca voi am mai construi un spital in Arad.
-
VVV – tu ești probabil vreuna din căpușele care trăiesc bine și se înfruptă la greu din banul public pe vreme de Covid. Cum poți să justifici note de plată de 2-3000 de euro pentru o săptămână de stat în spital cu 3-4 pastile pe zi ? Că majoritatea așa sunt, nu sunt la ATI să fie nevoie de intubare, etc. Și nici acolo nu se justifică asemenea prețuri. Dar, vouă vi se pare normal să cumpărați de exemplu o cutie de măști, și alea neconforme și de calitate proastă cu prețul de 10 ori mai ridicat față de cel normal. Pentru aia sunt notele de plată așa de ridicate la cei externați din spital. Și pentru multe altele asemenea.
-
-
-
Pentru că sunt două spețe diferite. Timiș vorbește despre testarea inițială când recoltarea face ca sensibilitatea să fie de doar 65-70 %. Dumneata vorbești de cazul în care e necesar să reinserezi social o persoană pozitivă deci faci tot posibilul să nu propagi infecția.
-
Atunci cum se face ca dupa ce am fost contact direct cu cel amintit mai sus care a ajuns in spital, de la DSP mi s-a spus sa stau acasa 14 zile(ceea ce am si facut) si sa sun medicul de familie daca am simptome(ceea ce n-a fost cazul) dar nu a venit nimeni sa ma testeze.
-
Era bine dacă aceste clarificări veneau la începutul pandemie. Multumim Aradon! Explicațiile sunt pertinente și corecte. Am înțeles in sfârșit.
L-aș întreba pe domnul doctor, referitor la ce ne-a spus precum că: ”Rezultatul negativ, după o confirmare a infecției, mai poate fi influențat de faptul că pacienții utilizează, între timp, diferite medicamente de uz oral gen strepsils, faringosept, care inhibă virusul sau consumă băuturi alcoolice sau își fac igiena orală” – dacă domnul doctor de la ATI Neamț, cu arsuri pe 70% din corp, transferat în Belgia, a fost în stare de vreuna din acțiunile menționate ? Adică – să consume băuturi alcoolice, să ia strepsils, faringosept sau dacă s-a spălat pe dinți ? Înclin să cred că nu a făcut niciuna dintre aceste activități.
De ce întreb ? Pentru că testul PCR făcut acestui medic-erou la Spitalul Floreasca a ieșit pozitiv la Covid19. Testul făcut în Belgia l-a dat drept negativ. Care o fi adevărat ?
Și încă ceva, domnul doctor Timiș ne spune că testele sunt extrem de precise – da am văzut și în acest caz cum testul din România a fost contrazis de testul din Belgia. Pe de altă parte mai multe persoane avizate din domeniu dau ca marjă de eroare un procent de 30%. Așadar aceste teste nu sunt extrem de precise – iar exemplul cel mai elocvent este că belgienii v-a dat peste nas cu testul vostru.
-
👍👍👍 Foarte bine punctat , Felicitari !
Fetițo timișană, voi pnl-ul sunteți virusul ucugaș, covidul e mic copil nevinocat !!!!!!!!!
Timis asta habar nu are pe ce lume traieste . Voi credeti ca PCR -ul se face asa ca si ghicitul in carti ?
-
Spune-ne tu Dr. Tumele din vastele tale cunostinte si studii, cum se face PCR-ul?
-
Ma scuzati ca intervin ,PCR-ul se face cam asa:
-incepi cu soimii patriei
-mai apoi promovezi ca pionier (se primeste si cravata)
-la liceu te specializezi ca tanar UTC-ist
-si intr-un final ,dupa grele lupte ajungi membru de partid!!!
Uraaa ,PCR-ul e gata.
Am glumit putin ca e prea mult stres si nervi pe aici.
-
stiu un caz in care cneva din Bucuresti si-a facut 3 teste in aceeasi zi sa fie sigur 2 au fost negative unul pozitiv.
Daca il avea numai pe cel pozitiv si se interna ce se putea intampla oare?
Vai de noi….. cu asa un sistem sanitar
In conferinta de aseara presedintele Romaniei a zis ca ” Dl ministru Tataru nu RUMEGA destul…..” Are dreptate. Ora e acest ministru intra in categoria rumegatoarelor ? sau…..
Intreb asa din curiozitate.
