ARAD. Monopolul furnizării de gaze naturale a fost eliminat, acum piața gazelor naturale fiind una liberalizată. Totuși, consumatorii nu s-au înghesuit să își schimbe contractele sau să negocieze oferte mai bune cu actualul furnizor, iar dacă nu o vor face contractul le va fi prelungit unilateral.
Comparator de prețuri
Care sunt cele mai bune oferte de gaze naturale pentru fiecare consumator? Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a actualizat o aplicaţie web unde consumatorii pot compara ofertele furnizorilor de gaze naturale. Aplicația poate fi accesată la adresa – https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn. Fiecare consumator va introduce anumite date necesare calculării ofertelor de preț, precum – tipul de client, modalitatea de racordare, categoria de consum anual, tipul prețului unitar de furnizare. Pe lângă aceste informații se mai cere și furnizarea datelor privind județul și localitatea locului de consum, iar dacă se dorește se pot procesa chiar și date suplimentare cum ar fi frecvența emiterii facturii, durata contractului sau garanțiile.
Solicitantul ofertelor va avea astfel acces în mod direct la informaţii privind documentele necesare încheierii contractelor de furnizare a gazelor naturale și va putea vizualiza sau descărca modelul de contract de furnizare sau documentele necesare încheierii contractelor.
Oferte și furnizori
„Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piaţa cu amănuntul de gaze naturale, această activitate nefiind limitată la o anumită zonă geografică”, transmit reprezentanții ANRE. Autoritatea mai explică și că în vederea luării unei decizii privind alegerea furnizorului de gaze naturale se recomandă clienților casnici „să analizeze atât oferta de preț, cât și condițiile asociate prețului de furnizare a gazelor naturale din oferta furnizorului, care pot fi diferite de la un furnizor la altul (termenul de plată al facturii, modalitatea de plată, frecvența emiterii facturii, modalitatea de transmitere a facturii, modalitatea de transmitere/preluare a indexului contorului etc)”.
În plus, clienții casnici ar trebui să analizeze cu mare atenție ofertele disponibile pe piaţă înainte de a lua o decizie finală, atât din punctul de vedere al preţului de furnizare, cât şi al celorlalte condiţii comerciale.
Preț fix versus preț variabil
În ceea ce privește prețul și variația acestuia, ANRE transmite: „Acest lucru depinde de tipul preţului prevăzut în contractul de furnizare încheiat. Unele contracte vor permite variații ale prețului gazelor naturale – o clauză contractuală care permite o ajustare a acestui preţ de către furnizor ar trebui să respecte cerințele de bună credință, de echilibru și de transparență, astfel încât să creeze posibilitatea de a prevedea, pe baza unor criterii clare și inteligibile, eventualele modificări ale preţului gazelor naturale care se reflectă în preţul de furnizare. Alte contracte vor fi încheiate cu un preţ fix al gazelor naturale pe o perioadă determinată – prețul specificat trebuie să rămână neschimbat pentru acea perioadă de timp, conform prevederilor contractuale”.
Pași pentru schimbarea furnizorului
În scopul încheierii unui nou contract de furnizare a gazelor naturale, în primul rând se ia legătura cu unul dintre furnizorii de gaze naturale şi se negociază condiţiile comerciale şi preţul de furnizare sau se acceptă o oferta-tip publicată de către furnizorul ales. Apoi, se încheie cu furnizorul ales contractul de furnizare a gazelor naturale, „cu luarea în considerare a termenului necesar denunţării unilaterale, în vederea rezilierii contractului încheiat cu furnizorul actual”. După încheierea contractului cu noul furnizor, se completează și se depune o notificare privind schimbarea furnizorului, prin care acesta este împuternicit să transmită notificările necesare operatorului de rețea și actualului furnizor.
Indexul contorului
Responsabilitatea stabilirii indexului contorului corespunzător datei schimbării furnizorului revine operatorului sistemului la care este racordat locul de consum. Acesta convine şi consemnează, împreună cu furnizorul actual, respectiv cu noul furnizor, indexul contorului din ziua în care furnizorul nou începe să vă vândă gaze naturale.
„Recomandăm ca și consumatorul să citească şi să noteze index-ul contorului de gaze naturale în ziua respectivă. În termen de maximum 42 de zile de la data schimbării furnizorului, vechiul furnizor va transmite o factură cu decontul final de lichidare a tuturor obligațiilor de plată”, mai transmite ANRE.
Încă fără contracte
Potrivit unui comunicat transmis de Asociația Energie Inteligentă, deși piața gazelor naturale a fost liberalizată la 1 iulie 2020, peste 3 milioane de clienți casnici nu au un contract semnat ulterior datei liberalizării pieței de gaze. Până la 1 iulie 2021 toți consumatorii ar trebui să încheie un contract de furnizare gaze naturale. „În lipsa încheierii unui contract de furnizare gaze până la această dată, consumatorii riscă să li se impună tacit oferta stabilită unilateral de furnizorul actual”, subliniază cei de la Asociația Energie Inteligentă. Mai mult, pentru a explica datele cuprinse în factura de gaze naturale, Asociația a realizat un material video explicativ disponibil la adresa – https://www.youtube.com/watch?v=k35hvyw9-Yo&feature=youtu.be .
Citiți principiile noastre de moderare aici!