ARAD. Liceele arădene pun pe masa elevilor de clasa a VIII-a nu mai puţin de 225 de clase, adică 3.500 de locuri în cele 39 unități școlare din județ. La alegere pentru cei care vor da admiterea, mai precis pentru cei care vor avea de completat fişele cu opţiunile pentru clasa a IX. O alegere pe care elevii o fac împreună cu părinţii, fără emoţia examenului (odată trecută evaluarea naţională), dar nu lipsită de emoţii pentru profesori. De alegerea lor depinde locul de muncă al dascălului. Număr mic de elevi într-o şcoală înseamnă număr mic de ore şi implicit reducerea posturilor.
Ca atare, şcolile cresc oferta de clase pentru a asigura numărul de ore, dar opţiunile elevilor le dau peste cap planurile. În fiecare an după prima etapă de repartiţie rămân câteva sute de locuri libere, adică clase care nu s-au format. Fie că unii absolvenţi abandonează pur şi simplu şcoala, fie că se înghesuie la alte licee. Anul trecut, spre exemplu, după prima repartiţiei au rămas peste 500 de locuri şi doar 18 elevi care nu fuseseră repartizaţi. Un minus de câteva zeci de clase. Anul acesta, şcolile care nu au reuşit să atragă elevii anul trecut, şi-au diminuat în unele cazuri numărul de locuri sau au schimbat puţin specializările, să fie mai comerciale. Altele, în schimb, vor în continuare să formeze la fel de multe clase, cu şanse, probabil, la fel de mici. Problema cea mai mare rămâne la liceele tehnologice, acolo unde întotdeauna sunt locurile neocupate. În cazul liceelor teoretice, toate locurile se ocupă la prima strigare.
Liceele teoretice, indiferent dacă au sau nu o tradiţie în ştiinţele exacte au toate clase de informatică sau ştiinţe ale naturii. Cei de a VIII-a pot alege între 20 de clase de informatică, fie că sunt cu intensiv limba engleză sau matematică informatică sau pot opta între 16 clase de ştiinţe ale naturii. Filologia pare să piardă teren şi oferta este puţin mai săracă, 15 clase la nivel de judeţ. Au apărut în schimb trei clase de ştiinţe sociale.
Liceele tehnologice au o ofertă mult mai variată, dar anumite specilizări se repetă aproape în fiecare liceu. Spre exemplu sunt 16 clase de tehnician în activităţi economice sau pe domeniul mecanică. Dar sunt şi multe specializări care există într-o singură şcoală precum cele de tehnician hidrometeorolog, tehnician veterinar, tehnician în design interior, tehnician silvicultură sau tehnician în agricultură ecologică.
Cele mai multe locuri
Liceul care a solicitat cele mai multe clase, șapte la număr, este „Iuliu Maniu” din municipiu. Șase clase au în ofertă cei de la „Moise Nicoară”, „Ghiba Birta”, Economic sau liceul din Sebiș. Cinci clase vor fi la „Vasile Goldiș”, Industrie alimentară sau la Ineu. Liceul Pedagogic, Liceul Adam Muller Guttenbrun, Liceul de Arte sau Liceul „Francisc Neuman” din municipiu vin cu o ofertă de patru clase, la fel ca și cel din Chișineu Criș sau Sântana. Celelalte școli au trei, două sau chiar o clasă de a IX-a pentru anul școlar următor.
Școli profesionale
La această ofertă se mai adaugă și cea a învățământului profesional, care de anul acesta vine direct către copiii ce termină clasa a VIII-A. 19 clase sunt cuprinse în planul de școlarizare pentru anul viitor școlar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!