-
Sistemul sanitare e reprezentativ pentru societate , cum ai vrea sa fie sistemul medical intr-o societate in care 50% din indivizi nu cred in existent unui virus dovedita de specialist , si prefera sa creada pe Gigi de la brutarie , baba Dochia din colt sau fane spoitoru
Doar nu credeai ca sistemul sanitar e tare , pe ce baza ?
Poate ne spune D-l Horea cum dracu dupa 8 zile de la ancheta nu s-au emis decizii de carantina pt cei din familie confirmata. Eu sunt contact direct in familie autocarantinat fara decizie…. deci pot iesii pe strada.. cine raspunde pt aceste mizerii. Stau inchis ca am educatie…dar altii… ies ca nimeni nu le-a interzis…usor sa te plangi si sa dai vina pe altii. Mare destept……dom Horea….!!!
-
Ba da prost esti, nu poti sa iesi ca te cauta politia esti in baza de date…. hârtiile vin dar de iesit nu poti. Habar nu ai stai jos…4.
-
Proasta e mata a venit politia si nu sunt pe liste. Cretino. Sper sa ajungi tu pe liste vaco.
-
Oare acest domn ministru precum si dl Arafat s-au gândit ce face un om pozitiv / pe bune sau nu/ si izolat la domiciliul dacă nu are rude? Cine ii aduce o mâncare o sticlă de apă un medicament etc in timpul izolării că vecinii se feresc probabil sa meargă la el de frică .să nu se infecteze cumva….
Să nu mai spun ce face izolatul , in cauză dacă e in termenul de plată a utilităților ( telefon cablu gaz curent etc ) Că riscă să ii fie suspendate. Dar cred că pt cei decidenti astea nu mai contează. Trăim in Romania !
“Rezultatul negativ, după o confirmare a infecției, mai poate fi influențat de faptul că pacienții utilizează, între timp, diferite medicamente de uz oral gen strepsils, faringosept, care inhibă virusul sau consumă băuturi alcoolice sau își fac igiena orală. De asemenea, cantitatea de ARN la al doilea test poate fi sub limita de detecție și amplificare a echipamentului.”
Da, fix. Deci faringoseptul si strepsils ar inhiba virusul. Pai de ce nu fac parte din tratamentele oficiale ??
Se stie ca testele PCR dau mai degraba un fals pozitiv decat un fals negativ. Dar cum si-ar justifica ei munca daca nu i-ar “captura” pe toti pozitivii in sistem?
-
care este solutia ta , sau alternative la testele PCR ?
-
Alternativa e test rapid antigen imunocromatografic. S-a dovedit eficient si cu rata mai mica de eroare ca RT-PCR la cei care l-au folosit extensiv. Dar de unde sa stii tu chestii de astea ca te rezumi doar sa faci glumite nesarate
-
Deocamdata testele rapide folosite au rata de eroare mult mai mare decat RT-PCR , orice test pozitiv rapid trebuie comfirmat cu un RT-PCR , nu stiu ce surse de informare ai dar este departe rau de adevar . Poate astea noi de se lucreaza la ele vor avea rata mai mica de eroare dar deocamdata nu sunt disponibile pe scara larga
-
Arata-mi prima data sursa ta de informare unde scrie ca trebuie confirmate alea antigen cu PCR si apoi iti arat eu cum sta treaba.
-
@Gemi, de unde deduci tu ca au rata de eroare mult mai mare, în comparație cu pcr ul, sau faptul că sunt mult mai ieftine contribuie la această ” eroare “? Sau pur si simplu faptul că sunt mult mai ok si nu dau numărul de infectati pe care l doresc ei?
-
-
O cercetare care compara cele două metode de testare, sau mai exact un test RT-PCR cu un kit de testare rapidă (antigen) :https://www.clinicalmicrobiologyandinfection.com/article/S1198-743X(20)30697-2/fulltext
-
Fiabilitatea unui test RT-PCR și antigen nu ține doar de metodologie, ci și de calitatea produsului. E util să nu generalizam, ci să analizam întâi datele existente în cercetarea clinică
-
-
Luați măsuri si pentru aceia care poarta masca numai pe gura nu si pe nas. Altfel nu mai oprim pandemia
Timiș demisia . Ești un falkonist de joasă speță. Mincinos și incapabil. Demisia împreună cu porcul Stoian pentru proasta gestionare a crizei covid in județ.
👍👍👍 Foarte bine punctat , Felicitari !
Testele PCR au nume predestinat (partidul comunist român) rezultatele le face securitatea nu aparatul pi_si_ar
ATENTIE ! CITITI CE A POSTAT M A R I A !
Baravo ! felicitari Maria !