Prevederi noi în Codul Civil proaspăt intrat în vigoare (1 octombrie). Moştenitorii vor putea accepta sau refuza moştenirea. Astfel, se precizează că cel chemat la moştenire în temeiul legii sau al voinţei defunctului poate accepta moştenirea sau poate renunţa la ea, într-un anumit termen, denumit de legiuitor termen de opţiune succesorală. De asemenea, trebuie precizat că termenul de opţiune succesorală nu mai este de 6 luni, ci de 1 an, de la deschiderea moştenirii, conform noul Cod Civil.
Acceptarea moştenirii
Acceptarea moştenirii poate fi expresă, prin înscris autentic sau sub semnătură privată, sau poate fi tacită, când succesibilul face un act sau un fapt pe care nu ar putea să-l facă decât în calitate de moştenitor (acte de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire). „Ca excepţie de la caracterul voluntar al actului de opţiune, succesibilul care, cu rea-credinţă, a ascuns sau a sustras bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donaţie supusă raportului sau reducţiunii este considerat că a acceptat moştenirea, chiar dacă anterior renunţase la ea”, explică Ştefan Lucaciu, preşedintele Tribunalului Arad.
Renunţarea la moştenire
Codul prevede că „renunţarea la moştenire, în principiu, nu se presupune, ci trebuie făcută în formă autentică la orice notar public sau, după caz, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. Prin excepţie, în cazul în care, îndeplinind condiţiile prevăzute de lege pentru a putea moşteni, succesibilul nu acceptă moştenirea în termenul de un an, respectiv în termenul mai scurt stabilit de instanţă, deşi cunoştea deschiderea moştenirii ca urmare a citării sale de către notarul public, se prezumă că acesta a renunţat la moştenire”. De altfel, cel care renunţă la moştenire poate revoca renunţarea, cu condiţia ca moştenirea să nu fi fost deja acceptată de alţi succesibili care au vocaţie la partea ce i-ar reveni.
Certificatul de moştenitor
Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia. Certificatul de moştenitor se eliberează de către notarul public şi cuprinde constatări referitoare la patrimoniul succesoral, numărul şi calitatea moştenitorilor şi cotele ce le revin din acest patrimoniu, precum şi alte menţiuni prevăzute de lege.
Citiți principiile noastre de moderare aici!